Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Ingen danske forsikringsselskaber med i nul-CO2 alliance

Claus Strue Frederiksen

tirsdag 29. marts 2022 kl. 5:30

Ifølge ngo-netværket Insure Our Future spiller forsikringsbranchen en helt særlig rolle i den grønne omstilling – på den måde, at hvis de fossile selskaber ikke kan få forsikret deres nye projekter, vil de næppe kunne føre dem ud i livet. Hovedparten af verdens største forsikringsselskaber har få eller ingen klimakrav til fossile projekter, der skal forsikres. Ingen danske forsikringsselskaber er medlem af Net-Zero Insurance Alliancen, forsikringsbranchens egen klimaalliance. Men blandt andet Topdanmark og Tryg arbejder på at integrere klimahensyn i deres forsikringsvilkår

Hvis et forsikringsselskab forsikrer fossile selskaber, der fortsat investerer i udvidelse af deres fossile kapacitet, så lever dette forsikringsselskab ikke op til sit klimaansvar. Så enkelt er budskabet fra Insure Our Future, der er et netværk af 26 ngo’er, som er gået sammen for at sætte spot på forsikringsbranchens rolle i den grønne omstilling.

Ligesom mange institutionelle investorer og banker har klimapolitikker for deres investerings- og udlånsporteføljer, bør forsikringsselskaber ifølge Insure Our Future også have klimapolitikker på plads for deres forsikringsporteføljer. På linje med de andre aktører i finanssektoren kan forsikringsbranchen jo ligeledes spille en central rolle i den grønne omstilling – hvis du ikke kan få forsikret dit nye kulmineprojekt, bliver du formentlig nødt til at skrotte det.

Herhjemme er flere danske forsikringsselskaber på vej med at integrere bæredygtighed ved indgåelse af forsikringsaftaler med virksomheder. Tryg skriver i sin bæredygtighedsrapport: ”We have started working towards incorporating sustainability measures into our underwriting strategy. This work will continue in 2022.” Og Topdanmark oplyser til Økonomisk Ugebrev, at “i 2022 vil vi opsætte en proces for screening af vores erhvervskunder for compliance med FN Global Compact-principperne baseret på offentligt tilgængelige oplysninger.”

Ifølge Camilla Amstrup, erhvervsdirektør i Codan, ligger langt størstedelen af Codans energiprojekter i den bæredygtige del af branchen. ”I forhold til fossile projekter er vores fokus for de største anlæg inden for de konventionelle kraftværker, at der skal ligge en plan for, hvornår en konvertering af fossil til grøn energi skal ske. Heldigvis har stort set alle anlæg har nu en plan for konverteringen af energiform,” siger Camilla Amstrup.

Insure Our Future har siden 2018 udgivet en årlig rapport, hvori de ud fra en række forskellige målepunkter evaluerer og rangerer verdens største forsikringsselskabers klimapolitik. Målepunkterne omhandler blandt andet, hvorvidt det pågældende forsikringsselskab har en politik, der indbefatter stop for forsikring af nye termiske kulminer, stop for forsikring af nye tjæresandsprojekter og stop for forsikring af nye fossile projekter i Arktisk. Nedenstående rangliste er fra ngo-netværkets seneste rapport fra november 2021.

Flere ting er værd at bemærke. For det første formår 14 af de 30 forsikringsselskaber, der indgår i undersøgelsen, ikke at opnå en score på én eller derover i nogen af de tre overordnede pointkategorier, der tæller Forsikring af fossile selskaber, Investering i fossile selskaber og Andre former for klimalederskab.

Eksempelvis opnår Samsung FM blot en score på 0,9 point ud af 10 mulige i kategorien Forsikring af fossile selskaber. Den beskedne score skyldes, at selvom den koreanske forsikringsgigants klimapolitik indeholder visse begrænsninger af forsikring af nye kulprojekter, så indeholder politikken ingen begrænsninger af forsikring af eksempelvis nye tjæresandsprojekter, af nye fossile projekter i Arktis eller af nye olie- og gasprojekter.

For det andet tildeles knap hver fjerde af selskaberne nul point i alle tre kategorier. Det betyder, at ingen af disse syv store forsikringsselskaber har en klimapolitik, der på nogen måde begrænser deres involvering med den fossile industri – eller rettere, at de ikke havde en sådan politik i 2021 – for noget tyder på, at kritikken af de store forsikringsselskabers fossilvenlige politik har givet resultat. Flere af bundskraberne på listen har efterfølgende meldt ud med klimakrav, særligt rettet mod kulindustrien, blandt andet de amerikanske selskaber AIG og Travelers.

Flere af selskaberne på ranglisten er medlemmer af Net-Zero Insurance Alliancen (NZIA), der er en global alliance af forsikringsselskaber, som har til formål at sætte skub i den grønne omstilling ved at dekarbonisere selskabernes forsikringsporteføljer frem mod 2050.* Alliancen, der blev oprettet i juli sidste år, har for nuværende 22 medlemmer, heraf ingen danske, og står for over 11 procent af forsikringsvolumen på globalt plan.

12 NZIA-medlemmer optræder på Insure Our Future listen – det gælder: Allianz, AXA, Swiss Re, Zurich, Hannover Re, Score Re, QBE, Aviva, Munic Re, Lloyd’s, Tokio Marine og MS&AD. De 12 NZIA-medlemmer klarer sig væsentligt bedre end gennemsnittet – faktisk indtager de 6 af de 7 øverste pladser.

Men den noget lunkne score for en række af NZIA-medlemmerne – eksempelvis scorer Tokio Marina blot 1,6 point ud af 30 mulige, mens MA&AD må nøjes med en samlet score på 1,3 point – illustrerer dog også, at der synes at være en ualmindeligt dyb kløft mellem ngo’ernes forventninger – og hvad den mere klima-progressives del forsikringsbranchen mener, der kendetegner et klimaansvarligt forsikringsselskab.

Økonomisk Ugebrev har spurgt Danmarks tre største forsikringsselskaber, om de forsikrer fossile projekter og i givet fald hvilke – samt hvorvidt de har en politik på området. Fra Topdanmark har vi modtaget dette svar:**

Spørgsmål. Har I en politik, der indbefatter krav til, hvilken slags fossile projekter og selskaber I vil forsikre? Og hvis ja, hvilke konkrete krav til forsikring af fossile projekter indeholder politikken?

“Vi har vedtaget en række principper, som gælder på tværs alle brancher. For eksempel har vi i 2021 defineret, at vi fremover vil ESG-screene vores erhvervskunder op imod FN Global Compact-principperne, som også går på klimaforhold.

I 2022 vil vi opsætte en proces for screening af vores erhvervskunder for compliance med FN Global Compact-principperne baseret på offentligt tilgængelige oplysninger. I første omgang vil det være en screening af eksisterende kunder, men på længere sigt vil vi se ind i, hvordan vi kan lade en screening indgå proaktivt i forbindelse med salg og gentegning af forsikringer. Det betyder, at vi vil blive opmærksomme på kunder, der fx har negativ impact på klima, hvorefter vi vil gå i dialog med henblik på forbedring.”

Forsikrer I fossile projekter? Og hvis ja, hvilke?

“Vi har defineret, at vi ikke forsikrer produktion af kul og produktion af olie fra tjæresand. Det fremgår både af vores Sustainability report 2021 og på vores hjemmeside.

Vi forsikrer heller ikke olieproduktion/offshorevirksomhed, da det ikke er en del af vores risikoappetit og del af vores genforsikringsprogram – det fremgår af vores acceptpolitik.”

*Andre dele af finansbranchen har skabt lignende alliancer, der sidste år inden klimatopmødet blev samlet under paraplykoalitionen Glasgow Financial Alliance for Net Zero (GFANZ). Som tidligere beskrevet i Økonomisk Ugebrev har GFANZ, og herunder NZIA, været udsat for massiv kritik for ikke at tage et seriøst opgør med den fossile industri – kritikken går blandt andet på, at ingen af de syv branchespecifikke alliancer forlanger, at deres medlemmer holder op med at servicere fossile selskaber, der udvider deres fossile kapacitet.

**Tryg er ikke vendt tilbage på vores henvendelse. I forhold til Codan, se replik fra Camilla Amstrup, erhvervsdirektør i Codan, ovenfor.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank