Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Blodbad forude? Ny PFA-chef sætter nyt hold, fra Danica. Starter på jobbet i dag

Carsten Vitoft

onsdag 30. november 2022 kl. 7:00

Blodbad forude? Ny PFA-chef sætter nyt hold fra Danica

Efter en karensperiode på ti måneder sætter tidligere Danica-chef Ole Krogh Petersen sig i dag, torsdag, i direktørstolen – denne gang i PFA Pension. Hans tiltræden ser ud til at kunne udløse et nyt blodbad i toppen af PFA. Ole Krogh har brugt sin karensperiode fra Danica til at ansætte ny topchef i PFA – allerede inden sin egen tiltræden. Det er aldrig set før i den danske pensionssektor, skriver fagredaktør Carsten Vitoft.

Tidligere topchef i Danica Ole Krogh Petersen bliver ikke den eneste Danica-direktør, der nu skifter mellem ærkerivalerne Danica og PFA. For allerede i det nye år får han følgeskab af sin personlige rådgiver fra Danica, Tim Smidemann, erfarer Økonomisk Ugebrev fra kilder tæt på processen.

Tim Smidemann var indtil for ganske nylig first vice president i Danica, og nu ser det ud til, at han altså skal fortsætte i den rolle i PFA i det nye år. 

Forundrede kolleger

Mange i Danica undrede sig da også over, hvorfor Tim Smidemann for ganske nylig, og ud af det blå, pludselig sagde sin stilling i Danica op, uden at have et andet job på hånden. 

Ifølge Økonomisk Ugebrevs oplysninger er den nye ansættelse kommet på plads, allerede inden Ole Krogh Petersen tiltræder sin egen stilling som topchef i PFA, og mens det altså er Danica, der har betalt hans direktørløn.

Hverken Ole Krogh Petersen eller Tim Smidemann har ønsket at kommentere det forestående skifte, ej heller om der er andre Danica-folk, der er på vej væk fra Danica og over til PFA, efter Ole Krogh Petersen nu tager over. 

Ole Krogh Petersen får dog PFA’s presseafdeling til at kontakte Ugebrevet, selv om han altså endnu ikke arbejder i PFA og er underlagt konkurrenceklausul fra Danica indtil første december. Og direkte adspurgt omkring Tim Smidemanns ansættelse svarer PFA:

”Vi kan bekræfte, at han starter hos PFA første januar 2023 og er ansat af Mads Kaagaard (konstitueret CEO i PFA, red.).” 

Det er ikke første gang, landets to største pensionsselskaber går på strandhugst hos hinanden. Siden 2015 er det sket flere gange på både øverste niveau og i de nedre ledelseslag, og det er tit forbundet med den aktuelle dagsform. 

I 2015 havde PFA i årevis været foran på investeringsafkast, hvorefter det lykkedes Danica at lokke toppen af PFA’s investeringsafdeling til at skifte. Det var obligationschef Poul Kobberup og aktiechef Jesper Langmack, der dengang gik til Danica. 

Samtidig er der også ved at opstå tradition for, at nye topchefer i PFA – som Ole Krogh Petersen – får fuldstændigt frie hænder af bestyrelsen til at sætte deres nye hold. Det medførte et ganske voldsomt blodbad tilbage i 2015, hvor Allan Polack tiltrådte PFA fra en stilling i Nordea, og hele toppen af PFA efterfølgende blev udskiftet. 

En af dem, der helt frivilligt forlod skuden, var direktør Lars Ellehave-Andersen, der dengang havde en stor offentlig profil. Og han gik sjovt nok også til Danica. Han gik endda med til at arbejde i Norge for at komme hurtigt i gang til trods for sin konkurrenceklausul i PFA. Så der har også før været fifleri med konkurrenceklausuler undervejs.

Det er uvist, om det skyldes alle disse højtprofilerede jobskifter, men det lykkedes derefter Danica at få vind i sejlene, mere succes end PFA, og at tiltrække kunder efter en lang ørkenvandring. De seneste år har PFA så været mere eller mindre i krise – og nu er trafikken altså vendt igen. Nu er det PFA, der i al stilhed er gået i gang med at gafle topfolkene i Danica. 

Flere på vej ud?

Ole Krogh Petersen har nu frie hænder til at sætte sit hold i de kommende måneder. Lige som Allan Polack i sin tid gjorde, da han ansatte cheferne fra sin gamle arbejdsplads, Nordea. Og så vil der være folk, som selv forlader skuden, som Lars Ellehave-Andersen gjorde. 

Her må PFA’s koncerndirektør Camilla Holm nu også sidde yderst på stolen. Hun blev hentet til PFA som kronprinsesse under Allan Polack, hvor demografien passede, men da det endelig blev tid, ville Finanstilsynet ikke godkende hende. Hun havde ikke siddet længe nok i PFA, og nu sidder hun med en ny topchef, der er en hel del yngre. 

Så er der også spørgsmålet, hvad Tim Smidemanns usædvanlige turboansættelse vil betyde for hele kommunikationsafdelingen i PFA, som jo også er Tim Smidemanns speciale. Siddende direktør for kommunikation, Mikkel Friis-Thomsen, kan nu virke temmelig overflødig. 

2023 kan ledelsesmæssigt gå hen at blive et meget turbulent år for PFA. 

Carsten Vitoft

Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank