Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Oppustet værdi i pensionsselskabers alternative aktiver

Carsten Vitoft

onsdag 16. september 2020 kl. 15:00

Nye afkastdata for 2. kvartal viser, at der fortsat er enorme og voksende forskelle på, hvordan selskaberne opgør værdien af alternative aktiver. Finanstilsynet mistænker pensionsbranchen for ikke at have skrevet pensionerne nok ned under coronakrisen, og tilsynet varsler en kulegravning.

Nye afkastdata skaber nu igen tvivl om værdiansættelsen af pensionssektorens massive investering i alternative aktiver, såsom vindmøller, infrastruktur og unoterede aktier. Afkasttal for 2. kvartal skaber tvivl om, hvorvidt man kan stole på de bogførte værdier. Problemet er bl.a., at pensionsbranchens afkast på de problematiske alternative aktier i øjeblikket bevæger sig op og ned som en yoyo.

Alene i 2. kvartal var forskellen mellem de bedste og de dårligste afkast hele 8 procentpoint, viser et rundspørge i branchen, foretaget af Økonomisk Ugebrev.

Historiske forskelle
”Vi ved i forvejen, at der her er tale om usikker værdifastsættelse, og ikke om objektive markedsværdier. Tager man de her afkasttal for pålydende, er forskellen i investeringsperformance jo langt større end for de aktiver, der er noteret på et marked, hvor vi har objektive handelsværdier.

Der kan man måske se forskelle på 1-2 procentpoint i afkast på tværs af branchen i en aktivkategori, men her er der jo tale 6-8 procentpoint. Man må sige, det er godt, at det her nu bliver set efter i sømmene af Finanstilsynet”, siger partner i BEDSTpension Gert Nielsen.

De højeste afkast kommer fra Industriens Pension, der i 2. kvartal har udregnet et afkast på hele 8,3 procent på de alternative aktiver. Topdanmark er derimod nået frem til et lille minus på 0,1 procent. Så store forskelle i afkast er næppe set før på det danske pensionsmarked indenfor bare ét kvartal.

”I første halvår har det globale børsnoterede aktiemarked tabt lidt mere end 6 procent, og vi kan se, at alle selskabernes afkasttal på det unoterede segment er en hel del bedre end dette. Så enten har branchen været meget mere forsigtig og taget mindre risiko, eller også er de alle sammen verdensmestre i investering.

Sidste mulighed er selvfølgelig, at man har pillet ved afkastene nogle steder i branchen, og man på en eller anden måde forsøger at jævne afkastene ud over tid. Det er jo set tidligere i pensionsbranchen”, siger Gert Nielsen.

Eksempelvis Sampension og Industriens Pension havde i årets første kvartaler en mindre heldig hånd på den del af aktiverne, som er noteret på et marked – og som man ikke sætter værdi på selv. På et standardpensionsprodukt med mellemrisiko og 15 år til pension lå Sampension nummer 14 bedst på afkast, og Industriens Pension nummer 10 efter de to kvartaler, ifølge ekspert Nikolaj Holdt Mikkelsens afkastanalyser.

Vedvarende svage afkast på de noterede aktiver gør ondt: Risikoen er, at selskabet kommer langt bagefter på afkast og mister kunder. Det kan der rådes bod på, når man selv sætter værdi på de alternative aktiver.

”Forklaringen på, at vi ligger pænt på afkastet på alternativerne, er, at vi har meget lav risiko på dem. Vi ejer f.eks. mange ejendomme til privat udlejning, som rent faktisk er steget i værdi under krisen. Alternativer skal værdiansættes til den aktuelle markedsværdi. Hvad dette er, kan der jo være flere meninger om, og det er vel også derfor, tilsynet nu undersøger området”, siger investeringsdirektør Henrik Olejasz Larsen fra Sampension.

Ugebrevet har forelagt de nye afkasttal for Finanstilsynet og spurgt, om man agter at undersøge branchen for afkastudjævning i den igangværende undersøgelse, som i øvrigt blev sat i gang kort efter, at Ugebrevet lavede den første kortlægning af området. Men det ønsker tilsynet hverken at be- eller afkræfte. Man ønsker heller ikke at svare på, hvordan det kan være, at ingen i branchen tilsyneladende værdiansætter unoterede aktier bare i nærheden af noterede aktier.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank