Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Life Science

Nasdaq forringer gennemsigtighed for private dramatisk

Morten W. Langer

mandag 30. januar 2023 kl. 17:40

Nasdaq forringer gennemsigtighed for private dramatisk

Nasdaq har i al ubemærkethed forringet gennemsigtigheden på aktiemarkedet. Det går i særlig grad ud over private investorer, der handler mindre aktier og First North-aktier. Offentlig statistik om børsmæglernes køb og salg af enkeltaktier udenfor largecap indeks er nu lukket land, og det gør det langt lettere at manipulere små aktier, skriver chefredaktør Morten W. Langer i denne analyse.

I årevis har den såkaldte mæglerstatistik i enkeltaktier uden for largecap-indekset været offentligt tilgængelig. Oplysningerne har været centrale informationer for mange professionelle og også private investorer, da de giver mulighed for at forstå handelsmønsteret i de enkelte aktier: Altså om hvilke banker, der har nettokøbt og nettosolgt, om handlerne er genereret af udenlandske finanshuse eller af danske onlinebrokere, og om der har været mange små handler eller få store handler.

HENSYN TIL MÆGLERKUNDER
Men fra den 1. december sidste år har disse oplysninger ikke været offentligt tilgængelige. Som begrundelse for at fjerne oplysningerne skriver Nasdaq i et orienteringsbrev, at nogle børsmedlemmer, altså banker og børsmæglere, handler via andre medlemmer for at skjule deres handel, og at det betyder koncentration af handlen hos få store medlemmer: ”For members with lower market share, this means that their client’s orders are increasingly bypassed in priority, making the market less efficient and more difficult for these members.” I orienteringen oplyses det, at den hidtidige gennemsigtighed om broker-statistik har stor betydning for investorerne i deres investeringsbeslutninger: ”Nasdaq wants to offer an even and level playing field marketplace, ensuring more harmonized room for all members to trade under equal conditions and to achieve that we believe that this is the best solution.”

Med andre ord gøres markedet mindre gennemsigtigt for at beskytte børsmedlemmerne, så de kan ”skjule” sig. Og det giver måske mening for de store likvide aktier, som det er tilfældet i dag. Men for smallcap-aktierne og First North-aktier er det som at skyde gråspurve med kanoner.

Og de private små aktionærer, som holder næsten 100 pct. gang i de små aktier, får nu forringet deres position voldsomt: De bliver fremover meget lettere at ”køre over”. Et eksempel på, hvad de private investorer har kunnet anvende børsmæglerstatistikken til, er følgende:

First North-selskabet Odico er den seneste uge steget mere end 50 pct. under en samlet omsætning på ca. 230.000 kr. Børsmæglerstatistikken ville have afsløret, om kursstigningen var baseret på spredt handel på flere finanshuse, eller om det kun er et enkelt finanshus, og måske en enkelt investor, der står bag hovedparten af handlen.

Helt lovligt vil det være muligt for en eller et par investorer at booste aktiekursen. Og der har ikke været selskabsnyheder samtidig med, at likviditeten nu kun er 15 mio. kr. efter et cash burn på 13 mio. kr. i det seneste regnskabsår.

Vi er slet ikke ude efter Odico, og der er mange flere eksempler på kæmpe kursstigninger i starten af 2023 på grundlag af en meget tyndbenet omsætning.

RELEVANT FOR SMÅINVESTORER
Traditionelt bevæger de store investorer sig sjældent i smallcap-aktier og i First North-aktier, og derfor tjener det intet som helst formål at skjulte mæglerstatistikken her. De store investorer vil formentlig være ligeglade, mens der er store negative konsekvenser for de private investorer.

I sidste ende er der stor risiko for, at mange af de private investorer helt vil boykotte de små aktier, fordi de bliver alt for lette at manipulere. Det sker sandsynligvis allerede i stort omfang, at nogle af de små aktier bliver kunstigt presset op af nogle få private købere, der alene har til hensigt at løfte aktiekurserne for senere at kunne sælge dyrt.

Det er ikke ulovligt, så længe der ikke er ulovlig insiderviden involveret. Men det bliver markant lettere at ”styre” en aktiekurs, når andre investorer ikke kan se, om der er en vis spredning på både køber- og sælgersiden.

Man må håbe på, at Nasdaq genovervejer denne beslutning. Men man skal også huske på, at Nasdaq er en privat virksomhed, som vil gøre meget for at tækkes de store kommercielle kunder, altså børsmedlemmerne, også når det sker på bekostning af de private investorer og markedet for småaktier.

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.
Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Life Science

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank