Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Life Science

EIFOs første årsregnskab: kæmpeunderskud på venture

Carsten Steno

mandag 22. april 2024 kl. 17:55

Nye runder med byderne skal afgøre stort EIFO-udbud

Gamle forretninger i EKF, som eksport-garantier og lån, hiver overskuddet hjem, mens ventureinvesteringerne i det gamle Vækstfonden giver kæmpe underskud, viser det første årsregnskab fra den fusionerede organisation. Udviklingen skal vende afgørende i år, hvis der også skal præsteres overskud på de aktive investeringer, skriver fagredaktør Carsten Steno.

Det første årsregnskab fra den nye statslige superfond EIFO – fusionen af Eksportkreditfonden, Den Grønne Investeringsfond og Vækstfonden – viser på bundlinjen et overskud på godt 1 mia. DKK.

Det udløser et udbytte til staten på 350 mio. DKK. Og det hele ser umiddelbart pænt ud på overfladen, hvilket de fleste medier da også noterer sig. Går man dybere ned i tallene, viser det sig, at garantiaktiviteterne i den gamle Eksportkreditfond og den gamle Vækstfonds udlånsforretning redder overskuddet hjem.

EIFOs investeringer direkte og indirekte i danske virksomheder, som var hovedopgaven for den gamle Vækstfond, trækker i modsat retning med et stort minus. De direkte investeringer i vækstvirksomheder – egenkapitalinvesteringer til en samlet værdi af godt 3 mia. DKK – er kommet ud med et minus på 173 mio. DKK.

En blandet fornøjelse

Hertil kommer, at de indirekte investeringer, der vedrører EIFOs investeringer i kapital- og venturefonde på i alt i 9,3 mia. DKK, kun gav et beskedent plus på 29 mio. DKK.

Et stykke nede i den skriftlige beretning lægger EIFO da heller ikke skjul på, at investeringer i vækstvirksomheder i 2023 har været en blandet fornøjelse, om end 2022 var endnu værre med store værdinedskrivninger på porteføljen i forlængelse af de faldende aktiemarkeder.

”En lang række af vores direkte og indirekte porteføljeselskaber har oplevet udfordringer med både omkostninger og omsætningen. En medvirkende faktor har været svære makrobetingelser med stigende inflation og renter”, hedder det bl.a. i årsberetningen, hvor det tilføjes, at resultatet af investeringerne har været på niveau med ”omverdenen”, men lavere end forventet.

I de gamle årsberetninger for Vækstfonden kunne man se, hvor Vækstfonden havde anbragt sine direkte investeringer. Den åbenhed lægger EIFO ikke for dagen, men man oplyser dog i hvilke fonde, EIFO er investor, og hvilke resultater disse fonde har præsteret.

Nærlæser man note 12 og går ind i de enkelte fondsinvesteringer, blinker der flere steder advarselslamper. Hvis udviklingen ikke i mellemtiden er gået i mere positiv retning, kan det blive svært for EIFO at præstere bedre resultater af sine investerings-aktiviteter i 2024.

Således ejer EIFO 62 % af IVS-Fund II, som i det seneste regnskabsår er kommet ud med et underskud på 82 mio. DKK. Ligeledes ejer EIFO 29 % af fonden IVS-Fund III, hvor underskuddet er hele 218 mio. DKK. Der er tale om fonde i regi af Northcap-partners, der bl.a. har investeret i virksomheder, som skulle have været børsnoteret i 2022, men hvor børsføringen er udskudt til bedre tider.

IVS er bl.a. storaktionær i Visiopharm, som udvikler software til digital billedanalyse, der giver patologer et værktøj til diagnosticering af bl.a. kræft. Selskabet har i de sidste fem år akkumuleret et samlet underskud på 112 mio. DKK.

EIFO ejer ligeledes en tredjedel af venturefonden Seed Capitals fond II, der i 2022 kom ud med et minus på 665 mio. DKK efter store nedskrivninger på porteføljen. Managing partner i Seed Capital, Anne Brockenhuus Schack, oplyser, at hun først senere kan offentliggøre, hvordan det er gået i denne fond i 2023.

Bedste investering har været en ejerandel i Zealand Pharma, som har givet en ”trecifret” milliongevinst.

Vindprojekt nedskrives

I Eksportforretningen, som bidrager til EIFOs resultat med et overskud på 529 mio. DKK, er der også advarselslamper. Hovedparten af aktiviteterne er garantier i forbindelse med opførelse af vindmølleparker, hvor danske leverandører som Vestas og Siemens-Danmark er involveret. Her har man for første gang nogensinde måttet foretage nedskrivninger på en forretning. Det drejer sig om et offshore-projekt i Taiwan, som er nedskrevet med 275 mio. DKK.

EIFO har vindmølleforretninger i form af finansiering og garantier for omkring 80 mia. DKK, hvoraf en stor del er genforsikret. Her venter EIFO ikke yderligere tab, selvom flere vindmølleprojekter som følge af stigende renter og materialepriser er kommet i vanskeligheder indenfor de senere år.

Carsten Steno

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.
Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Life Science

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank