Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Pensionschefer: Trygheden skal tilbage i pensionsudbetalingerne

Carsten Vitoft

torsdag 13. oktober 2022 kl. 9:00

Frygter for tillid til alternative pensionsinvesteringer

Årets store kursfald på aktier og obligationer har fået pensionssektoren til at tænke nyt: Meget tyder på succes for en slags garantiprodukter, men ikke helt som de traditionelle af slagsen. Flere topfolk i sektoren mener, at udbetalingerne bør udjævnes, så de bliver mere stabile. 

Grundlæggende kan man ikke snyde med afkastene på de finansielle markeder. Men man kan indbygge en udjævning i udbetalingsfasen af pensionen, så udbetalingerne ikke falder hårdt og med det samme, når aktiemarkedet falder. 

Ifølge professor Peter Løchte Jørgensen fra Aarhus Universitet er det den mest oplagte løsning på den massive udfordring, som pensionsbranchen for tiden står over for.

”Forudsætningen er så, at man holder lidt igen i gode tider med kursstigninger. Og det, tror jeg, er en metode, der egner sig bedst for almindelige mennesker. Mange følger jo ikke så meget med i deres pension. Derfor vil det komme som en ubehagelig overraskelse, hvis pensionsudbetalingerne pludselig falder,” siger han. 

Nogle har tyvstartet

Netop dét står de moderne markedsrentepensioner til at gøre næste år. Men det bliver ikke alle, der oplever lige stor nedgang. For dele af pensionssektoren har allerede indført nogle af de udjævningsmekanismer i pensionsudbetalingerne, som professoren efterspørger. En af dem er adm. direktør Bo Normann Rasmussen i AP Pension.

”Hvor kunderne i dag typisk skal vælge mellem fuld markedsrisiko eller en garanti, så tror jeg, at vi i fremtiden kommer til at se flere produkter, hvor fokus er på at skabe stabilitet, men uden de relativt store ulemper ved en garanti. I AP Pension tilbyder vi f.eks. AP Stabil, hvor vi udjævner udsvingene i markedsafkastet via en buffer. Der er ingen garanti i produktet, men kunderne får en variabel depotrente, som udjævner markedsudsvingene. Det betyder, at kunderne ikke oplever store, pludselige dyk, når afkastet falder, og omvendt får de så heller ikke den fulde gevinst med det samme, når markederne stiger. Den type løsninger, tror jeg, bliver mere udbredte,” siger Bo Normann Rasmussen.

Erhvervsminister Simon Kollerup har udtrykt bekymring for, hvad der sker næste år, når tusindvis af danskerne får meget mindre udbetalt i pension. Han har bedt Finanstilsynet om at finde en løsning. Begge parter melder til Økonomisk Ugebrev, at der ikke er fundet en løsning endnu, men at der er startet en informationskampagne. 

Men at fortælle danskere i pensionsalderen, at de skal stramme bæltet og forberede sig på mindre pension, er næppe nok. 

”Kunder har forskellige ønsker og behov, og det skal vores produktudbud naturligvis afspejle. Nogle kunder kan godt leve med store udsving, når de er gået på pension. Men de fleste vil gerne have en mere stabil udvikling, hvor de årlige udbetalinger ikke svinger for meget i størrelse,” lyder det fra Bo Normann Rasmussen

”Det behov, tror jeg, er blevet endnu mere tydeligt i den nuværende situation med høj inflation og lave afkast. Derfor er jeg også overbevist om, at vi kommer til at se en øget udbredelse af produkter, hvor afkastet udjævnes over tid. Det kan imødekomme både kundernes behov og den bekymring, ministeren har givet udtryk for,” fortsætter han.

 Andre steder oplever man også, at danskerne ikke ønsker den fulde usikkerhed i de nye markedsrenteprodukter.  

Ikke absolutte garantier

”Vi har spurgt vores medlemmer, og der er ingen tvivl om, at de ønsker stabilitet i udbetalingsfasen af deres pensionsalder, så det har vi indbygget i flere af vores produkter – herunder også vores nye markedsrenteprodukt. Det betyder, at hvis afkastet i år ender på et minus på 12 pct., vil medlemmernes pensioner højst falde 5 pct. næste år, og det vil være inden for det fald, som de fleste kan klare. Men det er vigtigt at sige, at det er udjævningen, vi tror på. Ikke garantierne, som vi er på vej væk fra. Så fremtidens pensionsprodukt er vel det bedste fra de gamle traditionelle produkter med en udjævning, men samtidig i bund og grund et moderne markedsrenteprodukt,” siger adm. direktør Søren Kolbye Sørensen fra pensionskassen P+. 

I stedet for lavere udbetalinger kan det endda føre til højere udbetalinger.

”En udjævningsmekanisme kan også have den fordel, at man kan tage noget mere risiko med pensionen – eventuelt også ind i pensionsalderen. Gør man det, vil man i gennemsnit få en højere pension,” siger Peter Løchte Jørgensen.

Carsten Vitoft

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank