Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Pensionsbranchen mistænkt for snyd med alternative investeringer

Carsten Vitoft

torsdag 27. april 2023 kl. 17:25

Pensionsbranchen mistænkt for snyd med alternative investeringer

Den er helt gal med værdiansættelsen af en tredjedel af danskernes pensionsformue på mere end tusinde milliarder kroner, viser nye afkastdata fra pensionsbranchen, indsamlet af Ugebrevet. For nu er branchen begyndt at værdiansætte direkte imod de finansielle markeder. Motivet er at smukkesere de samlede afkast, men en førende professor mener, at metoden kan være ulovlig, skriver fagredaktør Carsten Vitoft.

Pensionsbranchen har længe været mistænkt for at manipulere med afkastene på de alternative investeringer, som vindmøller, motorveje, solceller og ejendomme. Nu viser det sig, at selskaberne decideret er begyndt at gå imod de finansielle markeder, når de selv sætter værdi på denne del af pensionsopsparingen.

Sidste år faldt stort set alt på de finansielle markeder, men på mirakuløs vis lykkedes det alligevel stort set alle i den danske pensionsbranche at komme ud med positive afkast. I år er markederne steget igen, men nu går det så direkte den modsatte vej i pensionsbranchen: Nu skrives der ned på alternativerne.

”Man kan få en mistanke om, at afkastene er forkerte eller misvisende. Det ser enormt mærkeligt ud, at der er så stor variation mellem selskaberne. Og det ser endnu mere mærkeligt ud, at afkastene i 2022 er så relativt gode, når alle andre markeder har været i minus. Det hele vender så i starten af 2023. Lige pludselig går det skidt for alternativerne og godt på andre markeder. Man får simpelthen den mistanke, at selskaberne tager tabene, når det passer dem, og bruger dem til at udglatte resultaterne. Gør de det, er det formentlig ulovligt,” siger professor og tidligere formand for Pensionspanelet Carsten Tanggaard fra Aarhus Universitet.

De værste på området er de kommercielle pensionsselskaber, som jo lever af at tiltrække kunder ved hele tiden at kunne fremvise nogle af de bedste afkast på tværs af pensionsbranchen. Her lykkedes det både PFA, Danica, Velliv og AP Pension at komme igennem 2022 uden et eneste negativt afkast på alternativerne, selv om finansmarkederne faldt op mod 30 til 40 pct. på disse alternative investeringer.

Her i starten af 2023 er finansmarkederne så kommet tilbage med moderate positive stigninger, men nu vælter det i stedet frem med negative afkast hos de fire kommercielle pensionsselskaber.

”Enten er de kommercielle pensionsselskaber helt fantastisk dygtige til at investere i alternativer, eller også udjævner de deres afkast. Det vil sige, at de bruger alternativerne til at øge det samlede afkast i dårlige år, og omvendt skriver de ikke nok op i gode år, så ligningen i sidste ende forhåbentlig går op. Det er selvfølgelig dejligt for selskaberne, men det er er et stort problem for kunderne,” siger partner Gert Nielsen fra BEDSTpension.

Ultimo 2022 blev folk sendt på pension med alt for mange pensionskroner, fordi der ikke blev skrevet nok ned på alternativerne. De penge kan pensionsselskaberne ikke forlange tilbage fra kunder, der er gået på pension. De må betale af fremtidens afkast.

Spørger man branchen, lægges der ikke skjul på, at der er den slags skævheder i afkastene. Motivet er bare ikke at udjævne afkast, lyder det.

”I 2022 var de børsnoterede markeder i lange perioder stærkt negative. Derfor besluttede vi os for en forsigtig tilgang til værdiansættelsen af vores alternative aktiver. En tilgang, som umiddelbart var lidt mere konservativ end i de andre pensionsselskaber. I 2023 har de børsnoterede markeder været relativt positive, og derfor har vi løbende skruet ned for denne tilgang. Mens vi i 2022 haltede lidt efter på afkast, ser billedet nu omvendt ud, og især når det gælder unoterede aktier og infrastruktur er vores afkast for 2023 væsentligt bedre end hos vores peers,” forklarer investeringsdirektør Kåre Hahn Michelsen fra P+, som er en af dem, der ligger skævest i forhold til branchen, men til gengæld tættest på markedsafkastet.

Finanstilsynet, der er stærkt underbemandet på området, har i årevis forsøgt at få bugt med disse problemer, og der er faldet en regn af påtaler ned over branchen. Men det ser ud som om, problemet blot er blevet større.

Carsten Vitoft

 

Afkast på alternativer er helt ude af trit med virkeligheden

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank