Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Norli Pension jagter den tredje kunde på seks år

Carsten Vitoft

fredag 25. august 2023 kl. 11:25

20 mia. pensionskroner i skattely på Bermuda

Det nyeste danske pensionsselskab vil gerne samle alle de traditionelle garantipensioner i et dansk selskab ved at overtage andre selskabers porteføljer. Men indtil nu er det kun lykkedes at overtage garantierne fra Skandia og Alm Brand. Nu har Norli hentet den kendte aktuar og uafhængige rådgiver Søren Andersen ind. Fagredaktør Carsten Vitoft har talt med ham.

Det er nu eller aldrig, hvis ambitionerne skal lykkes om at samle de danske pensionsgarantier i et dansk selskab. 

Hvis missionen lykkes fuldt ud, vil det blive det suverænt største pensionsselskab herhjemme. Så meget medgiver den nye adm. direktør Søren Andersen, der netop er hentet ind for at gøre endnu et forsøg på at overtale selskaber som PFA, Danica og Velliv til at opgive de sidste rester af deres gamle garantiordninger. 

Ideen blev skabt den gang, renten var i bund, og hele pensionsbranchen kunne se problemer i de rentegarantier, som de havde lovet deres kunder. 

Men verden har ændret sig – og i dag er historien om pensionsgarantierne en anden. Renten er steget. Det er lykkedes pensionsselskaberne at hæve de omkostninger, kunderne betaler, ikke så lidt. Så selskabernes indtjening på kundernes garantiopsparinger er blevet god. 

Det er med det bagtæppe, den mangeårige uafhængige aktuar og pensionsrågiver Søren Andersen nu har sagt ja til at stå i spidsen for endnu en rundtur – måske den sidste – hos den danske pensionsbranche for at købe deres garanterede pensionskunder.

Men starten har været træls for Norli, der kun har fået to kunder på seks år. I 2017 overtog man garantikunderne fra Skandia, og efter en ørkenvandring overtog Norli så også sidste år garantierne fra Alm. Brand.

Norli er vokset fra nul til små 17.000 pensionspolicer og nu til at være tæt på hundrede tusind policer, og det er det momentum, som Søren Andersen nu skal bygge videre på. 

ØU: Der er jo allerede to direktører i Norli i to selskaber, som begge fortsætter i den kommende tid. Er det ikke mange kokke om maden, og hvad er det mere præcist, du skal bidrage med?

SA: ”Jeg er ansvarlig for den strategiske udvikling af forretningen. Det betyder, at jeg skal sørge for, at vi får etableret det bedst mulige setup til at konsolidere de resterende traditionelle garanterede pensionsprodukter i hele pensionsbranchen. Samtidig skal jeg på en troværdig måde kunne forklare resten af pensionsselskaberne, hvori konsolideringsgevinsterne ligger.” 

Selskaber, der kun har fået to kunder på seks år, plejer at lukke. Er det her sidste chance for Norli Pension?

”Ideen om at samle de traditionelle garanterede produkter i et selskab tror jeg, at de fleste i pensionsbranchen synes, giver god mening. Når det er sagt, så er det en længere proces at samle pensionsporteføljer, end det er at sælge en enkelt pensionsordning ad gangen. Norli kører sådan set fint rundt med den størrelse, vi har i dag. Det bliver min opgave at sørge for, at vores setup er så skalerbart, at resten af branchen kan se ideen i at samle de garanterede porteføljer hos os. Jeg forventer bestemt ikke, at der skal gå seks år mere, inden næste portefølje kommer.”  

Hvad er succeskriteriet for din ansættelse, og hvor lang tid har du til at indfri det?

”Mit succeskriterie er at få skabt det stærkest mulige setup til at kunne konsolidere de garanterede pensionsprodukter. Dette arbejde er allerede i fuld gang, og det har jeg kort tid til at få på plads. Hvad angår at tiltrække nye porteføljer, så er Norli-strategien meget langsigtet, men jeg vil selv være meget skuffet, hvis vi ikke oplever yderligere konsolidering allerede inden for et par år.”    

Hvorfor skulle pensionsselskaberne sælge deres garantier til jer lige nu, og har I nu nået en størrelse, hvor I kan give mere attraktive tilbud til pensionsselskaberne?

”At samle de garanterede produkter i ét selskab bør per definition give stordriftsfordele uanset renteniveau. Disse stordriftsfordele skal vi sørge for kommer både kunder, Norli og de øvrige pensionsselskaber til gavn. Hvis ikke dette er tydeligt, så vil selskaberne næppe overlade deres garantier til os.” 

I det næste år bliver I tre direktører, og du er placeret over de to andre. Hvorfor sidder du ikke på niveau med dem? Handler det om, at du nemmere kan stritters ud igen, hvis du ikke formår at sælge varen? Eller at en skal strittes ud, når Søren Andersen er lært op?

”Vi er en tre-mands koncerndirektion med hver vores veldefinerede opgaver. Mine opgaver er først og fremmest relateret til koncernen – ikke så meget til den daglige drift i de enkelte pensionsselskaber.” 

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank