Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Hårde CSR-krav vil udløse mia. regning for dansk erhvervsliv

Joachim Kattrup

fredag 06. marts 2020 kl. 14:38

EU skal i 2020 revidere reglerne om ikke-finansielle oplysninger for virksomheder, og det kan blive meget dyrt for dansk erhvervsliv.

En rapport bestilt af EU-kommissionen konkluderer, at hvis EU beslutter sig for at erstatte følg-eller-forklar princippet med hårde obligatoriske lovkrav til CSR-rapportering kan det koste dansk erhvervsliv et trecifret millionbeløb om måneden.

EU arbejder på højtryk for at gennemføre sit program for Sustainable Finance, hvor de første tre lovreguleringer relateret til den finansielle sektor allerede er vedtaget. Nu er næste bølge på vej.

Den omhandler en revision af kravene til virksomhedernes CSR-rapporteringer. Det kan sende en stor trecifret millionregning til dansk erhvervsliv.

Kommissionen har fået udarbejdet en omfattende rapport om holdninger til CSR-krav blandt EU’s virksomheder, interesseorganisationer og civilsamfund. Rapporten fastslår, at et stigende antal multinationale virksomheder støtter ”mandatory due diligence regulation,” altså lovpligtige oplysningskrav.

Men det kan blive en meget dyr fornøjelse for virksomhederne, konkluderer rapporten, der er udarbejdet af London School of Economics.

Indførelse af obligatorisk rapportering, baseret på fuld due diligence på sociale-, miljømæssige- og menneskerettighedsindsatser efter OECD’s retningslinjer, vil koste gruppen af danske virksomheder med mere end 250 medarbejdere i omegnen af 93 mio. euro om måneden, altså over en halv mia. kr. eller syv mia. kr. årligt.

 

En større dansk virksomhed vil stå med en meromkostning på over tre mio. kr. årligt

 

Beløbet er ”worst-case” og vil angiveligt med tiden blive mindre. Ifølge regnskabsdatabasen Bisbase er der ca. 1800 virksomheder i Danmark med mere end 200 ansatte. Rundt regnet vil en mellemstor eller større dansk virksomhed altså stå med en meromkostning på over tre mio. kr. årligt, svarende til 4-5 ekstra heltidsmedarbejdere.

Hos Dansk Erhverv er man da heller ikke meget for obligatoriske oplysningskrav i fremtidens CSR-rapportering. Dansk Erhverv vil fastholde comply-or-explain princippet.

”Virksomheder er ikke bare virksomheder. Dansk Erhverv har en bred medlemsportefølje, og vi skal selvfølgelig rumme bredden blandt vores medlemmer. Eksempelvis ved vi, at de mindre virksomheder generelt har sværere ved at se sig selv i bæredygtighedsdagsordenen, end de større virksomheder, og de forventer langtfra at kunne opnå de samme gevinster. På samme måde er der mange variationer fra branche til branche. Derfor mener vi, det er vigtigt at bevare en vis form for fleksibilitet,” siger Malene Thiele, CSR-chef hos Dansk Erhverv.

Rapporten fastslår, at EU’s erhvervsliv ikke efterspørger flere vejledninger eller guidelines om de frivillige (comply or explain) krav, der gælder i dag.

Til gengæld vurderer størstedelen netop, at en obligatorisk rapportering på en ikke-forhandlingsbar lovpligtig standard om due diligence kan give potentielle fordele for erhvervslivet i forhold til harmonisering, retssikkerhed, lige konkurrencevilkår og bedre planlægning i forhold til forsyningskæden.

Respondenterne er dog ikke enige i omfanget og indholdet af kravene til rapporteringen. Men analysen konkluderer meget klart, at mens et stigende antal, især multinationale, virksomheder gerne ser obligatorisk due diligence-regulering, mener EU’s brancheorganisationer det stik modsatte. Dansk Erhvervs position bekræfter altså analysens resultater.

Hos Dansk Industri følger man med i udviklingen og arbejder på en konkret stillingtagen til spørgsmålet.

”Vi ser gerne, at reglerne harmoniseres i EU og i bedste fald på globalt plan. Når vi er i mål med vores arbejde, og har hørt vores medlemmer, vil vi kommunikere om vores position om fremtidens CSR-rapportering. Soft law er ét godt greb ud af flere i en kombination af tiltag, som vi bør bygge videre på,” oplyser konsulent Katrine Ruby Bødiker fra DI.

Ifølge rapporten er Danmark det land i EU, der bliver økonomisk hårdest ramt. Den altafgørende årsag er Danmarks generelt høje lønniveau.

Respondenterne i analysen mener desuden, at der i den nuværende EU-lovramme er omfattende mangler.

Det gælder bl.a. sanktionsmuligheder for manglende overholdelse af krav hos leverandører og kunder, forvirring om retssikkerheden for virksomhederne ved krænkelser og mangel på lige konkurrencevilkår på grund af lokale særregler i flere lande.

Desuden peger rapporten på, at mange virksomheder har foretaget CSR-indsatser mod leverandører, men forsømmer at stille samme krav til kunder, som OECD’s retningslinjer ellers foreskriver.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank