Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Efter rivegilde: Pensionssektoren enig om regler for værdiansættelse af alternativer, offentliggøres om få dage

Carsten Vitoft

søndag 11. april 2021 kl. 11:31

Tema: Pensions survey 2023, anden del – Stor forskel i opfattelsen af afkast

Mens pensionsselskabernes værdiansættelser af alternative investeringer for næsten 1000 mia. kr. de seneste år synes at være præget af tilfældige kæmpeudsving, er branchen langt om længe nået i mål med nye regler for, hvordan sektoren skal oplyse om og værdiansætte alternativerne. Nu bliver det obligatorisk løbende at offentliggøre afkastet på f.eks. unoterede virksomheder, infrastruktur og vindmølleparker, erfarer Økonomisk Ugebrev. Aftalen præsenteres i denne uge, bekræfter brancheforeningen F&P.

Det skal være slut med at vildlede danske pensionsopsparere ved at udskyde eller helt undgå at fortælle dem om negative afkast på deres pensionsordninger, når værdierne på unoterede investeringer i pensionsselskaberne falder.

Mistanken om vildledning er fremkommet efter en stribe artikler i Økonomisk Ugebrev, hvor det er dokumenteret, at pensionsselskabernes værdiansættelser har udviklet sig, som vinden blæser. Der har hverken været sammenhæng med afkast på sammenlignelige noterede aktier eller afkastene på tværs af pensionsselskaber.

Kritik fra eksperter
For præcist et år siden offentliggjorde Økonomisk Ugebrev den første artikel om emnet, og vi kunne fortælle, at mens de børsnoterede aktier styrtdykkede på markederne, nedregulerede pensionsbranchen ikke tilsvarende værdien på deres unoterede aktier. I hvert fald slet ikke i samme grad som markedet.

Afsløringen medfødte kritik af selskaberne fra eksperter her hos Økonomisk Ugebrev. Først søsatte Finanstilsynet en kulegravning af forholdene i branchen, og da brancheforeningen så, hvor det bar hen ad, nedsatte den en arbejdsgruppe med henblik på at få en fælles frivillig aftale og undgå lovgivning på området. Dette arbejde har været op ad bakke på grund af store interne uenigheder mellem pensionsselskaberne.

Men her et år efter er aftalen altså faldet på plads.

”Det er rigtigt, som du skriver. Branchen er gået sammen om fælles retningslinjer, som vi planlægger at offentliggøre i næste uge,” lyder det kortfattet fra brancheorganisationen Forsikring & Pensions chefkonsulent Nicolai Schacke, da Økonomisk Ugebrev spørger til den nye aftale.

I Finanstilsynet var konklusionen også, at der var ”bemærkelsesværdige” store forskelle i de værdier, som pensionsselskaberne værdiansatte alternativer til – både i forhold til markedet og hinanden. Derfor er vicedirektør Carsten Brogaard også glad for, at branchen nu finder fælles fodslag.

”Jeg har været informeret om, at det her er på vej, men jeg kender for nærværende ikke det præcise indhold af retningslinjerne. Men vi hilser initiativet velkomment. Alt, hvad der potentielt kan bidrage til åbenhed og bedre værdiansættelser, kan vi kun finde positivt. Vores undersøgelser tyder på, at der fortsat er potentiale for at forbedre processer og metoder til værdiansættelsen,” siger han til Økonomisk Ugebrev.

Sten på vejen
Carsten Brogaard fastslår samtidig, at tilsynet slet ikke er færdig med de undersøgelser, der startede sidste år. Der var meget store afkastforskelle, og de skal nu undersøges nærmere i de konkrete selskaber.

Men i branchen er de fleste glade for, at der nu endelig er kommet en aftale i hus.

”Vi støtter helt klart, at der kommer mere åbenhed, og derfor deltager vi aktivt og støtter arbejdet i Forsikring & Pension. Grundlæggende er alternative investeringer en meget forskelligartet størrelse med vidt forskellige tilgange, porteføljer og strategier selskaberne imellem. Derfor vil resultaterne naturligvis også være vidt forskellige. Vi er tilfredse med vores tilgang og strategi og tilhørende resultater over de seneste år, og vi foretager løbende værdiansættelse af vores alternative investeringer i regi af vores værdiansættelsesproces,” lyder det fra Danicas investeringsdirektør Poul Kobberup.

I Økonomisk Ugebrevs seneste analyse blev afkastene i de enkelte pensionsselskaber over en periode på ti år undersøgt, mens Finanstilsynet i sin undersøgelse alene kiggede på starten af 2020.

Økonomisk Ugebrevs kortlægning af afkastene over en tiårsperiode slog en tyk streg under problemet med mystiske værdiansættelser. Og kort før påske kunne Ugebrevet påvise, at den danske pensionsbranche næsten systematisk kan slå verdensindekset på området for unoterede aktier.

I teorien skulle dette være umuligt. Men selv Sveriges største investor med speciale i alternative investeringer får markant baghjul af flere danske pensionskasser.

Mens Danica lå i top, var det PBU, der lå bagest – mere på linje med svenskerne.

”Vi støtter åbenhed omkring processerne, men ønsker at det skal være i forlængelse af nogle generelle retningslinjer udstukket af F&P, så alle selskaber følger de samme principper. Vi har svært ved at forklare de store forskelle,” lyder det fra Christian Velløv fra PBU.

Uenighed om formen
Det har da heller ikke været uden sværdslag at lande den nye brancheaftale. Ifølge Økonomisk Ugebrevs oplysninger har især PFA og Pensiondanmark været meget svære at få med ombord. De investerer lidt anderledes end de andre, hvor forskellen er, at flertallet investerer direkte i investeringsfonde med alternative aktiver, mens PFA og PensionsDanmark i højere grad selv ejer større andele af unoterede selskaber. Dermed er de mere på spil for dem.

Spliden har bl.a. handlet om, hvor ofte der skal oplyses data til offentligheden om disse afkast, og i hvilket regi det skal ske. Det har været et centralt punkt, om selskaberne selv skal lægge oplysningerne frem – f.eks. på hjemmesiden – eller skal det gå via brancheforeningen. Nogle har ønsket den formaliserede udgave via F&P, da det mindsker mulighederne for sminkning af tallene – og lægger opgaven med standardisering ét sted og i mere neutrale hænder.

Det lykkes i sidste uge ikke Ugebrevet at få et svar på, hvor disse spørgsmål er landet. Men anonyme kilder bekræfter over for Ugebrevet, at aftalen har været forelagt bestyrelsen i F&P.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Nyt job
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Nyt job
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Business Analyst
Region Sjælland
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Nyt job
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Nyt job
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank