Sampension er begyndt indirekte at betale pensionsmæglere for at komme med nye kunder. Det er i strid med loven, siger eksperter med henvisning til en tidligere afgørelse fra tilsynet. Eksperterne er ikke længere i tvivl om, at tilsynet nu må gribe ind. Samtidig modsiger en mægler nu også Sampensions forklaringer, skriver fagredaktør Carsten Vitoft.
Landets største pensionskasse, Sampension, bryder loven, når den ikke oplyser sine kunder om, at den er begyndt at betale penge til pensionsmæglerne for at komme med flere kunder til den vækstsultne pensionskasse.
Det mener flere uafhængige pensionseksperter, og de anbefaler nu Finanstilsynet at få sat en stopper for disse skjulte betalinger – eller som minimum at betalingerne bliver oplyst til kunderne. For det er præcis, hvad Finanstilsynet i en afgørelse til hele pensionsbranchen så sent som i 2018 har udtalt, at pensionssselskaber skal gøre i sådan en situation.
”Da det er en betingelse, at egenkapitaltilskuddet betales til kunde/pensionstagernes depoter og derefter formidles til forsikringsmægleren, indebærer det, at transaktionen skal fremgå af den depotoversigt, der sendes til den enkelte pensionstager,” lød det i afgørelsen.
Bryder omkostningshenstilling
Men betalingerne er ikke fremgået af kundernes depotopgørelser, erkendte kundedirektør Christian Due fra Sampension i sidste uge her i Ugebrevet.
”Der er jo tale om et tilskud fra vores egenkapital, så pengene tages ikke fra kundernes pensionsdepoter,” sagde han i et citat, som i øvrigt efterfølgende blev godkendt af i Sampension.
Det samme gælder i øvrigt de årlige redegørelser af kundernes Årlige Omkostninger i Procent (ÅOP), som lige er blevet sendt på gaden af hele branchen. Her står hos Sampension et stort, rundt nul på den post, der hedder ”omkostningerne til forsikringsformidlere”, og dermed tyder det også på, at Sampension har brudt branchens omkostningshenstilling, hvilket brancheforeningen ikke ønskede at kommentere i sidste uge.
Direkte adspurgt om dette, vil Sampension ikke længere tale om sagen.
”Der betales intet mellem Sampension og mægler, hvilket vi flere gange har påpeget over for Økonomisk Ugebrev. Derudover har vi ingen yderligere kommentarer,” skriver Sampension i en mail til Ugebrevet.
De danske pensionsmæglere lever af at finde det bedste pensionsselskab til kunderne, men det kan de ikke, hvis de samtidig modtager penge fra de selvsamme pensionsselskaber, for i jagten på det bedste pensionsselskab skal de være uvildige, siger loven.
Tilsynet har dog åbnet mulighed for, at man kan bruge penge fra sin egenkapital til at betale kundens regning til mæglerne. Altså en indirekte betaling, der skal have mellemstation på kundens depot.
Men så skal der altså til gengæld være fuld åbenhed for kunden om disse betalinger. Sampension forklarede sig i sidste uge med, at pengene går uden om kundernes pensionsdepoter.
Men den forklaring skydes nu også ned af en af de pensionsmæglere, som Sampension har indgået samarbejde med. Sampension har lovet, at den første rådgivning af kundens medarbejdere går til mæglerne i Mercer. Det er nemlig i rådgivningen af medarbejderne, de store penge findes for mæglerne, der får 1500 kr. i timeløn – som altså så efterfølgende betales fra Sampensions egenkapital.
Tilsyn må handle
”De 1500 kr., der nævnes her, er et beløb, som Sampension indsætter på medarbejdernes pensionsopsparing. Det er ikke penge, der betales fra Sampension til Mercer. Og i øvrigt er der på ingen måde penge, der sendes fra Sampension til Mercer. Mercer har aftalt en betaling direkte med kunden, og det er et beløb, vi opkræver direkte hos kunden for vores services,” skriver head of partners Jannik Andersen i en mail fra Mercer.
De ekstra 2050 kr. som Sampension også har indvilliget i at betale, går ikke til mægleren, men er et flyttegebyr, som også blive indsat på medarbejdernes pensionsdepoter, oplyser Jannik Andersen videre.
Men de oplyses altså ikke til kunden, selv om Finanstilsynet udtrykkeligt har krævet det.
Finanstilsynet ville dog i sidste uge ikke forklare, hvorfor man ikke allerede har grebet ind over for disse kontroversielle og skjulte pengestrømme. Man skal bruge mere tid til at se på sagen. I afgørelsen fra 2018 skriver tilsynet dog, at det er et område man vil sikre, bliver overholdt fremadrettet.
”Finanstilsynet vil løbende undersøge, om forsikringsselskaberne overholder de gældende regler i forbindelse med udbetaling af egenkapitaltilskud til brug for mæglerhonorering,” står der.
Uafhængige pensionseksperter, som kritiserede sagen i sidst uge, er dog ikke længere i tvivl om, at der er tale om et lovbrud. Direktør og stifter af Pengeministeriet Karsten Engmann Jensen siger i dag: ”Jeg mener, at det her nu er en sag for Finanstilsynet”.
Direktør Dan Løkke fra også uafhængige Arvad Finanshus mener også, Finanstilsynet nu må tage affære, hvis tilliden skal opretholdes.
”Ved at lade egenkapitalen betale mægleren, skabes der et fejlagtigt billede af, hvad kunden betaler i omkostninger. Det er naturligvis problematisk og noget, Finanstilsynet med rette burde forholde sig til,” siger han.
Præcisering
I sidste uge bragte Ugebrevet en artikel om pensionssektorens investeringsomkostninger. AP Pension oplyser i den forbindelse, at man i perioden har integreret opkøbet af Skandia Pension, og dette umuliggør en opgørelse af disse investeringsomkostninger alene for AP Pension Livsforsikringsaktieselskab.
Den bedste beregning, AP Pension kan lave, dækker begge selskaber i perioden, og her er der tale om en mindre stigning på 5 pct. i forhold til de samlede hensættelser. Ændringen berører således ikke de andre pensionsselskaber i opgørelsen eller artiklens samlede konklusioner.
Red.
Carsten Vitoft
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.