Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Milliardnedskrivning i PFA’s ejendomsportefølje

Carsten Vitoft

fredag 28. april 2023 kl. 11:25

Pensionsrådgivere ser, at PFA Pension vil af med dårlige kunder

PFA erkender behovet for nedskrivninger og skærer 800 mio. kr. af værdien af sin portefølje med danske ejendomme. Meget tyder på, at PFA’s nye ledelse nu vil rydde op. En ekspert vurderer, at nedskrivninger kan genskabe til­liden til værdiansættelsen af PFA’s alternativer.

Historisk har PFA’s ledelse været temmelig fodslæbende med at bogføre nødvendige nedskrivninger på sine investeringer. Og nu er det tredje gang på få år, at landets største pensionsselskab må stå frem i offentligheden og erkende, at man taber kundernes penge på de kontroversielle alternative investeringer.

For lidt over et år siden måtte PFA krybe til kor­set og erkende, at et lån på 3 mia. kr. til flyvirk­somheden NAC var tabt. Her i starten af året var det så en kombination af tab på ejendomme og infrastrukturprojekter, der kostede kunderne en nedskrivning på omkring 8 mia. kr.

Nu kan Økonomisk Ugebrev afsløre, at der i star­ten af april igen er nedskrevet knap 1 mia. kr. på porteføljen af danske kontorejendomme. Af den samlede portefølje er ejendomme for 6 mia. kr. placeret i en afdeling i BankInvest, som er solgt til private investorer. For dem svarer nedskrivningen til et tab på ca. 300 mio. kr.

Godt for tilliden

”Det kommer ikke som en overraskelse for mig. Men jeg synes, det er positivt, at PFA løbende fore­tager op- og nedskrivninger på sine ejendomme. Det er det, der skal til, hvis man skal bevare tilliden til disse alternative investeringer – at man også skriver ned, når markedet falder, som jeg antager er baggrunden for denne nedskrivning”, siger Hen­ning Skov Jensen, der er ekstern lektor ved CBS og director i Capital Market Partners.

Videre siger han: ”Efter min mening styrker det tilliden til, at PFA’s alternativer er værdiansat nogen­lunde på linje med markedet. Det gælder også det investeringsprodukt, som PFA sælger i samarbejde med BankInvest, og som handler på børsen. Disse værdier har været for høje, og denne nedskrivning er med til at sikre en mere korrekt værdiansættelse.”

Henning Skov Jensen vurderede allerede for en måned siden, at der kunne være problemer, og at tilsynet burde skride ind, hvis ikke PFA selv valgte at bogføre tabene. PFA bekræfter de nye nedskriv­ninger overfor Ugebrevet.

Men pensionsselskabet ønsker ikke svare på, om det er sket efter pres fra Finanstilsynet.

”PFA’s andel svarer til en nedskrivning på ca. 800 mio. kr. Vi op- og nedskriver løbende vær­dien af vores ejendomsinvesteringer, hvilket også skete i 2022, hvor vi nedskrev porteføljen af dan­ske erhvervsejendomme med cirka 5 pct.”, lyder det fra Irene Holmslykke, der er CEO i PFA Asset Management.

I Finanstilsynet ønsker man heller ikke at svare på, om man har grebet ind, efter det fremgik her i Ugebrevet, at PFA har opskrevet værdierne på sin ejendomsportefølje, mens værdien af europæiske ejendomme samtidig er styrtdykket i værdi på fi­nansmarkederne.

Tab til jyder

De nye nedskrivninger er også forbigået i tavshed fra PFA, og den eneste grund til, at de nu dukker op til overfladen er, at en del af PFA’s erhvervs­ejendomme handles på børsen via et samarbejde med BankInvest.

Her har PFA i flere år løbende skrevet værdierne op, men det er sket samtidig med, at en lang række lignende fonde med erhvervsejendomme er faldet markant i værdiansættelse.

Derfor vil disse tab ikke bare skulle tages af kunderne i PFA, men også kunderne i BankInvest og dermed bankkunder i mindre og mellemstore jyske banker. Og det er også her, man kan få nys om den nye nedskrivning på præcis 5,2 pct.

”En ekstern valuar har gennemgået ejendom­sporteføljen og vurderer, at afkastkravet generelt er forøget. Samlet set nedskrives værdien af ejen­domsporteføljen i BI Erhvervsejendomme A/S med ca. 5,2 pct., hvilket indregnes i selskabets indre værdi den 3. april 2023”, lyder det i børsmeddelel­sen fra BankInvest, der sjovt nok overhovedet ikke nævner PFA’s navn.

Efter den nye nedskrivning er værdien af PFA’s ejendomme dog stadig steget over de seneste fem år, mens 132 andre fonde i samme Morningstar-ka­tegori af ejendomme er faldet i værdi. Det til trods for, at det danske boligmarked ifølge Eurostat er faldet mest i Europa det seneste år,

PFA har ikke ønsket at udlevere den valuarrap­port, som angiveligt forklarer, hvorfor der kun ned­skrives med 5,2 pct., og ikke endnu mere.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank