Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Mystik om pensionssektors kapitalforvaltning

Carsten Vitoft

fredag 04. november 2022 kl. 7:00

Krisen skaber kæmpemarked for brugte kapitalfondsandele

Nye tal viser en tendens til, at de mindste pensionsselskaber foretrækker at forvalte flere af deres egne pensionskroner inhouse, mens de store i højere grad sender kapitalforvaltningen ud af huset. Det burde ifølge eksperter være lige omvendt, men forklaringen kan være en stigende konkurrence om at opnå de laveste omkostninger. For det er dyrere at sende forvaltningen ud af huset, lyder det fra eksperter.

I landets mindste pensionsselskab, Topdanmark, er det kun 10 pct. af kapitalforvaltningen, der sendes ud af huset til eksterne forvaltere, mens Topdanmark selv investerer de sidste 90 pct. Men ser man på de største pensionsselskaber er situationen den helt modsatte.

I hvert fald hvis man ser på, hvordan investeringsomkostningerne fordeler sig mellem pensionsselskabernes egne folk og investeringsfolk uden for pensionsselskaberne. Det er tal, som Ugebrevet har indsamlet fra pensionsselskabernes egne metoderedegørelser for afholdte omkostninger.

Det er første gang, sådan en sammenligning laves, og tallene indeholder to overraskelser.

Først og fremmest at det synes at være stort set konstant, hvor stor en del af pensionsformuen der outsources til eksterne kapitalforvaltere versus intern forvaltning. Dernæst at det synes at være de mindste pensionsselskaber, der klarer mest inden for egne mure.

”Det her er jo et udtryk for hvor meget ekspertise, pensionsselskaberne vælger at købe uden for huset, hvilket typisk er en del dyrere end selv at gøre det inden for husets mure. Jeg må sige, tallene overrasker mig, da jeg havde ventet, at det var de mindste pensionsselskaber, der outsourcede mest. Men tallene tyder med visse forbehold på, at det er lige modsat. En forklaring kunne være, at der er så meget fokus på omkostninger i disse år, ligesom man skal være opmærksom på, at ’udenfor husets mure’ godt kan betyde i et koncernforbundet selskab”, siger aktuar Søren Andersen fra FPension. Også partner Gert Nielsen fra BEDSTpension finder sammenligningen interessant.

”Ja, jeg er også noget overrasket, men sammenligningen er relevant. En tanke er jo, at det er en hel del billigere selv at stå for kapitalforvaltningen, og konkurrencepresset har været hårdt i de senere år på at præstere lave investeringsomkostninger. Særligt for de mindste pensionsselskaber, der ikke har størrelsen til at få de allerbedste priser hos eksterne forvaltere, og så er det jo nærliggende kun at outsource det absolut mest nødvendige, som man ikke selv har kompetencerne til at lave inden for husets mure”, siger han til Ugebrevet.

Ser man samlet på pensionsselskaber, er det cirka 70 pct. af pensionen, der outsources til eksterne forvaltere i disse år. Men ser på man, hvor stor en del af pensionsformuen, der outsources, er det formentlig lidt mere. For det er som nævnt de største selskaber, der højst overraskende outsourcer mest.

Danica, PFA og Velliv ser ud til at sende 75 til 80 pct. af investeringerne ud af huset, mens AP Pension blot outsourcer en tredjedel. Sidstnævntes tal indeholder også integrationen af Skandia, som førhen outsourcede alle investeringerne. Men ellers passer graden af outsourcing helt præcist på størrelsen for alle pensionsselskaberne i analysen, og det er i sig selv tankevækkende.

Ugebrevet har taget investeringsomkostningerne afholdt inde og ude af huset som en proxy for investeringsaktiverne under forvaltning. Dette ud fra devisen, at det må antages, at omkostningerne til investering følger aktiverne – specielt når der eksternt afregnes i procenter af netop aktiverne under forvaltning.

”Når vi taler om investeringsomkostninger, så har der været to overskyggende tendenser i de senere år, som til dels har udlignet hinanden. Der har været et stort fokus på lave omkostninger, men der har også været et stigende fokus på selv at opbygge kompetencer i investering inden for husets egne mure, og det skyldes netop, at de nye investeringer i alternativer – som typisk sker hos eksterne forvaltere – er meget dyre. Så kan det være billigere at opbygge det selv, som eksempelvis PensionDanmark har gjort”, siger Søren Andersen fra FPension. Fra PFA lyder det: ”Man kan ikke konsistent udlede fordelingen eller udviklingen over tid i intern versus ekstern forvaltning baseret på omkostningstal fra et regnskab. Hvis man eksempelvis har forhandlet prisen på ekstern forvaltning ned eller roteret over i billigere aktivklasser for den eksterne forvaltning, så vil man se faldende eksterne omkostninger i regnskabet, mens aktiverne i ekstern forvaltning er uændret.”

PFA oplyser, at forholdet mellem intern og ekstern forvaltning i selskabet næsten er omvendt i den virkelige verden. Men her står PFA også alene, da det ejer sit eget ”eksterne” fondsmæglerselskab, som måske burde opfattes som intern forvaltning.

Carsten Vitoft

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank