Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tema om pensionssektorens outsourcing – ATP-chefer får tocifret millionbonus efter elendigt afkast

Carsten Vitoft

torsdag 22. juni 2023 kl. 11:25

Tema om pensionssektorens outsourcing – ATP-chefer får tocifret millionbonus efter elendigt afkast

Sammen med PFA har de haft sektorens ringeste afkast på private equity. Alligevel betalte de store millionbeløb i bonus til kapitalforvaltere, skriver fagredaktør Carsten Vitoft.

Sidste års kursfald på aktiemarkedet efterlod store huller i danskernes pen­sionsformuer. Men selv om mange siden er blevet sat ned i pension, er det ikke alle i pensionsbranchen, der nu står tilbage med færre penge.

Dem, der forvalter pensionerne – de store kapitalforval­tere som ATP’s egen kapitalfond ATP PEP samt Copenhagen Infrastructure Partners CIP – er blevet ikke så lidt rigere i 2022.

Netop ATP PEP og CIP står for at forvalte den stærkt stigende andel af unoterede aktier i pensionssektoren. Men de har også været med til at levere de dårlige afkast­resultater i sektoren. Både ATP og PFA ligger faktisk med de ringeste afkast i sektoren, viser et rundspørge, Økono­misk Ugebrev har foretaget til de enkelte selskaber.

Sidste år leverede ATP et afkast på 4,2 pct., mens PFA fik 1 pct. i afkast på unoterede aktier. De moderate afkast skal sammenlignes med 24,5 pct. i AP Pension, 12,5 pct. i Velliv og 9,5 pct. i Danica. På fem års sigt ligger PFA helt i bund på afkastet, og ATP ligger tredjesidst.

Alligevel betalte ATP sidste år 25 mio. kr. i bonus til partnere i deres kapitalfond ATP PEP, mens PFA indirekte var med til at belønne Ørsteds tidligere guldfugle, der nu vir­ker gennem selskabet CIP. Hvor meget vides ikke, men CIP havde sidste år det bedste resultat i selskabets historie. Der er indtil videre betalt 75 mio. kr. i udbytte til de fem ejere.

Direkte adspurgt, om de oplyste investeringsafkast er tilfredsstillende, sætter både ATP og PFA dog spørgsmåls­tegn ved, om det overhovedet er gået så dårligt, som de­res egne tal ellers viser (se tabel).

”Det er altid vanskeligt at sammenligne investeringsre­sultater i de private markeder. Tidsvægtede afkast er ikke nødvendigvis en meningsfuld måde at vurdere selskabernes performance på. Selskaberne vil altid have meget forskellige investeringer og forskellige tilgange til aktivklasser afhæn­gigt af bl.a. risikoprofil, valuta, gearing og forretningsmodel,” siger investeringschef Mikkel Svenstrup fra ATP.

PFA peger på, at de unoterede aktier faktisk har slå­et aktiemarkedet, og at man ikke vil forholde sig til kon­kurrenternes afkast. Det virker dog lidt underligt, at man sammenligner unoterede og noterede afkast, da unotere­de aktier skal levere et markant højere afkast end aktie­markedet på grund af et illikviditets-tillæg. I ATP’s søster­selskab, den svenske AP6, lægger man 2,5 procentpoint oven i det årlige afkast på noterede papirer for at vurdere, om det unoterede afkast er tilfredsstillende.

Hvor godt det går med afkastene i de unoterede aktier, vil hverken ATP, PFA eller resten af pensionsbranchen tale om (se forrige artikel). Selskaberne henviser for yderligere oplysninger til kapitalforvalterne, som dog heller ikke me­ner, det er relevant for udenforstående, hvad de laver for deres penge og bonus.

Graver man i selskabernes årsrapporter, kan man se, at der som oftest arbejdes med det, der på finanssprog kaldes en hurdle rate – et fast afkast på 7 til 8 pct., og nås dette, udløses deres bonusser.

Carsten Vitoft

ATP har et af de laveste afkast på unoterede aktier

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank