Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Magtkamp i gang om kæmpemarked for velfærdsforsikringer

Carsten Vitoft

fredag 08. december 2023 kl. 11:15

Magtkamp i gang om kæmpemarked for velfærdsforsikringer

Præcisering om Sampension:

I seneste udgave skrev Økonomisk Ugebrev, at Sampension giver store milliontilskud fra deres egenkapital til pensionsmæglerne, hvis de kan overtale kunderne til at flytte til Sampension, og at Sampension betaler mæglerne for pensionsrådgivning. Det skal præciseres, at Sampension ikke betaler penge til pensionsmæglere i udbud og heller ikke betaler for mæglerrådgivning. Sampension kan vælge at kompensere en virksomhed eller kunderne på deres depot for udvalgte udgifter, der er forbundet med et udbud.

—————

Konflikten mellem to pensionsgiganter brød ud i lyse lue, da Sampensions adm. direktør i medierne gik til modangreb på de velfærdsforsikringer, som PFA for tiden er stærk fortaler for. Konflikten illustrerer med al tydelighed, hvordan velfærdsforsikringer vil udløse et slagsmål mellem pensionskasser og kommercielle pensionsselskaber, skriver fagredaktør Carsten Vitoft.

Opgøret om fremtidens velfærdsforsikringer raser under overfladen mellem PFA og Sampension. Begge selskabers topledelser lobbyer ihærdigt for at byde sig til for landets offentlige og privatansatte funktionærer med fremtidens velfærdsforsikringer. 

Traditionelt var de private funktionærer det private pensionsselskab PFA’s enemærke, mens pensionskassen Sampension skulle tage sig af de offentligt ansatte. Men disse faggrænser udviskes for tiden. I årevis har selskaberne prøvet at snuppe hinandens kundegrupper. 

I praksis føres krigen via de løbende udbud af virksomhedernes firmapensioner, hvor Sampension efter en lang ørkenvandring er begyndt at få mere succes. Pensionsmæglerne sender nemlig i stigende omfang firmapensionerne væk fra PFA og over til Sampension, antageligt fordi mæglerne ser økonomiske fordele i det.

Som kommercielt pensionsselskab har PFA det store og dyre produktudbud med forskellige forsikringer på hylderne. Sampension har billige standardprodukter og forsikringer med relativt lavere og ufleksible dækninger. Deres udgangspunkt er altså meget forskelligt. 

Men det er nu, de skal positionere sig overfor politikerne. Netop derfor har de ellers ret anonyme topchefer, Ole Krogh Pedersen i PFA og Hasse Jørgensen, mavet sig frem på avisernes forsider for at tale deres sag og forklare, hvorfor de er rygende uenige om fremtidens velfærdsforsikringer.

I realiteten står kampen om at levere firmapensioner og forsikringer til den store gruppe af mindre og mellemstore virksomheder. PFA har stået stærkt på dette marked: De kan tilbyde skræddersyede pensionsprodukter, som pensionsmæglerne elsker, netop fordi de tjener flest penge på at rådgive medarbejderne om deres pensioner. 

Men nu betaler Sampension altså pensionsmæglerne det samme. Og det kan virkelig flytte kunder, fordi billigere, enklere og mere effektive pensioner også giver større pensioner. 

Dette opgør er accelereret af udsigten til, at der snart bliver skabt et nyt stort marked for velfærdsforsikringer. Store, fine velfærdsforsikringer vil styrke PFA’s position, og det vil tilsvarende forringe pensionskassernes. Det udfordrer ikke bare Sampensions idegrundlag, men alle pensionskassernes idegrundlag – og dermed fagbevægelsens magt.

Derfor er der næppe tvivl om, at Industriens Pension, PKA, PensionDanmark og Pensam alle som udgangspunkt står på Sampensions side. Men da de udspringer af fagbevægelsen, vil de måske helt afvise behovet for nye velfærdsforsikringer.  

Netop spørgsmålet om, hvorvidt velfærdsforsikringer er vejen frem til at løse problemerne i social- og sundhedssektoren, vil blive diskuteret heftigt i pensionskassernes bestyrelser, men også i PFA’s bestyrelse, hvor der også sidder fagforeningsfolk.

Udhuling af pension

Fagbevægelsen tabte i sin tid kampen om sundhedsforsikringerne, og spørgsmålet er nu, om de har lært noget af det nederlag. Skal deres egne pensionskasser tilbyde de nye velfærdsforsikringer, eller skal de lade de kommercielle selskaber og ATP løbe med hele opgaven?

Når de afgør, om de skal springe med på toget eller stå tilbage på perronen, bør de også bemærke, at regeringen ret tidligt i forløbet inviterede ATP med i debatten. 

Mette Frederiksen har tydeligvis tænkt tanken, at der også skal være prisbillige tilbud på velfærdsforsikringer, hvis det skal glide ned hos danskerne. Ikke bare de dyre tilbud, som PFA, Danica og Velliv med glæde vil give – og som pensionsmæglerne med glæde vil anbefale. 

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank