Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Pensionskasser misser storgevinster på eksklusion af sortlistede selskaber

Claus Strue Frederiksen

tirsdag 23. januar 2024 kl. 17:57

Danske pensionskassers eksklusion af børsnoterede selskaber indenfor våben, klima, tobak og menneskerettigheder har antageligt kostet kæmpegevinster for pensionsopsparerne. Over en tre-årig periode har 16 af verdens mest ekskluderede selskaber sammenlagt leveret et aktieafkast på 63 procent, altså dobbelt så meget som det generelle marked. Økonomisk Ugebrev har undersøgt kursudviklingen i verdens mest sortlistede selskaber og danske pensionskassers eksklusioner af disse selskaber. AP Pension, Danica og Velliv har ekskluderet hovedparten af de 16 selskaber, mens PensionDanmark har investeret i fem af de mest ekskluderede selskaber. Går de danske pensionsopsparer glip af store kursgevinster på grund af pensionskassernes eksklusioner, spørger fagredaktør Claus Strue Frederiksen.

Aktiekursen på det canadiske olie- og gasselskab Cenovus Energy er siden 2021 steget med 166%. I samme periode er den amerikanske våbenproducent General Dynamics steget 70%. Kursstigningerne er langt større end de brede aktieindeks. Så en investering i mange af de mest ekskluderede aktier har været en super god forretning for investorerne. Økonomisk Ugebrev har undersøgt kursudviklingen for 16 af verdens mest ekskluderede selskaber, der også ekskluderes af mange danske pensionskasser.

Når klimaaktivister og ngo’er opfordrer danske pensionskasser til at bandlyse olie- og gasselskaber, der ekspanderer deres fossile forretning, går et af argumenterne på, at generelle aktiefrasalg og eksklusioner vil presse selskabernes aktiekurser. Pensionskasserne får ikke blot rene hænder af at sortliste uansvarlige selskaber, men lægger også pres på selskaberne til at ændre kurs.*

Danske pensionsselskaber har de seneste år ekskluderet selskaber i stor stil, eksempelvis har Danica Pension og Velliv sortlistet over tusind selskaber fra deres investeringsunivers. Men hvordan går det egentlig de ekskluderede selskaber – har det været en god eller dårligt forretning for pensionsopsparerne?

Med udgangspunkt i data fra en nyudviklet eksklusionstracker, Financial Exclusions Tracker, har Økonomisk Ugebrev undersøgt kursudviklingen for verdens mest ekskluderede selskaber. Klima, våben, tobak og menneskerettigheder udgør de fire mest udbredte grunde til, at investorer sortlister et selskab. 40 procent af eksklusioner er klimarelateret, hvorimod knap hver femte omhandler våben.**

Økonomisk Ugebrev har kortlagt aktiekursudviklingen for de fire mest ekskluderede selskaber inden for hver af de fire mest udbredt overordnede kategorier, altså 16 selskaber i alt. Som det fremgår af nedenstående tabel, har fem af de 16 selskaber mere end fordoblet deres værdi de seneste tre år. Det indiske industrikonglomerat Larsen & Toubro, der udover at have interesser i blandt andet elektronik og anlægsarbejde også producerer atomvåben, står for den største kursstigning: 172 procent på 3 år.

Fire andre selskaber, Cenovus, ExxonMobil, Energy Transfer, ConocoPhillips, har også mere end fordoblet deres værdi de seneste tre år – alle er energiselskaber, to af dem sortlistes dog på grund af menneskerettighedshensyn.

I gennemsnit er aktiekursen for de 16 selskaber steget med 63 procent de seneste tre år, hvilket er dobbelt så meget som S&P500 indekset med en stigning på 31 procent. Særligt de ekskluderede selskaber indenfor våben og klima har leveret store kursstigninger i perioden med en gennemsnitlig kursstigning på over 80 procent de seneste tre år.

Men tobaksindustrien stikker negativ ud: Halvdelen af selskaberne er faldet i værdi de seneste tre år. Og på et års sigt er der kursfald over hele linjen. Det samme gælder selskaberne i klimakategorien, der også alle er faldet i værdi det seneste år. Men det skyldes næppe eksklusionskontroverser, men nærmere at energisektoren har oplevet generelle kursfald i 2023.

Sammenligner man de sortlistede energivirksomheder med deres umiddelbare modsætning, iShares Global Clean Energy, så har de sortlistede generelt klaret sig langt bedre. Indekset iShares Global Clean Energy er de seneste tre år faldet med 53 procent, det seneste år er faldet på 33 procent. De fire klimaekskluderede energiselskaber er de seneste tre år steget 89%, det seneste år er de faldet 21 procent.

På tre år er ti ud af de 16 ekskluderede selskaber steget mere i kurs end S&P500 indeks. Der synes ikke at være nogen direkte sammenhæng mellem selskabernes kursudvikling og antallet af investorer, der har sortlistet selskabet. Som det fremgår af tabellen, klarer våbenproducenterne, der er de mest ekskluderede selskaber, sig som gruppe aktiekursmæssigt rigtig godt.

Sammenlagt leverer de fire våbenproducenter fine kursstigninger på både kort og mellemlangt sigt og overgår i begge perioder klart de fire virksomheder i menneskerettighedskategorien, der ifølge Financial Exclusions Trackers opgørelse er langt mindre udsat for eksklusion end våbenproducenterne.

Økonomisk Ugebrev har undersøgt fem at Danmarks største pensionsselskabers eksklusionslister. Som det fremgår af nedenstående, optræder de 16 selskaber hyppigt på de store pensionsselskabers eksklusionslister.

PensionDanmark skiller sig ud, da selskabet investerer i fem af de 16 sortlistede selskaber, og kun har ekskluderet fem af selskaberne. Det er ikke så overraskende, da PensionDanmark hellere satser på aktivt ejerskab end eksklusion, og tidligere CEO Torben Möger Petersen har efter krigen i Ukraine udtalt, at investering i våben nærmest kunne opfattes som en ansvarlig investering.

* Ansvarlig Fremtid og Mellemfolkeligt Samvirke henviser begge til undersøgelser, der konkluderer, at frasalg sænker børsværdien for fossile selskaber. Ifølge Peter Løchte Jørgensen, professor i økonomi ved Aarhus, peger hovedparten af forskningen dog på, at eksklusioner i sig selv ikke har nogen effekt på selskabernes adfærd eller skader deres økonomi.

** Financial Exclusions Tracker er udviklet af en række ngo’er og not-for-profit organisationer blandt andet BankTrack og Fair Finance International. Eksklusionsdata stammer fra offentligt tilgængeligt materiale fra 87 finansielle institutioner fordelt på 16 lande, herunder Danmark, Tyskland og UK. Financial Exclusions Tracker omfatter ikke unavngivne selskaber, der er blevet udelukket pga. af eksempelvis branche eller oprindelsesland. Eksklusionerne omhandler investeringer og/eller finansiering.  

*** Danica Pension har ekskluderet: Cenovus Energy, Suncor, ExxonMobil, Poongsan, Northrop Grumman, Larsen & Toubro, General Dynamics, Philip Morris, Imperial Brands, Altria Group, British American Tobacco, Energy Transfer, ConocoPhillips, Vale. Velliv har ekskluderet: Cenovus Energy, Suncor, ExxonMobil, Poongsan, Northrop Grumman, Larsen & Toubro, General Dynamics, Philip Morris, Imperial Brands, Altria Group, British American Tobacco, Energy Transfer, ConocoPhillips, Vale. AP Pension har ekskluderet: Cenovus Energy, Suncor Energy, ExxonMobil, Poongsan, Northrop Grumman, Larsen & Toubro, General Dynamics, Philip Morris, Altria Group, British American Tobacco, Imperial Brands, ConocoPhillips. PFA  har ekskluderet: Cenovus Energy, Suncor, Poongsan, Northrop Grumman, Larsen & Toubro, General Dynamics, Energy Transfer, Wal Mart. PensionDanmark har ekskluderet: Cenovus Energy, Suncor, ExxonMobil, Poongsan, Walmart.

**** Velliv investerer i Walmart. PensionDanmark investerer i Northrop Grumman, Larsen & Toubro, General Dynamics, Vale, ConocoPhillips.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank