Når Danmarks største virksomheder skal finde nyt pensionsselskab til deres medarbejdere, falder valget i mange tilfælde på pensionsselskaber, som de seneste år har skuffet på investeringsafkast. Pensionsselskaber med højeste afkast og laveste omkostninger bliver ofte forbigået efter de mæglerstyrede udbud af firmapensioner. Ved valg af pensionsselskab er der kommet andre pensionsforhold og særlige mæglerinteresser i spil end højeste pensionsopsparing til de ansatte, skriver fagredaktør Carsten Vitoft.
Fra første januar 2025 skal Danica ikke længere hedde Danica Pension. For ordet pension er blevet yt i pensionsbranchen, mens sundhed, forsikringer og ”tilbage på arbejdsmarkedet” fylder mere og mere. Muligvis er det årsagen til, at Danica kort før jul meget opsigtvækkende vandt en af landets største allerstørste pensionsordninger hos Dansk Industri.
For det kan næppe have handlet om at skaffe de største pensioner til medarbejderne i Dansk Industri, da ordningen sidste år blev sendt i udbud i pensionsbranchen. På både tre, fem or syv års sigt er afkastet klart ringere i Danica end i PFA, hvor Dansk Industri før var kunde.
Det har nok heller ikke handlet om de vigtige omkostninger på de ansattes pensionsopsparinger. For en standard pensionsordning koster i øjeblikket 7.797 kr. årligt i Danica, mens den kun koster 5.217 kr. i PFA, viser branchens egen portal Fakta om Pension.
Men Dansk Industri er ikke de eneste, der lægger mere vægt på andet end pensionens størrelse, når de vælger udbyder. Nykredit og Alm. Brand er også på vej til at skifte pensionsleverandør, hvor der også kan rejses berettiget tvivl, om det i virkeligheden handler om at finde det pensionsselskab, der kan skaffe medarbejdere de største pensioner – eller om der ligger helt andre dagsordener bag.
”Grundlæggende handler pensionsopsparing om afkast og omkostninger. Desværre virker det som om, hele branchen de seneste år er begyndt at lægge et røgslør ud med alt deres sundhed, tilbage i arbejde og andre bløde forhold, som de så kan bruge for at undgå de kedelige kommentarer om netop deres afkast og generelle omkostninger. På sigt graver de deres egen grav. For det går snart op for kunderne, at mange af deres penge går til andet end opsparing,” siger Jesper Winkelmann, tidligere mangeårig topchef i pensionsbranchen.
Et samlet tilbud
Hos pensionseksperterne er der ingen tvivl: Når man sparer op til pension, handler det først og fremmest om omkostninger, lyder det fra Kim Valentin direktør i Finanshuset i Fredensborg.
”Jeg håber, at omkostninger indgår som den vigtigste sammenlignende parameter i udbuddene. Og de laveste omkostninger vandt. Omkostningerne skal være så små som muligt for, at de ansatte får mest muligt ud af deres opsparing,” siger han.
Men for tiden vinder pensionsselskaberne med de lavest omkostninger og højeste afkast ofte ikke udbuddene. Virksomhederne benægter det ikke – de siger stort set samstemmende, at afkast og omkostninger stadig er vigtige. Men de siger også, at pensionsselskabet med det bedste samlede tilbud – herunder forsikringer og sundhedstilbud, vinder opgaven.
Det i sig selv er med til at gøre pensionerne endnu lavere, da penge til forsikring og sundhed fragår selve pensionsopsparingen.
Så først får medarbejderne i landets virksomheder ikke det højeste mulige afkast eller de laveste priser, men deres pension bliver også udhulet af forsikringer og sundhed.
”Selvom Dansk Industri har været tilfredse med samarbejdet med PFA, vurderer vi, at den samlede pakke og pris – herunder bl.a. afkast, omkostninger, vilkår og forsikringer – som vi har forhandlet på plads med Danica, vil være den mest fordelagtige løsning for DI’s medarbejdere,” siger Pernille Tang Raschke, HR-direktør i Dansk Industri.
Forhold som afkast og omkostninger var altså ikke bare bedre i PFA, men Dansk Industri var altså også tilfredse med PFA og skiftede alligevel. Samme argumentation kommer fra Nykredit, der skiftede fra det større Velliv til AP Pension.
”AP Pension har givet tre års prisgaranti, og vores medarbejdere får bl.a. adgang til flere pensionsrådgivere, der er efteruddannet inden for formuerådgivning, og indekserede investeringsfonde med faste risikoprofiler,” forklarer Theis Højholdt Nielsen, direktør for HR Operations i Nykredit, der også fremhæver de sundhedsfremmende tiltag i AP Pension.
AP Pension er mindre end Velliv, der har et højere afkast på deres indeksprodukt end AP Pension.
Carsten Vitoft
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.