Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

AP anker dom om omvalg – kalder landsretten ”bagklog”

Carsten Vitoft

mandag 15. august 2022 kl. 7:00

Kommanditister blev beskattet af gældseftergivelse

På et ekstraordinært møde har bestyrelsen i AP Pension besluttet at anke landsrettens dom, hvor selskabet blev dømt til at betale flere hundrede mio. kr. i erstatning til egne medlemmer. Det betyder, at sagen nu skal køre mindst et år mere, og at nogle af medlemmerne i AP Pension aldrig vil se den erstatning, som landsretten har tilkendt dem, grundet høj alder. Fagredaktør Carsten Vitoft gennemgår ankestævningen.

Gennemsnitsalderen nærmer sig de 80 år for de 176 medlemmer i AP Pension, der nu på ottende år kører sag mod deres eget pensionsselskab AP Pension.

De vandt en knusende sejr over AP Pension i landsretten den 5. juli. Men for nogle af dem vil der nu skulle gå mere end samlet ti år, før de ser en eneste af de pensionskroner, de har kæmpet så ihærdigt for at få tilbage, efter at de i flere omgange blev sat ned i pension af bestyrelsen i AP Pension. Andre vil aldrig se noget som helst af den erstatning, som landsrettens netop har tilkendt dem, da gennemsnitsalderen taler for, at en del af dem vil gå bort, inden Højesteret for talt.

Ankestævning indsendt

Det ærgrer tidligere skatteminister Frode Sørensen, der også har været en helt central primus motor på søgsmålet. ”Lad mig sige det direkte. Det er ærgerligt, at der nu skal gå en periode, som betyder, at nogle af de 176 sikkert forlader os. Men jeg er overbevist om, at med advokat Kristian & Co. i samme topform som i landsretten giver højesteret os også ret,” lyder hans umiddelbare reaktion. Økonomisk Ugebrev er i besiddelse af den skriftlige ankestævning, og den bærer præg af, at både bestyrelsen i AP Pension og pensionsselskabets advokater er blevet særdeles overraskede over, at de kunne tabe denne David mod Goliat-retssag.

Men landsretten var meget klar: Ved omvalg fra et gammelt og traditionelt pensionsprodukt, hvor pensions- selskabet bærer alle risici på afkast og levetider, skal det klart oplyses, at disse risici overgår til kunderne, når de bliver tilbudt et nyt og mere moderne produkt.

Men bestyrelsen i AP Pension nævnte ikke med et eneste ord, at risikoen for længere levetider blev deres egen, hvis de fulgte bestyrelsens råd og valgte om.

Det betyder også, at de 176 medlemmer trods landsrettens afgørelse nu skal fortsætte i uvished om, hvor meget de reelt har i pension i de kommende år, som er præcist den situation, de har siddet i de seneste otte år, mens sagen først har kørt i Ankenævnet for Forsikring, dernæst byretten og nu senest landsretten.

Umiddelbart er det svært at forstå, hvorfor AP Pension tager sagen helt op i Højesteret: I ”sagsfremstilling, anbringelser og beviser” i ankestævningen kommer AP Pension ikke med nogen form for nye informationer eller ting, som er gået dem imod i landsrettens afgørelse.

Bagklog landsret?

”For Højesteret påberåbes de samme anbringender og bevisligheder, som blev påberåbt for landsretten. Der henvises i det hele til appellantens påstands-dokument-sammenfattende processkrift for landsretten. Der er tale om en sag, der har stor betydning for appellanten og må anses for principiel,” skriver advokat Pernille Sølling til Højesteret på vegne af AP Pension. Og hun fortsætter:

”Efter appellantens opfattelse bærer landsrettens afgørelse præg af bagklogskab på baggrund af nutidens viden, ligesom landsretten ikke i fornødent omfang har taget hensyn til sagens forløb med omfattende drøftelser med Finanstilsynet mv.,” står der i ankestævningen.

Det må dermed opfattes således, at AP Pension og Pernille Sølling simpelthen mener, at landsrettens tre dommere ikke forstår pensionsområdet eller sagens centrale punkter. Med andre ord har de bedømt, at omvalg i AP Pension i 2011 skal ses med nutidens briller.

Lidt mere kryptisk skriver de så også, at landsretten har set bort fra Finanstilsynets rolle i sagen – uden at uddybe det. Men det handler formentlig om, at Pernille Sølling & Co. flere gange i landsretten fremførte, at Finanstilsynet heller ikke greb ind efter omvalget.

De 176 medlemmer har mistet op mod en tredjedel af deres pension på omvalget, der altså blev anbefalet til dem af bestyrelsen i AP Pension. Tre af disse bestyrelsesmedlemmer sidder stadig i bestyrelsen den dag i dag – og de har altså været med til at træffe beslutningen om af anke til Højesteret. Læs også artiklen AP Pension: Medlemmer vinder historisk retsopgør mod egen ledelse

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank