Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Ejendomme giver pensionsbranchen tab i andet kvartal

Carsten Vitoft

søndag 24. maj 2020 kl. 17:43

Gamechanger: nu skruer pensionssektoren ned for alternativer

De store pensionsselskaber har langt fra taget de fulde tab på deres alternative investeringer under coronakrisen, så der venter yderligere tab i andet kvartal. Det kan medføre, at danskerne igen får minus-afkast på deres pensioner. De hårdest ramte ejendomsinvesteringer bærer skylden.

Der er dårligt nyt på vej om danskernes pensioner, for det er stadig ikke slut med at tælle tabene efter coronakrisen i de danske pensionsselskaber. Det skyldes pensionsbranchens investeringer i de såkaldte alternativer, hvor man ikke kan læse værdierne direkte på børserne. Her er pensionsselskaberne stadig i fuld gang med at opgøre skaderne. ”Da lukningen af shoppingcentrene først skete 18. marts, og dermed i den absolut sidste del af første kvartal, medførte det kun mindre nedskrivninger i kvartalet. Vi foretager selvfølgelig løbende en værdiansættelse af shoppingcentrene, som altså især er ramt her i andet kvartal. Det vil fremgå af vores halvårsregnskab. Det er positivt, at centrene er åbne igen. Vi er langsigtede investorer, og vi tror fortsat på, at shoppingcentrene er en god investering på lang sigt,” lyder det fra Michael Nielsen, adm. direktør i Danica Ejendomme.

FLERE TAB PÅ VEJ
For branchen var der efter første kvartal simpelthen ikke tid til at undersøge tabene grundigt nok. Særligt på nogle former for ejendomsinvesteringer vil der være tab forude. ”Det er klart, at erhvervsejendomsmarkedet er påvirket af den nuværende situation, herunder hotel- og detailhandelssegmentet, hvor vi må forudse kortsigtede negative konsekvenser i form af tabt husleje, butikslukninger og forøget tomgang. Disse forhold indregnes, i tråd med reglerne og vores faste processer, løbende i værdireguleringen af vores aktiver,” siger Martin Vang Hansen, adm. direktør i ATP Ejendomme.

Netop ATP og Danica ejer tilsammen den største klynge af butikscentre i Danmark via samarbejdet Danske Shoppingcentre. Danica var et af de pensionsselskaber, der skrev mindst ned på sine alternative investeringer efter første kvartal. ATP ønskede ikke at oplyse sine nedskrivninger og afkast efter første kvartal, men de så heller ikke store ud, som beskrevet i sidste udgave af Ugebrevet.

Begge pensionsselskaber påpeger dog, at netop shoppingcentre, hoteller, restauranter og retail udgør en mindre del af deres samlede portefølje – dermed forstået at nedskrivninger så vil have mindre indflydelse på det samlede resultat. Men ATP synes at have dyppet tåen lidt mere. ATP’s samlede ejendomsportefølje er på 49,6 mia. kr. Her ligger 16,6 mia. kr. ATP Ejendomme. Over 40 pct. her er butikscentre, detailhandel og hoteller i både Danmark og resten af Europa, fremgår det af årsrapporten.

Europæiske ejendomme faldt efter første kvartal omkring 25 pct. på børserne, og den danske pensionssektor havde kun skrevet dette ned med godt en tiendedel ved starten af andet kvartal. Ifølge Ugebrevets oplysninger har det danske ejendomsmarked i bedste fald ligget fladt siden da.

INDTJENINGSUDJÆVNING?
PensionDanmark har også lidt mere end dyppet tåen i de mere risikable ejendomsinvesteringer. Også her påpeger man dog, at det ikke fylder meget i det samlede billede, men at der er skrevet en del ned på det mest risikable af slagsen. ”9 pct. af ejendomsinvesteringerne er retail-ejendomme og 5 pct. er hoteller. På disse to kategorier er nedskrivningerne betydelige. Næsten 80 pct. af investeringerne består af velbeliggende kontorejendomme udlejet på lange kontrakter til solide lejere. På disse ejendomme er nedskrivningerne væsentligt mindre. Samlet er der nedskrevet for 930 mio. kr., svarende til 3,9 pct. af ejendomsinvesteringerne,” lyder det fra kassens presseafdeling.

Her mener man ikke, at der kan sammenlignes værdi tab i børsnoterede europæiske ejendomsfonde, da de typisk er gearede med fremmedkapital.

Andre i branchen peger på, at der i pensionsbranchen længe har været tradition for at lave indtjeningsudjævning, når det kommer til alternative investeringer. Det betyder, at branchen ikke skriver så meget op, når tingene stiger, men så heller ikke skriver så meget ned, når tingene falder. Så kan de bogførte værdier over tid komme helt ud af trit med virkeligheden.

I praksis vil det betyde, at danskere, der går på pension lige nu, får alt for mange penge med sig, som skal betales af alle dem, der lige nu sparer op til pension. I andre tider hvor alternativerne måske er for lavt værdiansat, vil sådan en omfordeling mellem danskerne blive lige omvendt.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank