Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Pensionskasser ejer selskaber med aktivitet i Rusland

Claus Strue Frederiksen

torsdag 06. oktober 2022 kl. 7:00

Pensionskasser ejer selskaber med aktivitet i Rusland

Mange investorer har haft travlt med at sælge ud af russiske statsobligationer og statskontrollerede russiske virksomheder. Men i forhold til internationale virksomheder, der stadig opererer i Rusland, og som måske endda samarbejder direkte med den russiske stat, er der tilfælde, hvor de institutionelle vurderer, at det er i Vestens interesse at opretholde aktieposterne.

Hvordan forholder store danske institutionelle investorer sig til ikke-sanktionsramte selskaber, der som det amerikanske olie- og gasselskab Chevron er involveret i projekter sammen med den russiske stat? (Chevron er involveret i det russisk dominerede oliepipelinekonsortium Caspian Pipeline Consortium).

Jan Kæraa Rasmussen, head of ESG and sustainability i PensionDanmark, oplyser, at pensionskassen, der har investeret 29,66 mio. kr. i Chevron, bakker fuldt og helt op om det internationale samfunds bestræbelser på markant at nedbringe de økonomiske forbindelser med det nuværende russiske regime.

I Vestens interesse
Men ifølge Jan Kæraa Rasmussen er det i Vestens interesse at fastholde aktiviteten i CPC-rørledningen, der transporter omkring 80 pct. af olien fra Kasakhstan gennem Rusland til udskibning i Sortehavet.

”Den kasakhstanske olie medvirker til at sikre Europa forsyninger og nedbringe prisen på russisk olie, og derfor er olie fra denne rørledning eksplicit ikke udelukket fra f.eks. USA’s sanktioner over for import af Russisk olie og gas. Rusland er til gengæld meget opmærksom på dette forhold og har i flere omgange bremset og truet med helt at lukke rørledningen”, siger Jan Kæraa Rasmussen.

Chevron optræder på Sampensions eksklusionsliste, men ikke på grund af selskabets engagement i CPC-rørledningen.

Med hensyn til at investere i virksomheder, der er involveret i projekter med den russiske stat, oplyser investeringsdirektør Henrik Olejasz Larsen: ”For så vidt angår eksklusioner af virksomheder, som samarbejder med den russiske stat, vil det være beroende på en vurdering af, hvorvidt virksomhederne bidrager til at understøtte brud på menneskerettigheder og overtrædelse af internationale normer, som f.eks. invasionen af Ukraine.

Der er ikke p.t. ekskluderet ikke-russiske virksomheder af denne grund i forbindelse med invasionen af Ukraine.”

Ifølge Anders Schelde, investeringschef i AkademikerPension, screener pensionskassen ikke systematisk for virksomheders involvering i det russiske marked – og selv hvis pensionskassen ønskede at gøre det, ville det ikke være muligt, da man ikke har data til at gøre det.

”Det sagt, så er det klart, at såfremt at vi blev opmærksomme på, at et givent selskab i vores portefølje øgede sit russiske engagement, er det bestemt noget, vi vil tage op i vores aktive ejerskabsdialog med selskabet. Vi har flere gange offentligt gjort det klart, at vi ser meget kritisk på, at selskaberne er aktive i Rusland. Men vi har selvfølgelig også stor respekt for, at et årelangt engagement ikke kan lukkes ned fra den ene dag til den anden”, siger Anders Schelde.

Afdækkes med aktivt ejerskab
Økonomisk Ugebrev har også spurgt til investorernes holdning til at investere i virksomheder som eksempelvis amerikanske Fleetcor og Match Group, der ifølge Yale School of Managements aktuelle og opdaterede liste stadig opererer i Rusland.

Mads Steinmüller, interim head of active ownership i Danica Pension, oplyser, at pensionsselskabet naturligvis ikke vil investere i virksomheder, der er omfattet af internationale sanktioner, men at man i princippet godt kan investere i virksomheder, der ikke er på sanktionslisten.

Han tilføjer: ”Der er selvfølgelig nogle ESG-mæssige risici ved at være eksponeret til Rusland igennem vestlige selskaber. De risici afdækker vi igennem vores aktive ejerskab, hvor vi bl.a. har været i dialog med flere selskaber omkring deres aktiviteter i Rusland for at forstå deres strategi og eksponering, så vi kan sikre os, at deres virke er ansvarligt.”

Jyske Bank har i udvalgte porteføljer valgt at frasælge udvalgte virksomheder grundet deres russiske engagement. ”Vi har ikke foretaget generelle ændringer i vores politikker og praksisser affødt af den russiske invasion udover frasalg af russiske aktiver. Vi har dog i udvalgte SRI-strategier (Sustainable and Responsible Investment, red.) valgt at frasælge udvalgte virksomheder med større og ikke pauseret aktiviteter i Rusland”, oplyser senior director Flemming Larsen.

Claus Strue Frederiksen

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank