Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

PensionDanmarks investeringer proppet med fossile banker

Claus Strue Frederiksen

tirsdag 02. maj 2023 kl. 17:54

Kulselskaber og tjæresandsproducenter er udelukket fra PensionDanmarks investeringsunivers. Alligevel investerer pensionskassen flittigt i de internationale storbanker, der leverer hovedparten af finansieringen til kulindustrien og tjæresandsproducenter. PensionDanmark er altså indirekte involveret i en stribe selskaber, pensionskassen selv har sortlistet. PensionDanmark er ikke alene: Også AkademikerPension investerer i den amerikanske storbank JP Morgan Chase, der ifølge en ny rapport topper listen over banker, der leverer massiv finansiering til kapacitetsudvidende fossile selskaber.

En ny rapport, der er udarbejdet af seks ngo’er, kortlægger hvordan 60 store internationale banker via udlån og aktie- og obligationsgarantier siden Parisaftalen har leveret finansiering til den fossile industri for 36.976 milliarder kroner – alene i 2022 var beløbet 4.555 milliarder kroner.

Rapporten sætter blandt andet navn på de storbanker, der leverer finansieringen til verdens største kulselskaber. Det gælder eksempelvis Agricultural Bank of China, Bank of China, China Construction Bank, China Merchants Bank og ICBC, der er blandt de største kulfinansierende banker i verden – tilsammen leverede disse fem banker i 2022 finansiering til kulindustrien for 126 milliarder kroner.

Disse fem kinesiske storbanker optræder alle på PensionDanmarks aktieliste. Det samme gør Barclays, Citi, JP Morgan Chase og Postal Savings Bank of China – der ifølge ngo-rapporten også leverer finansiering til kulindustrien. Selvom PensionDanmark har udelukket kulselskaber fra sit investeringsunivers, investerer pensionskassen alligevel flittigt i de internationale storbanker, der er blandt de største leverandører af finansiering til kulindustrien.

PensionDanmark ønsker heller ikke at investere direkte i selskaber med betydelig involvering i olieudvinding fra tjæresand. Men den danske pensionskasse investerer altså gerne i storbanker, der leverer finansiering til de største tjæresandsproducenter i verden. Det gælder blandt andet Royal Bank of Canada og Bank of Montreal, der begge optræder på PensionDanmarks aktieliste – sidste år leverede disse to canadiske storbanker finansiering til tjæresandsproducenter for tilsammen 57 milliarder kroner.

Bank of America, Barclays, BNP Paribas, Citi, HSBC, ICBS, Goldman Sachs, JP Morgan Chase og Wells Fargo leverede ligeledes finansiering til tjæresandsproducenter i 2022, omend i mindre omfang end de to canadiske storbanker – disse ni storbanker optræder også på PensionDanmarks aktieliste.

Økonomisk Ugebrev har spurgt PensionDanmark, hvilke specifikke klimakrav pensionskassen stiller til de internationale storbanker, den investerer i – samt, hvorvidt PensionDanmark investerer i banker, som finansierer fossile selskaber, som pensionskassen grundet klimahensyn ikke selv vil investere i.

Jan Kæraa Rasmussen, chef for ESG og Bæredygtighed i PensionDanmark, oplyser: ”PensionDanmark ønsker, at den finansielle sektor afstår fra finansiere nye fossile projekter, der er i modstrid med grøn omstilling af verdensøkonomien inden for Parismålene, samt afholder sig fra engagementer i f.eks. tjæresand og kulminer. Det ønske forfølger vi blandt andet i selskabsdialoger og ved afstemninger på bankernes generalforsamlinger. Dette har vi senest tilkendegivet på generalforsamlingerne i Bank of America og Wells Fargo, hvor vi har stemt imod ledelsen og krævet transitionsplaner for hurtigere grøn omstilling af porteføljen frem mod 2030.”

ØU: Hvor lang tålmodighed har I med banker, der fortsætter med at finansiere kulindustrien og tjæresandsproducenter?

”Vi evaluerer løbende på bankernes arbejde med at omstille deres porteføljer og vurderer i den forbindelse også effekten af dialoger og stemmeafgivning ved generalforsamlinger. Vi er overbeviste om, at vi har mulighed for at påvirke banker – og andre selskaber – til at agere ambitiøst på den grønne omstilling ved at være kritiske, aktive ejere,” udtaler Jan Kæraa Rasmussen.

PensionDanmark er langt fra den eneste danske pensionskasse, der investerer i internationale storbanker, som leverer finansiering til kontroversielle fossile selskaber, herunder selskaber involveret i kul, tjæresand, fracking eller i kapacitetsudvidende fossile projekter – formentlig optræder den type storbanker på langt de fleste danske pensionskassers aktielister. Det gælder blandt andet AkademikerPension, der ellers har markeret sig skarpt på den grønne dagsorden.

Allerede i 2018 begyndte AkademikerPension at afhænde aktier i fossile selskaber, og sidste år frasolgte pensionskassen obligationer for 2 milliarder kroner i fossile selskaber – hvorved der ikke længere optræder fossile selskaber i investeringsuniverset. AkademikerPension investerer dog stadig indirekte i den fossile sektor via pensionskassens investeringer i internationale storbanker, som leverer finansiering til den fossile sektor.

AkademikerPension investerer eksempelvis i Citi, BNP Paribas og JP Morgan Chase, der alle er i top fem over banker, der siden Parisaftalen har leverer mest finansiering til kapacitetsudvidende fossile selskaber. JP Morgan Chase topper listen, alene i 2022 leverede den amerikanske storbank finansiering for 76 milliarder kroner til selskaber, der udvider deres fossile kapacitet. AkademikerPension investerer også i den kinesiske storbank Ping an Insurance Group, der sidste år leverede finansiering for 10 milliarder kroner til kulindustrien.

Ifølge Anders Schelde, investeringschef i AkademikerPension, er det uacceptabelt, at storbanker bliver ved med at levere finansiering til den fossile industri, særligt når gælder kul, tjæresand samt selskaber, der udvider deres fossile kapacitet: ”Og det kommunikerer vi meget tydeligt til bankerne direkte og gennem investornetværk. Vi har foretaget et meget omfattende frasalg af upstream fossile selskaber, men i forhold til banker mener vi, at aktivt ejerskab er bedre end eksklusion. Vi stemmer imod bestyrelsesformanden i banker, der ikke har en Paris-kompatibel forretningsstrategi, og det inkluderer banker, der finansierer selskaber, der ekspanderer i strid med IEA (det internationale energiagentur, red).”

ØU: Hvor lang tålmodighed har I med banker, der fortsætter med at finansiere den fossile sektor, herunder kul, tjæresand og kapacitetsudvidende selskaber?

”For nuværende mener vi, at aktivt ejerskab er bedre end frasalg. Derfor har vi pt. meget lang snor, selvom bankerne finansierer selskaber, som vi selv har ekskluderet. Årsagen er, at det er en meget lille del af bankernes samlede forretning, men vi presser dem for at gennemføre en Paris-kompatibel forretningsstrategi,” siger Anders Schelde.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank