Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

PensionDanmark smykker sig med tvivlsomme guldtitler

Carsten Vitoft

mandag 20. juni 2022 kl. 7:30

Mens PensionDanmark i årevis har præsteret nogle af branchens dårligste investeringsafkast, vinder pensionskassen alligevel internationale guldtitler som Danmarks bedste pensionskasse. Det kan bruges i markedsføringen. Kåringerne sker samtidig med, at direktør Torben Möger Pedersen kører et tæt parløb med en af sine egne tidligere direktører Jens-Christian Stougaard, der optræder som uvildig dommer i konkurrencerne. 

PensionDanmark er godt i gang med sin egen markedsføringsfortælling af eventyret om kejserens nye klæder. For mens pensionskassen herhjemme har svært ved på investeringsafkast at følge med konkurrenterne, går det helt anderledes fantastisk på den internationale scene, hvor kåringerne hagler ned over pensionskassen.

Det er særligt hos det internationale pensionsmedie og rating bureau IPE, at PensionDanmark høster stor anerkendelse i disse år. Men Økonomisk Ugebrev kan nu afsløre, at en af dommerne i konkurrencerne er en af PensionDanmarks egne mangeårige direktører, Jens-Christian Stougaard. Indtil for ganske nylig kørte han endda et tæt parløb med PensionDanmarks direktør Torben Möger Pedersen, der som bestyrelsesformand i Danmarks Genopretningsfond ansatte Jens Christian Stougaard som direktør. 

Fire ”mesterskaber”
”Vi deltager ved IPE Awards på linje med alle andre europæiske selskaber, der måtte vælge at indstille sig til en pris. Hvilke kriterier, der lægges til grund for vurderingerne, hvem de udvælger, og hvordan dommerkomitéen er sammensat og optræder, kan IPE bedst selv redegøre for. Det har vi naturligvis ikke indflydelse på.” svarer PensionDanmark kommunikationsdirektør Ulrikke Ekelund i en mail.

Økonomisk Ugebrevs spørgsmål vedrører de potentielle dobbeltroller, hvordan kåringen kan forklares i lyset af de svage investeringsafkast, og om priserne kan give anledning til vildledning af offentligheden og pensionskassens medlemmer. 

Sidste år vandt PensionDanmark danmarksmesterskabet for fjerde gang i de seneste fem år. Igen skete det på trods af, at PensionDanmark slet ikke kan følge med konkurrenterne. Både Sampension og Industriens Pension præsterede afkast på over 20 pct., mens PensionDanmark lige kunne knibe sig over 15 pct. 

Konkurrenceudbyderen IPE er en stor spiller i Europas pensionsbranche, og tidligere har ATP og Industriens Pension indstillet sig selv til priser og i øvrigt også vundet. 

Men de fortæller, at netop prisen som Europas bedste regionale pensionsselskab uddeles fuldstændig på IPE og dommernes præmisser. 

PensionDanmark deltager dog også i IPE’s andre konkurrencer, hvor man særligt har vundet priser i ejendomsinvestering, hvor Jens Christian Stougaard også har været dommer. Og priserne markedsføres intensivt og gengives også helt ukritisk i medierne efterfølgende.

Fortalte om interesser
Omkring den potentielle interessekonflikt skriver IPE: ”Jens-Christian judged for us in 2018-2020 but missed last year as a result of other commitments, including his work for the Danish Recovery Fund. We were fully aware of his role at PensionDanmark and that PensionDanmark was a candidate in the Denmark category each year that he reviewed that award. He declared the conflict each time. We are confident that Jens-Christian has shown no bias towards PensionDanmark and that their success in the Denmark and other categories, including European Pension Fund of the Year – in which Jens-Christian has not featured – is based on merit and fair evaluation.

“I de første år, jeg var dommer, afstod jeg fra at bedømme PensionDanmark, da jeg selv havde været med til at sætte de skibe i søen, som de skulle bedømmes på. Det samme gjorde jeg for andre danske selskaber, som jeg lavede konsulentarbejde for. I perioden, mens jeg var direktør i Danmarks Genopretningsfond, nedlagde jeg mit dommerhverv, da jeg ikke mente, at det var foreneligt med en direktørpost i et statsligt aktieselskab,” siger Jens Christian Stougaard. 

I IPE’s materiale om vinderne i de enkelte år står han dog opført som dommer i både 2019 og 2021. 

”Da mit engagement med fonden nu er afsluttet, har jeg genoptaget dommergerningen. Her har jeg for PensionDanmark – såvel som for de selskaber, hvor jeg har lavet konsulentarbejde – i hvert tilfælde erklæret den relation, jeg har haft med dem, så det har været helt eksplicit for IPE.” lyder det videre fra Jens Christian Stougaard.                

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank