Formue

Skæve værdier er tikkende bombe under pensioner

Carsten Vitoft

lørdag 15. maj 2021 kl. 15:29

Både Finanstilsynet og pensionsbranchen har i det seneste år undersøgt, hvordan problemet med skæve værdiansættelser på alternative investeringer kan håndteres. Men det er ikke lykkedes at komme frem til en løsning, der skaber åbenhed og klarhed.

Problemet med pensionssektorens værdiansættelser af alternativer for op mod 1000 mia. kr. blev første gang beskrevet her i Økonomisk Ugebrev. Nu ser sagen ud til at være lukket uden en løsning. Lidt populært kan man sige, at PFA og PensionDanmark vandt ved at sikre fortsat tågeslør. Mens branchen og kunderne tabte.

Branchen kom med den nye såkaldt frivillige aftale ikke mange skridt nærmere at genskabe tilliden på pensionsmarkedet efter et år, hvor det eksempelvis lykkedes PFA at skabe plus på alle alternative aktiver, mens Industriens Pension lavede minus på de samme aktiver.

Afsporing ved frivillige brancheaftaler
Økonomisk Ugebrevs opgørelse har vist, hvordan nogle pensionsselskaber kvartal for kvartal har nedskrevet på aktiverne, mens andre opskrev på samme aktivtyper.

Det var særligt grelt, efter coronaen ramte i 1. kvartal sidste år, og Finanstilsynet rykkede hurtigt ud med en undersøgelse. Samtidig blev krisemanualerne i vanlig stil fundet frem i brancheorganisationen Forsikring & Pension (F&P). Og her står der på side 1, at truslen om ny lovgivning i Danmark altid kan afspores ved frivillige brancheaftaler, som er noget, der elskes på Christiansborg.

Rent praktisk betyder det nedsættelse af en arbejdsgruppe i branchen. Den blev også nedsat få dage efter, at Finanstilsynets analyse lå klar.

Tilsynet konkluderede kort før jul, at der er ”bemærkelsesværdigt” store forskelle i værdierne af alternative aktiver på tværs af pensionsbranchen, men ikke mindst også til de finansielle markeder. Kort sagt nedskrev pensionsbranchen ikke på unoterede aktiver, når de selvsamme noterede aktiver faldt som sten på børserne.

Det er et kæmpe problem for kunderne, der ufrivilligt kommer til at deltage i en pensionsroulette, når de kommer ind på pensionsmarkedet, når de skifter pensionsselskab, og sidst når de går på pension.

Efter at have skrevet om disse skævheder i 2020 på kvartalsvis basis, prøvede vi her på Ugebrevet at se det hele i lidt længere perspektiv. Det kunne jo være, at det blev udlignet over tid, og at der var gode forklaringer på de skæve afkast.

Men på ti års sigt blev afkastbilledet blot værre. Ti års-opgørelsen viser eksempelvis, at Danica og Lægernes Pension har præsteret årlige afkast på unoterede aktier årligt på over 15 procent. Det globale aktiemarked er blot steget 11 procent årligt. Derfor sidder man efter det seneste års begivenheder omkring alternative aktiver nu tilbage med den tanke, at en stor del af den danske pensionsformue er stærkt overvurderet. At pensionsbranchens frihed til selv at sætte værdi på deres egne aktiver har skabt en snebold, der også fremover vil vokse i størrelse.

Splittet pensionsbranche
Pensionsbranchen har været splittet: PensionDanmark og PFA har på de indre linjer været modstandere af fælles regler, selv om de udadtil siger noget andet. De har mest på spil, da de investerer direkte i kæmpestore selskaber som Nykredit, mens andre investerer gennem mange forskellige brede fonde, hvor de ikke selv kan styre værdierne.

Fremover vil man altså kunne fortsætte med at opskrive værdierne nærmest som man lyster – og dermed forrykke hele sammenligningsgrundlaget i branchen. Så i år, hvor de ærlige har gjort det godt med afkastet, må de alligevel se sig slået af de uærlige.

Vil man forstå, hvordan sådan noget fungerer, kan man bare se på ejendomsmarkedet, hvor pensionsbranchen også har slået de brede indeks hvert af de seneste ti år.

Her er det velkendt, at pensionsbranchen aldrig sælger noget, med mindre det giver en gevinst i regnskaberne. Det er også velkendt, at de kun køber og aldrig sælger – måske fordi det hele er opskrevet så meget, at det kan udløse et regnskabsmæssigt tab.

På den måde kan man jo også bare holde fast i de unoterede aktier, infrastruktur og kreditter. Så kan man blive ved med at slå markedet i al evighed – eller i hvert fald indtil man selv skal på pension. Men potentielt ligger der en milliardbombe og tikker under det hele.

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Finanstilsynet søger økonom eller erhvervsjurist til kontoret for investorbeskyttelse
København
18-06-2021
København
18-06-2021
Ringkjøbing Landbobank søger medarbejder til bekæmpelse af hvidvask og operationel risiko
Ringkøbing
30-06-2021
Ringkøbing
30-06-2021
Økonomichef til Lolland Kommune
Maribo
11-08-2021
Maribo
11-08-2021
Business Controller til koncernøkonomistyring til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge
21-06-2021
Svinninge
21-06-2021
Kan du være faglig sparringspartner i skattespørgsmål, for stor energikoncern?
Svinninge
30-06-2021
Svinninge
30-06-2021
Handelsbanken søger Finansrådgiver til Transaction Banking Sales
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Djurslands Bank søger en selvstændig og ansvarsbevidst controller
Grenaa
15-06-2021
Grenaa
15-06-2021
Advokat til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
20-06-2021
Aabenraa
20-06-2021
Finance Business Partnere med kommercielt mindset søges til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021

Mere fra ØU Formue

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af ØU Formue – det førende magasin for privatinvestorer.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af ØU Formue – det førende magasin for privatinvestorer.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]