Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Finanslobby ville udvande EU-regler om grønne investeringer

Joachim Kattrup

fredag 06. december 2019 kl. 20:29

Finans Danmark har i den seneste uge haft held til at fange opmærksomheden med tyve anbefalinger til bæredygtig omstilling af samfundet. De fleste har overset, at Finans Danmark og en stribe store investorer via europæiske lobbyorganisationer har støttet forsøg på at udvande nye EU-regler, der definerer, hvad en bæredygtig investering er.

Imens Finans Danmarks Forum for Bæredygtig Finans i året op til organisationens årsmøde den 2. december har arbejdet på at formulere tyve anbefalinger til en bæredygtig omstilling af samfundet, har flere store danske institutionelle investorer og Finans Danmark bag linjerne støttet et europæisk lobbyarbejde i forsøg på at udvande EU’s nye direktiv om netop bæredygtige investeringer.

Direktivet står til at blive endeligt vedtaget i EU inden nytår, efter at EU-kommissionen, EU-parlamentet og Rådet torsdag den 5. december blev enige om en klassifikation for grønne investeringer – den såkaldte taksonomi for bæredygtige aktiver.

Finanssektorens interesseorganisationer har på flere områder ønsket at udvande det oprindelige forslag. Økonomisk Ugebrev erfarer, at det dog langt fra er lykkedes. Finanslobbyen har bl.a. arbejdet på at få hævet anerkendte videnskabelige grænseværdier for CO2-udledninger, indført frivillige regler for bæredygtige investeringer og udskudt implementeringsdatoen for EU-direktivet.

De har også forsøgt at undgå differentierede kapitalkrav til bæredygtige finansielle produkter og begrænse omfanget af en grøn eller ikke-grøn mærkningsordning. Stærke kræfter i finanssektoren vil altså helst selv bestemme, hvad der er klimavenligt at investere i, og initiativerne skal gerne ske frivilligt på frie markedsmæssige betingelser.

Mere omfattende regler end forventet
Men reguleringens omfang er, ifølge mediet Transport & Environment (T&E) blevet strengere end finanssektorens lobbyister håbede på. Reglerne omfatter alle investeringer herunder også udstedelse af obligationer og konkrete børsnoterede selskaber.

Også overgangsaktiviteter – dvs. virksomheder og produkter, der ikke er grønne, men understøtter andre grønne tiltag (fx produktion af stål til togspor), har EU afvist som grønne aktiviteter.”

T&E kalder aftalen ”groundbreaking.” I et twitteropsalg torsdag aften skriver EU-kommissær og næstformand for Kommissionen, Valdis Dombrovskis, at ”This taxonomy – shared understanding, classification and definitions of green economic activities – is fundamental for all Green Deal policies. It will help define what green investment really is and will help fight greenwashing (fake green, if you wish).” Økonomisk Ugebrev har spurgt en række danske investorer om de på centrale områder deler deres respektive europæiske lobbyorganisationers holdninger og forsøg på at udvande de nu vedtagne regler for bæredygtige investeringer, som vi i skrivende stund ikke kender det fulde omfang af. Svarene har været få eller undvigende med henvisning til andre organisationer, der slet ikke er medlem af den respektive lobbyorganisation, som spørgsmå- lene tager udgangspunkt i.

Formand for finanssektorens klimapartnerskab er tavs
For eksempel henviser PensionDanmark vores spørgsmål til brancheorganisationen Forsikring & Pension. Men de er slet ikke medlem af Invest Europe, verdens største lobbyorganisation for investorer, der har været særdeles aktiv i sit lobbyarbejde mod reglerne.

PensionDanmark er til gengæld selv medlem, og herigennem har PensionDanmark direkte eller indirekte lobbyet for, at taksonomien skal være frivillig at benytte, og at reglerne ikke indføres som obligatorisk lovkrav i relation til, hvad den finansielle sektor kan markedsføre som bæredygtige finansielle produkter.

PensionDanmarks direktør Torben Möger Pedersen er formand for regeringens klimapartnerskab med den finansielle sektor. Men han har altså ikke ønsket at kommentere på de nye rammebetingelser, eller om man deler Invest Europes synspunkter. Desuden har Invest Europe lobbyet for, at reglernes rækkevidde skulle begrænses til kun at omfatte produkter, der markedsføres som bæredygtige og ikke vedrører alle andre produkter.

”Ikke-grønne produkter” ønsker Invest Europe ikke at mærke som ”brune” eller ”sorte”. Invest Europe har med PensionDanmarks stiltiende accept lobbyet for ’business-as-usual,’ hvor der er helt frit lejde for, hvad der kan sælges som en grøn investering eller en ESG-screenet portefølje. Frivilligheden har hidtil været særdeles bekvem for PensionDanmark, der bl.a. har både fossile selskaber og våbenproducenter i porteføljen. Foruden PensionDanmark finder man blandt Invest Europes medlemmer også Novo Holdings, ATP, Polaris, PKA og Vækstfonden, der er statens finansieringsfond.

Frivillighed og brud med videnskabelige grænseværdier
Hos ATP vil man gerne udtale og ATP oplyser at de ikke deler Invest Europe synspunkter. ”ATP bakker op om EU’s arbejde med at udvikle en autoritativ definition af grønne finansielle produkter. Vi deler således ikke synspunkterne fremført af Invest Europe på dette område,” oplyser ESG-chef i ATP, Ole Buhl, i en mail.

Fra Vækstfonden, der investerer statens penge, oplyser presseafdelingen, at ”Vækstfonden har ikke taget aktiv del i Invest Europes drøftelser vedrørende taksonomien. Men vi følger udviklingen og debatten på området tæt, og generelt ser vi positivt på, at der på europæisk plan kommer en fælles ramme med definitioner og klassificering af bæredygtige finansieringer.” Vækstfonden har altså slet ikke taget stilling til Invest Europes forsøg på at udvande lovgivningen.

Også Institute of International Finance (IFF), hvor den danske brancheforening Finans Danmark er medlem, har modarbejdet en stram regulering af hvad, der kan klassificeres som bæredygtige aktiviteter. IFF har endvidere forsøgt at påvirke lovformuleringerne, så bæredygtige finansielle aktiviteter ikke skal klassificeres på baggrund af anerkendte videnskabelige grænseværdier, men derimod på sektorrelative principper, hvor klimahensyn ikke prioriteres over forretningsmulighederne.

Finans Danmark har ikke svaret konkret på vores spørgsmål, men Birgitte Søgaard Holm, direktør for Investering & Opsparing i Finans Danmark siger: ”EU er netop blevet enige om taksonomien, og den er et godt grundlag for, at vi nu kan komme i gang med arbejdet i den finansielle sektor. Finans Danmark har lagt vægt på, at taksonomien optimalt set bør favne både dem, der er gået foran, og samtidig fungere som en reel tilskyndelse til det brede midterfelt, der skal rykke sig, hvis vi skal lykkes med den omfattende omstilling af hele økonomien. Med de 20 anbefalinger fra Forum for Bæredygtig Finans sætter den finansielle sektor i Danmark sig i front, hvor vi med udgangspunkt i taksonomien går i gang med bl.a. at udvikle en fælles standard for, hvad der kan betegnes som bæredygtige aktiviteter i den finansielle sektor.”

IFF har endvidere argumenteret for at udsætte implementeringsdatoen for loven på ubestemt tid, samt at støtte grønne definerede finansielle produkter og straffe ikke-bæ- redygtige produkter gennem justerede risiko- og kapitalkrav. IFF mener dermed i bund og grund, at der ikke i finansielt perspektiv skal etableres en foreskrevet forskel på bæredygtige investeringer og ikke-bæredygtige investeringer. Det strider mod hele intentionen i EU-kommissionens oprindelige idégrundlag for skærpet bæredygtig regulering. Også PensionsEurope, der har PFA Pension blandt sine medlemmer, har arbejdet for det synspunkt. Det samme har The Association for Financial Markets in Europe (AFME), hvor både Danske Bank og Nordea er at finde på medlemslisten, samt Den Europæiske Bankforening, hvor Finans Danmark tillige er medlem.

Oprindeligt forslog Kommissionen også, at samtlige finansielle produkter skulle bæredygtighedsmærkes efter den snart kommende taksonomi. Men Økonomisk Ugebrev erfarer, at dette ikke bliver tilfældet, men kun de produkter, der markedsføres som grønne. Dette er et direkte resultat af lobbyarbejde fra den europæiske finansielle sektor, med brancheorganisationer som AFME (Danske Bank og Nordea) og Insurance Europe, som har den danske brancheorganisation Forsikring & Pension (F&P) som medlem.

”F&P’s interessevaretagelse vedrørende EU’s arbejde med at introducere lovgivning omkring sustainable finance koordineres overordnet gennem den europæiske brancheorganisation Insurance Europe. Gennem Insurance Europe støtter vi arbejdet med at indføre en taksonomi, og vi støtter ligeledes op om, at produkter, der markedsføres som bæredygtige produkter, skal mærkes i overensstemmelse med taksonomien,” siger underdirektør Nils G. Rømer fra F&P.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Relaterede nyheder

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank