Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Alternativer: Tilsynet vil være lempelige overfor pensionssektor

Carsten Vitoft

mandag 24. august 2020 kl. 11:30

Mens tilsynet med hård hånd gennemtvinger nedskrivninger på enkelte kundeengagementer i bankerne, er holdningen til pensionssektorens værdiansættelser helt anderledes mild. Selv om lovgivningen åbner mulighed for samme skrappe tilgang, vil tilsynet ikke gå så hårdt til værks, siger underdirektør Per Plougmand Bærtelsen fra Finanstilsynet, der står i spidsen for en undersøgelse af sektoren, i dette interview.

Finanstilsynet udnytter slet ikke det spillerum, reglerne giver til at sikre ensartede værdiansættelser i pensionsbranchen. Lige nu mistænker tilsynet ellers flere store pensionsselskaber for at have pustet værdierne af deres aktiver op under coronakrisen, og dermed at have omfordelt pensionsmidler mellem kunderne.

Situationen i pensionsbranchen minder lidt om det, bankerne gjorde op til finanskrisen. De nedskrev ikke nok på usikre kunder, f.eks. ejendomsspekulanter. Nu er det igen ejendomme og andre alternativer, f.eks. unoterede aktier og infrastruktur, der ikke blev nedskrevet nok på. Denne gang i pensionssektoren under coronakrisen.

Det nye er dog, at Finanstilsynet vil lægge en helt anderledes linje over for pensionsbranchen, end man gør over for bankerne. Undersøgelsen fra tilsynet ventes offentliggjort inden udgangen af året.

Finansiel adfærdsregulering
Med bankerne har vi set, at tilsynet kan kræve konkrete engagementer i banksektoren skrevet ned med et vist beløb. Tillader lovgivningen, at tilsynet kan gøre tilsvarende i pensionsselskabernes alternative ikke-børsnoterede aktiver?

Per Plougmand Bærtelsen: ”Vi kan kræve, at der værdiansættes til markedsværdier. Men det er ikke et instrument, vi har brugt i praksis i pensionsbranchen. Finanstilsynet kan påbyde pensionsselskaberne at sikre, at værdiansættelsen er i overensstemmelse med reguleringen. Finanstilsynets praksis på området er at udfordre de modeller, antagelser og parametre, som selskaber bruger til værdiansættelse af deres alternative investeringer. Ændringer i modeller, antagelser og parametre vil selvsagt påvirke værdierne.”

Denne tilgang fra tilsynet har medført en regn af påbud over pensionsbranchen i de seneste par år, til trods for at investeringsområdet bestemt ikke er nyt. I mange år er aktiverne bare steget og steget, indtil de første gang i år faldt for alvor. Og her bragte Ugebrevet i foråret en opgørelse, der viste, at stort set alle selskaber for egen regning noterede afkast til kunderne, der langt oversteg udviklingen på de finansielle markeder for samme aktiver. Samtidig var der milevid forskel i selskabernes afkast.

”Reguleringen siger, at branchen skal bruge markedsværdier, hvor de kan. Hver gang vi bliver opmærksomme på mulige overtrædelser, griber vi ind, og når vi giver påbud til et selskab, har det effekt på værdiansættelsen af konkrete aktiver. Men vi er overordnet optagede af de løbende værdier, og med det mener jeg, at det vigtigste er, at kunderne får afregnet til aktuelle markedsværdier, når de går ind og ud af selskaber og produkter,” siger Per Plougmand Bærtelsen.

Direkte adspurgt, om regnen af bøder efterhånden er lige så effektfuldt som nedskrivning af konkrete aktiver i konkrete selskaber, som det sker i bankerne, svarer han:

”Vi kan godt reagere over for værdien af et aktiv, men det er bare ikke en reaktion, vi har anvendt på nuværende tidspunkt.”

Et stort problem?
Allerede i slutningen af 2018 kom det frem, at PFA tog positive afkast på ejerskabet af Nykredit, mens europæiske bankaktier faldt 28 pct. MP Pension tog samtidig et minus på 7 pct. i afkast i samme periode. Det var første gang, tilsynet blev advaret.

Anden gang var her i foråret, hvor Danica og Velliv i første kvartal tog positive afkast på ejendomme, mens markedet faldt over 20 pct. AP Pension noterede et minus på 7 pct.

Det omfordeler penge fra dem, der sparer op til pension, til dem der går på pension lige nu. Og det ødelægger konkurrencen, så danskerne lander i forkerte pensionsselskaber, når de ikke kan stole på de løbene afkasttal.

”Vi har indtil videre ikke haft fokus på de historiske afkast, når vi ser på værdien af disse aktiver i pensionsbranchen. Det vil påvirke afkastet, hvis vi giver påbud omkring værdiansættelserne. Der er ikke planer om generelt at begynde at kræve ændrede afkastoplysninger tilbage i tiden,” siger Per Plougmand Bærtelsen.

Dermed bliver selskaberne ikke straffet for bevidst at pynte på deres afkasttal.    

CV

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank