Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

ATP lukker ned for oplysninger om kundernes afkast

Carsten Vitoft

søndag 17. maj 2020 kl. 21:23

ATP ændrer strategi: Stopper for flere alternativer investeringer

Danskernes store pensionspengetank har sat milliarder i alternative investeringer som infrastruktur og risikofyldte, unoterede aktier. Men nu afviser ATP’s ledelse at give basale oplysninger om afkastet efter massive tab i første kvartal. Samtidig er regnskabet lavet om, så afkastet på alternativerne nu er taget ud af kvartalsmeddelelsen.

ATP er kommet så meget under pres, at der nu lukkes ned for centrale informationer om, hvor godt man forvalter danskernes pensionskroner. Det sker for de såkaldte alternative investeringer, som efterhånden fylder godt en tredjedel af ATP’s risikoaktiver.

Man kan altså ikke længere se, hvordan ATP har klaret den mest risikofyldte del af sin opsparing. I den seneste kvartalsmeddelelse er disse oplysninger nemlig taget ud af regnskabet, og ATP afviser at oplyse afkastene til Økonomisk Ugebrev.

“Vi offentliggør vores afkast på alternativer hvert halve år, og ATP oplyser dermed mere end gældende lovgivning,” lyder det fra Mikkel Svenstrup, investeringsdirektør i ATP.

Men ATP har rent faktisk oplyst hvert kvartal omkring dette afkast i de foregående mange år.

SPIN PÅ AFKASTET?
Den nye informationspolitik i ATP skal ses i lyset af et øget pres udefra. Først og fremmest er ATP kommet under et voldsomt pres fra nogle af Danmarks førende eksperter. Sidste efterår gik professor Jesper Rangvid af flere omgange i erhvervsmedierne med en voldsom kritik af ATP for ikke at være i stand til at sikre købekraften af pensionen. Tidligere direktør i Danica Pension og formand for Finanstilsynet Henrik Ramlau-Hansen var af samme mening og kom med en sønderlemmende kritik af ATP’s investeringspolitik i fagbladet Finansinvest.

Modsvaret kom i den seneste kvartalsmeddelelse fra ATP, som var et langt forsvarsskrift for, hvordan ATP har sikret pensionsgarantierne. Og i denne uge kom så et nyt forsvar i pensionsgigantens magasin, Faktum.

I de første måneder af det nye år blev situationen stærkt forværret, da pensionskæmpen pludselig måtte melde om tab på 26 pct. i første kvartal, som følge af coronakrisen. Resten af pensionsbranchen tabte derimod omkring 12 til 14 pct. i samme periode. Årsagen var den specielle og kritiserede investeringspolitik, hvor man bl.a. gearer investeringerne. Måske var tabene faktisk langt større i virkeligheden, for skiller man det samlede afkast ad, ser det ud til, at ATP faktisk har fået langt mindre tab på alternative investeringer end alle andre i pensionsbranchen. Her skal man holde tungen lige i munden:

ATP’s risikoaktiver er gearet tre gange, så et samlet afkast på minus 26 pct., divideret med tre, giver tæt ved minus 9 pct. afkast – som kan sammenlignes med resten af branchen. Det fremkommer af investeringer i tre aktivtyper, nemlig aktier, obligationer og altså de famøse alternative investeringer, som vi ikke længere kan få noget at vide om. Aktierne faldt godt 20 pct. i første kvartal, og da de udgør en tredjedel, forklarer det godt 6 procentpoint af afkastfaldet på samlet 9 pct. Obligationer faldt godt 1 pct., så det forklarer et procentpoint mere. De sidste 2 procentpoint skal altså forklares af de alternative investeringer. De er altså blot faldet 6 pct. i ATP, når man tager højde for gearingen.

KONSERVATIV TILGANG
Men ser man på afkastet på alternativer i verdens største internationale fonde, så har det været tættere på minus 20 til 30 pct. i første kvartal. Men det er ATP selv, der sætter værdi på de alternative investeringer løbende, når de ikke er noteret på en børs.

”ATP har indenfor rammerne af regnskabsreglerne haft en konservativ tilgang til værdiansættelser af alternativer. Et forhold som ledelse og revisionsudvalget løbende følger, når aktiverne realiseres. Derudover er det et lovkrav, at der er funktionsadskillelse mellem dem, der erhverver og værdiansætter aktiverne. ATP er desuden underlagt lovkrav om intern og ekstern revision ligesom Finanstilsynet fører tilsyn,” siger Mikkel Svenstrup.

Netop Finanstilsynet har løbende været meget opmærksomme på, hvordan hele pensionsbranchen selv sætter værdi på de alternative investeringer. For et par år siden var ATP også helt enig i det problem, da tidligere direktør i ATP Christian Hyldahl i medierne talte om, at løsningen var flere detaljer omkring branchens investeringer i alternativer.

Men dengang var tiden en anden – der bare steg og steg afkastet på de alternative investeringer, både på børsen og i branchens regneark.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank