Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

20 mia. pensionskroner i skattely på Bermuda

Carsten Vitoft

onsdag 08. maj 2024 kl. 17:40

20 mia. pensionskroner i skattely på Bermuda

Rige schweizere har skabt et nyt dansk pensionsselskab ved navn Norli, hvor de har overtaget tidligere kunder i Alm. Brand og Skandia Pension. Stærkt bekymrende, lyder det fra skattechef i Oxfam, der efterlyser gennemsigtighed om ejerskabet og forbindelserne til skattely. Finansmand bag Norli afviser kritikken, skriver fagredaktør Carsten Vitoft.

Pensionskunder med det gamle garanterede pensionsprodukt har længe være non grata i den danske pensionsbranche, og det har Danmarks nyeste pensionsselskab Norli taget bogstaveligt. Efter at det i to omgange har købt og overtaget danske pensioner for over 20 mia. kr. fra henholdsvis Alm. Brand og Skandia, er ejerskabet bag disse pensioner rykket langt væk fra Danmark og i skattely.

Der er tale om et delvist og dobbelt skattely. Delvist, fordi de danske pensioner kun er delvist ejet fra første skattely i Schweiz, og dobbelt fordi schweizerne samtidig har flyttet dette ejerskab til Bermuda. Det betyder, at den danske profit på forvaltning af pensionsmidlerne først tager en tur til Bermuda for at blive sendt videre til Schweiz.

Ikke på EU-liste

”Det er stærkt bekymrende, at et dansk pensionsselskab har forbindelse til nogle af verdens værste skattely. Og det er særligt bekymrende, når Norli samtidig, så vidt jeg kan se, heller ikke har en politik for ansvarlig skatteadfærd, hvilket de fleste danske pensionskasser ellers har. Jeg gætter på, at de danske kunder ikke er klar over det her, og personligt ville jeg nok selv overveje at se mig om efter et andet pensionsselskab med et større fokus på ansvarlig skatteadfærd”, siger skattechef i Oxfam, Christian Hallum.

Ophavsmand og idéskaber til denne model, hvor der opkøbes traditionelle gamle pensionsprodukter, er finansmand Thomas Vinge Hansen. Det er også ham, der har hentet rige familier fra Schweiz med ind i ejerkredsen for godt en tredjedel, mens han selv er hovedaktionær.

”Bermuda er ikke på EU’s liste over skattelylande, og Danmark har en række skatteaftaler med Bermuda, herunder om udveksling af oplysninger vedrørende skatter. PG3 Insurance Finance Fund Ltd. (Det schweiziske ejerselskab, red.) er forvaltet af PG3 AG, der er en schweizisk asset manager samt family office og reguleret af det schweiziske finanstilsyn, FINMA. Jeg er derfor ikke bekymret i forhold til PG3 Insurance Finance Fund Ltd’s registrering på Bermuda”, skriver Thomas Vinge Hansen i en mail til Ugebrevet.

PG3 står for Partner Group 3, og det er i essensen en kapitalfond, der forvalter alternative investeringer for lidt over 20 mia. danske kroner. Direktør Samuel Scherling oplyser til Økonomisk Ugebrev, at alle ejerne af selskabet – de fleste schweiziske – betaler skat i deres respektive hjemlande, og at Bermuda er valgt som lokation for det samlede ejerskab på grund af kvaliteten af de ydelser, der tilbydes internationale pensionsselskaber.

Ligeledes er Norli skattepligtig i Danmark: ”Norli Liv og Pension Livsforsikring A/S og Norli Pension Livsforsikring A/S er begge danske pensionsselskaber, der er under fuldstændig samme regelsæt som de andre pensionsselskaber. Det betyder bl.a., at selskaberne betaler både PAL-skat og selskabsskat inklusive Arne-skatten i Danmark, og de er godkendt og under tilsyn af Finanstilsynet. Norli holder deres midler via egne banker, og der er således ikke sket overførsel af kundernes midler til PG3 Insurance Finance Fund Ltd. eller andre”, forklarer Thomas Vinge Hansen i en mail.

Med i ESG-betragtninger

Konceptet bag Norli er at vokse sig endnu større i Danmark og hele Norden ved at overtage flere pensionskunder fra andre pensionsselskaber. Men det kan nu blive problematisk, vurderer flere eksperter.

”Jeg vil opfordre Norli Pension til at lave om på denne konstruktion, da danskerne ikke tager let på skattelykonstruktioner. Det er heller ikke det bedste grundlag at sælge pensioner på, at man gemmer de ejere, som står bag”, siger Kim Valentin, folketingsmedlem og uafhængig rådgiver om bl.a. pensionsforhold.

I disse år har stort set alle i pensionsbranchen en skattepolitik, og den interesse er ikke dalende i branchen, forklarer partner Gert Nielsen fra BEDST-pension.

”Når vi skal præsentere en pensionsløsning, er ESG i dag ofte en af de vigtige parametre. Det er simpelthen vigtigt for f.eks. en virksomheds ansatte, at deres pension er placeret et sted, hvor der tages hensyn ikke kun til miljø og bæredygtighed, men også til ordentlig selskabsledelse og en skattepolitik, der viser social ansvarlighed”, siger han.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank