Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Equity-crowdfunding bedste startfinansiering under krisen

Peder Bjerge

tirsdag 28. februar 2023 kl. 17:40

Equity-crowdfunding bedste startfinansiering under krisen

Mens venturemarkedet trækker sig sammen, ser equity-crowdfunding, rettet mod private investorer, langt mere modstandsdygtigt ud, vurderer professor. Særligt indenfor climatech-teknologier bidrager de private gerne, skriver fagredaktør Peder Bjerge i artikelserien om crowdfunding.   

Den danske startup Wavepiston er for tiden i gang med sin anden equity-crowdfunding-kampagne på platformen Seedrs. Målet er at hente 1,4 mio. euro til at videreudvikle virksomheden frem mod at have et færdigt produkt, der kan sælges. I løbet af få dage var interessen fra investorerne på crowdfunding-platformen så stor, at hele 94 pct., eller 1,3 mio. euro, var i hus. 

Interessen fra investorerne får CEO og medstifter Michael Henriksen til at tro på, at virksomheden kan få endnu mere risikovillig kapital end planlagt ud af den nuværende kampagne, der løber 30 dage fra tidlig februar og frem. ”Hvis du spørger mig, skal vi gerne have betydeligt mere end minimumsbeløbet på 1,4 mio. euro hjem, fordi det vil kunne løfte virksomheden hurtigere frem mod de milestones, som vi skal nå,” siger han.

Mere krisesikkert marked

Rotem Shneor, professor med speciale i iværksætteri på det norske Universitetet i Agder, Kristiansand, ser flere grunde til, at crowdfunding er mere modstandsdygtig overfor økonomiske kriser, hvor professionelle investorer bliver mere tilbageholdende med at investere i startups end private investorer, der typisk er største leverandører til equity-crowdfunding.

”Under COVID-19-krisen så vi ikke en nedgang i crowdfunding, bortset fra peer to peer-udlån. Men på alle andre crowdfunding-platforme, indenfor B2B-lån, udlån med sikkerhed i fast ejendom og equity, så vi vækst,” siger Rotem Shneor.

Så længe investorerne ikke ser en stigning i antallet af konkurser blandt låntagere eller startups, vil dette marked vise sig robust, og han tror derfor på, at equity-crowd­funding vil fortsætte med at vokse. 

”Husk på, at der er tale om et forholdsvist ungt marked. Markedspotentialet for crowdfunding generelt er ikke i nærheden af at være fuldt realiseret. Markedsvolumen er stadig ganske beskedent. Eksempelvis i Norge var markedet sidste år på omkring 2 mia. norske kr., hvoraf equity udgjorde godt 613 mio. norske kr. Det er tæt på ingenting set i forhold til det totale marked,” siger Rotem Shneor.

Indtil videre ser det ud til at holde stik for Wavepiston, der netop er gået i gang med at etablere et forsøgsanlæg til at høste bølgeenergi seks sømil syd for Las Palmas på de kanariske øer. Projektet løber frem til marts 2024. 

Allerede før den første crowdfunding-runde, også på Seedrs, i 2020-2021, havde virksomheden fået en række større investorer.  

Men det er ikke hele årsagen til, at virksomheden fra starten er gået udenom venturekapital. Ifølge Michael Henriksen mangler virksomheden endnu at vise, at dens teknologi fungerer omkostningseffektivt i fuld skala. 

”Vi skal kunne fremvise et mere modent produkt, der er tættere på at kunne kommercialiseres. Det skal den risikovillige kapital fra crowdfunding være med til at muliggøre,” siger han.

Samtidig har den økonomiske krise gjort mange ventureselskaber mere forsigtige. Ofte forlanger de mere for de samme penge, lyder vurderingerne i markedet. Kravene til startups om at være tættere på et modent produkt er også skærpet. ”Selv om også de private investorer er blevet mere krisebevidste, er der stadig mange interesserede tilbage på det marked. Særligt inden for vedvarende energi, som vi arbejder med, viser markedet for crowdfunding stadig vækst,” siger Michael Henriksen.

Støtter en god sag

Han peger på, at særligt inden for feel good-investeringer, som bæredygtige teknologier, er crowdfunding mere modstandsdygtig end venturemarkedet. Han advarer dog mod at tro, at det er nemt og bekvemt at hente penge gennem crowdfunding. 

”Man skal virkelig bruge tid og ressourcer på at levere et gennemtænkt tilbud på dette marked. Nok også mere end man skal bruge på færre større investorer,” siger Michael Henriksen.

Men man skal være opmærksom på, at de større investorer stadig spiller en indirekte rolle inden for equity crowdfunding, understreger Rotem Schneor. Bl.a. er de med til at sikre værdiansættelsen af de startups, som kommer ud på mange platforme, herunder Seedrs.

Peder Bjerge

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank