Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tema: Pensionsmæglere 2022 – Hemmelig aftale bremser konkurrence om pensionsrådgivning

Carsten Vitoft

onsdag 16. november 2022 kl. 9:00

Tema: Pensionsmæglere 2022 – Hemmelig aftale bremser konkurrence om pensionsrådgivning

De to toneangivende brancheforeninger på pensionsmarkedet har siden 2014 indgået aftaler om udbud af firmapensioner uden at fortælle det til opsparerne. Aftalerne, der giver mæglerne mulighed for at holde størstedelen af firmapensionerne ude af udbuddet, fortsætter, selv om Konkurrencerådet i 2019 anbefalede at forbyde dem. Fagredaktør Carsten Vitoft gennemgår sagen.

Pensionsmæglere får hvert år mere end 1 mia. kr. for at levere uvildig og kritisk rådgivning til ansatte i virksomhederne. Men nu viser det sig, at pensionsmæglerne og pensionsselskaberne har et betydeligt tættere og venligere forhold, end det ellers har været opfattelsen.

Økonomisk Ugebrev kan således afsløre, at pensionsmæglerne (FMF) og pensionsselskaberne (F&P) i årevis har mødtes i smug og indgået hidtil hemmeligholdte rammeaftaler. Aftaler, der bl.a. har været med til at sikre mæglerne en større indtjening på opgaverne.

I strid med anbefalinger

Det hemmelige samarbejde har også omfattet fuldmagtsaftaler, der kunne sikre, at pensionsmæglerne kan holde den mest lukrative del af opgaverne ude af udbuddene, når de leverer såkaldt uvildig rådgivning. 

Men det er lodret i strid med Konkurrencerådets anbefalinger, oplyser Konkurrencestyrelsen

”I Konkurrencerådets rapport fra 2019 beskrives aftalen mellem F&P og Forsikringsmæglerforeningen i anbefaling 3.4. Anbefalingen sigter mod at stoppe den praksis, hvor det på forhånd er fastlagt i udbuddet, at den efterfølgende rådgivning skal ligge hos mægleren.” siger kontorchef Niels Enemærke fra Konkurrencestyrelsen. Han er en af rapportens forfattere. 

Ganske rigtigt kan man i rapporten læse i anbefalingerne, at: ”der indføres forbud mod, at det på forhånd er fastlagt i udbuddet af en pensionsordning, at den pågældende mægler står for den efterfølgende rådgivning af opspareren.” 

Alligevel fortsatte FMF og F&P deres aftale og accepterer altså stadig fuldmagter fra mæglerne, hvor aftalen ”omfatter udbud, men ikke efterfølgende rådgivning af medarbejderne,” som det lyder i en aftale, Økonomisk Ugebrev er i besiddelse af.

Aftalen er dog ikke tilgængelig på brancheorganisationernes hjemmesider, og ingen af organisationerne var i sidste uge i stand til at henvise til, hvor pensionskunderne kan læse om disse aftaler.

Pensionsmæglerne udfører basalt set to opgaver: Dels på vegne af virksomheder og deres ansatte at sætte firmapensionerne i udbud og finde det bedste pensionsselskab til virksomhedskunden. Dels efterfølgende at rådgive virksomhedens medarbejdere om deres pensioner. Den sidste opgave er langt mest økonomisk lukrativ. Og det er den, mæglerne gerne vil beholde for sig selv.

Den hemmelige aftale møder kritik fra en af landets mest erfarne pensionseksperter: 

”Pensionsmæglerne driver en ofte kritiseret virksomhed. Derfor er det meget mærkeligt, at de ikke bare retter ind. Noget lignende gælder pensionsselskaberne. Hvorfor vil de lægge navn til en med rette kritiseret praksis? Det her rejser i hvert fald igen spørgsmålet, om mæglerne tjener egne eller pensionsopsparernes interesse,” siger professor Carsten Tanggaard fra Aarhus Universitet.

Gammel aftale

Aftalen blev indgået allerede i 2014 mellem FMF og F&P. Bemærkelsesværdigt mener de ikke, at den hæmmer konkurrencen. Brancheforeningen F&P’s vicedirektør Jan V. Hansen siger blot: 

”Aftalen er ikke sendt til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen med henblik på en vurdering. Det er ikke en type aftale, der kræver godkendelse, da der ikke er noget konkurrenceforvridende eller begrænsende i aftalen.” 

Formand i pensionsmæglerne FMF, Kent Risvad, sender et næsten enslydende svar til Økonomisk Ugebrev, og han svarer heller ikke direkte på, hvorfor aftalen ikke er stoppet i 2019.

”Som det fremgår af aftalen, er formålet er at sikre ligeværdig konkurrence og behandling af indkomne tilbud på et objektivt og uvildigt grundlag. Med hensyn til Konkurrence og Forbrugerstyrelsen er denne aftale ikke konkret sendt til KFST med henblik på vurdering, idet der ikke i aftalen er noget konkurrenceforvridende eller begrænsende. Men det kan oplyses, at KFST fik aftalen tilsendt i september 2019 i forbindelse med Pensionsrapporten,” lyder det i en mail fra Kent Risvad. 

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank