Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Investoralliance kritisk overfor Nordeas arbejde med menneskerettigheder

Claus Strue Frederiksen

tirsdag 03. oktober 2023 kl. 16:47

Tema: Bankernes Q1-regnskaber – Grønborg om Q1 for Nordea Danmark: dyster læsning

AkademikerPension og AP Pension har sammen med 45 andre institutionelle investorer underskrevet en erklæring, der retter en skarp kritik af internationale storbankers arbejde med menneskerettigheder. Erklæringen udspringer af en rapport udarbejdet af ngo’en BankTrack, der siden 2003 har undersøgt banksektorens arbejde med samfundsansvar og bæredygtighed. Rapporten konkluderer, at internationale storbanker, herunder Nordea, ikke i tilstrækkelig grad har politiker og procedure på plads til at sikre menneskerettigheder.

Den hollandskbaserede ngo BankTrack har i en årrække udgivet benchmark-rapporter, der evaluerer internationale storbankers arbejde med menneskerettigheder. Den seneste rapport konkluderer, at 38 af de 50 undersøgte banker har implementeret under halvdelen af FN’s vejledende retningslinjer for menneskerettigheder og erhvervsliv – det gælder blandt andet Nordea. Ingen af bankerne har implementeret alle principperne. Danske Bank er ikke med i undersøgelsen.

Ifølge rapporten er den manglende implementering temmelig problematisk, da FN’s retningslinjer for menneskerettigheder er et minimumskrav, som alle virksomheder bør leve op til. Rapporten har fået en gruppe på 47 institutionelle investorer,  blandt andet AkademikerPension og AP Pension, til at udstede en erklæring, hvori de retter en skarp kritik af banksektoren.

I erklæringen står blandt andet: “The Benchmark (BankTracks undersøgelse, red.) underscores that the pace of progress towards full implementation of the Guiding Principles among banks is slow. (…) We urge banks to take prompt action to strengthen their policies and practices to respect human rights.”

Ifølge Anna Maria Fibla Møller, chef for ansvarlige investeringer i AP Pension, er hensigten med erklæringen at sende et stærkt signal til bankerne om at styrke deres arbejde med menneskerettigheder.

”Den finansielle sektor, heriblandt os selv, er forpligtede til at bruge vores indflydelse som katalysator for en bæredygtig udvikling i forhold til blandt andet respekt for menneskerettighederne. Derfor er det bekymrende at se, at verdens største banker stadig har lang vej igen, når det handler om at identificere, håndtere og redegøre for potentielle og aktuelle negative indvirkninger på menneskerettigheder, som er afledt af deres aktiviteter,” siger Anna Maria Fibla Møller.

Troels Børrild, chef for ansvarlige investeringer i AkademikerPension, betragter BankTrack-rapporten som et væsentligt bidrag til den offentlige debat om bankers ansvar for at respektere menneskerettighederne. Han understreger i den forbindelse, at der med den finansielle sektors særlige indflydelse i form af finansiering og investering følger et særligt ansvar.

”Rapporten peger på, at bankerne generelt skal oppe sig væsentligt for at leve op til de internationale retningslinjer for ansvarlig virksomhedsadfærd. Da banker gennem finansiering og investering har mulighed for at påvirke markedet, er det vigtigt, at bankerne tager højde for menneskerettighedsrisici som en del af deres forretning. Vi har derfor underskrevet investor-erklæringen for at sætte fokus på bankernes ansvar,” siger Troels Børrild.

AkademikerPension og AP Pension investerer i en række af de storbanker, der omtales i BankTrack-rapporten. AkademikerPension investerer blandt andet i JP Morgan Chase og Goldman Sachs, der begge befinder sig i den tunge ende af listen med en score på henholdsvis 3 og 2,5 point ud af 14 mulige. Helt i bund ligger fire kinesiske banker, der ikke formår at score ét eneste point – det gælder blandt andet China Construction Bank og ICBC, der begge er på AP Pensions beholdningsliste.

Økonomisk Ugebrev har spurgt de to danske pensionskasser til deres investeringer i de pågældende storbanker: Har BankTrack-rapporten haft nogle konsekvenser, eksempelvis i form af dialog med bankerne?

”Som investorer byder vi undersøgelser som BankTrack-rapporten velkomne, da de fungerer som gode analytiske redskaber, der kan guide vores investeringsanalyser, stemmeafgivelser og strategier for aktivt ejerskab for de selskaber, vi investerer i. BankTrack-rapportens resultater er således noget, vi vil tage med videre i vores engagement med de relevante selskaber i rapporten,” siger Anna Maria Fibla Møller.

På vegne af AkademikerPension oplyser Troels Børrild: ”Vores samarbejdspartner til dialoger med internationale selskaber, EOS at Federated Hermes, har været i dialog med hovedparten af bankerne i BankTrack-rapporten på vores og andre kunders vegne. Vi stemmer desuden hvert år på bankernes generalforsamlinger og kan den vej rundt være med til at lægge et pres på bankerne ved, for eksempel at stemme for aktionærforslag eller stemme imod genvalget af bestyrelsesmedlemmer.”

Nordea er den eneste nordiske bank, der indgår i BankTrack-undersøgelsen. Den finske bank opnår en beskeden pointscore i forbindelse med due diligence procedure og rapportering og ender samlet set med 5,5 point ud af 14 mulige – hvilket fører til en placering i midten af listen. Nordea er desuden en af blot fire banker, der går tilbage i forhold til sidste undersøgelse, der udkom i 2019.

Økonomisk Ugebrev har stillet Nordea følgende spørgsmål: Har BankTrack-rapporten fået jer til at justere jeres politik og/eller procedure i forhold til jeres arbejde med menneskerettigheder? Og: Nordea er med i gruppen af blot 4 banker ud af 50, der siden sidste rapport er gået tilbage. Fra at befinde sig i toppen af listen ligger Nordea nu i midterfeltet?

Nordea har ikke svaret direkte på vores spørgsmål. I stedet har vi modtaget følgende kommentar fra bankens presseafdeling: ”Som den største bank i Norden med stor samfundsmæssig betydning og en ledende rolle i den bæredygtige omstilling tager vi dette ansvar alvorligt, og vores arbejde med menneskerettigheder samt socialt ansvar styres af FN’s vejledende principper om erhvervsliv og menneskerettigheder og OECD’s retningslinjer for multinationale virksomheder. Hensynet til menneskerettighederne er en integreret del af Nordeas etiske principper, og vi lægger vægt på løbende at opdatere vores politikker og samtidig forbedre vores due diligence-processer for menneskerettigheder i tråd med FN’s vejledende principper om forretning og menneskerettigheder.”

Udklip fra BankTrack-rapporten:

“BankTrack’s Global Human Rights Benchmark evaluates 50 of the largest banks globally against a set of 14 criteria based on the requirements of the UN Guiding Principles on Business and Human Rights (‘the Guiding Principles’). The criteria examine four aspects of banks’ implementation of the Guiding Principles: their policy commitment, human rights due diligence (HRDD) process, reporting on human rights and their approach to access to remedy.”

“None of the banks researched yet show adequate implementation of the Guiding Principles. Of the 50 banks covered, 38 achieved a score of less than 7 out of 14, indicating that they are implementing less than half of the requirements of the Guiding Principles. (…) Since the responsibility to respect human rights, as elaborated in the UN Guiding Principles, is a minimum expectation for all companies, a score of 100% is the expected level of performance.”

“Banks have largely got human rights policy statements in place. 42 out of 50 banks in scope have developed a commitment to respect human rights in a statement of policy, although only 28 banks show that this extends to their provision of finance, and just 17 banks indicate that this has been approved at the highest level of business.”

“Evidence that banks are providing or encouraging remedy remains slim. While two banks have set up a grievance mechanism, and 14 banks out of 50 have expressed a commitment to provide for or support with remediation, all of the banks in scope have failed to demonstrate in their human rights disclosures that they have played a role in remediating or addressing specific adverse human rights impacts.”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank