Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Arbejdsmarkedets pensionskasser bundprop på afkast

Carsten Vitoft

onsdag 07. oktober 2020 kl. 7:10

Arbejdsmarkedspensionskasserne er over de seneste år raslet ned af ranglisten i den benhårde konkurrence om at skabe det bedste investeringsafkast. Årsagen er sandsynligvis deres enorme investeringer i alternativer, som ifølge nyt internationalt studie har udviklet sig skuffende i hele investeringsverdenen. Samtidig arbejder Konkurrencerådet med at åbne konkurrencen mod de kommercielle selskaber. Fagredaktør Carsten Vitoft gennemgår sagen.

De største danske pensionskasser, er ved at tabe afkastkampen til de kommercielle pensionsselskaber. Det skyldes, at pensionskassernes strategiske sats på at investere massivt i alternative aktiver har slået fejl i de senere år.

Alternativerne har nemlig ikke leveret de ekstra afkast og den risikospredning, som ellers var pensionskassernes argument for at investere i dem. En aktuel status over sektorens afkast viser, at der nærmest er direkte proportional sammenhæng mellem, hvor mange pensionskroner man har proppet i alternativer, og det samlede afkast. Problemet er bare, at der er tale om omvendt proportionalitet.

Svært at vurdere
”Der er megen fokus på alternativer og deres kvaliteter. Men det mere stabile kursmønster i alternativerne har sandsynligvis været en udfordring i stærkt stigende aktiemarkeder. Målt på selskabernes afkast tyder det da også på, at dem med mange alternativer har haft det svært i de senere år. Men det kan også skyldes andre faktorer. Vi skal nok have en længerevarende økonomisk afmatning for at vurdere, om alternativerne reelt skaber værdi i form af højere afkast,” siger den uafhængige investeringsrådgiver Nikolaj Holdt Mikkelsen.

PensionDanmark har nu 23 pct. af medlemmernes penge i alternativer, og over de seneste år er man bare raslet ned af ranglisten for afkast. På ti års sigt ligger selskabet på en fjerdeplads i Nikolaj Mikkelsens afkastanalyse om branchen, men stille og roligt er selskabet år for år gledet ned ad listen – til nu på ultrakort sigt at ligge nummer 14 uf af 16 pensionsselskaber.

Det samme gælder Industriens Pension, der er gledet fra en tredjeplads til nummer 16, mens Sampension er gået fra nummer 6 til nu en niendeplads.

Men pensionskasserne mener ikke selv, at deres afkast er forringet. Industriens Pension fremhæver, at man har et af de bedste afkast-risikoforhold i branchen. Sampension siger, at en række af deres alternative investeringer har været virkeligt gode, og Pensiondanmark fremhæver også alternativerne som noget, man vil holde fast i.

De store pensionskasser har investeret over 20 pct. af pensionerne i disse alternativer. En andel, som typisk er langt mindre i den kommercielle del af sektoren.

Et nyligt internationalt studie, der ser på alternative investeringer, fortæller dog en anden historie. Her fremgår det, at alternativerne siden finanskrisen slet ikke har levereret det ekstra afkast og den risikospredning, som ellers var begrundelsen for at investere i dem. Alternativerne er blot dyrere på grund af kostbare investeringsprocesser, og derfor vil de også i fremtiden trække afkastet ned.

Det er pensionskasserne nødt til at tage seriøst. Ikke mindst i lyset af, at Konkurrencerådet netop har rettet en skarp kritik af manglende konkurrence på markedet. Her var en klar anbefaling til regeringen, at øget konkurrence mellem pensionskasserne og de kommercielle selskaber ville skabe bedre pensioner for kunderne.

Så når Velliv og AP Pension på kort sigt ligger helt i top med meget få eller ingen alternativer, ligger Industriens Pension, Sampension og Pensiondanmark som bundprop med de største andele af alternativer i sektoren. Ultrakorte afkast på få måneders og få års sigt kan selvfølgelig ikke bruges til meget, men de sløve afkast vil følge den enkelte pensionskasse i mange år frem. Så hvis det lykkes Konkurrencerådet at få løsnet båndene mellem den kommercielle del af markedet og pensionskasserne, kan det koste mange medlemmer for kasserne.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank