Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Dansk pension dratter ned ad rangliste: F&P’s skyld, siger eksperter

Carsten Vitoft

torsdag 09. november 2023 kl. 17:25

F&P misbruger kommission til at fremme egen dagsorden

En ny global rapport om de nationale pensionssyste­mer konkluderer, at det danske pensionssystem sak­ker bagud internationalt, og næste år vil det ryge helt ud af eliten. Flere pensionseksperter kritiserer, at pen­sionssystemet står i stampe, fordi Forsikring & Pension i årevis at har saboteret alle forsøg på at modernisere strukturen, skriver fagredaktør Carsten Vitoft.

En af de mest indflydelsesrige brancheforeninger, Forsikring & Pension (F&P), møder nu hård kritik for at stå i vejen for alle velmente forsøg på at forbedre det danske pensions­system. Kritikken kommer bl.a. fra Henrik Ramlau-Han­sen, CBS, tidligere formand for Finanstilsynet og desuden med en fortid som direktør i Danske Bank og Danica:

”Der er behov for fornyelse i det danske pensionssy­stem. Det behov har været stigende. Det ville derfor klæde F&P at have en holdning til det i stedet for bare at mene, at alt er, som det skal være. Jeg ville ønske, F&P var mere am­bitiøs på branchens vegne. Vi bliver nødt til have en debat og overveje justeringer, hvis Danmark også fremover skal have et af de bedste pensionssystemer i verden.”

Nye ideer knuses prompte

En lang række forslag har de seneste år været præsenteret fra både tidligere direktører med livslang erfaring fra pen­sionsbranchen samt nogle af landets førende økonomer. Hver eneste gang har F&P saboteret forslagene, inden de­batten overhovedet tager form. Og hver eneste gang er opskriften, at Danmark allerede har et af de bedste pensi­onssystemer i hele verden – med henvisning til den årligt tilbagevendende globale pensionsrapport fra Mercer.

F&P har dog ikke forholdt sig til det faktum, at Dan­mark næsten hvert år som de seneste år scorer dårligere og dårligere i rapporten.

2023-rapporten fra Mercer er netop udkommet. Igen benytter F&P lejligheden til at rose sig selv og branchen for at ligge helt i top. Men kigger man længere ned i rap­porten, er det en anden virkelighed, som afsløres.

På side 138 fremgår det, at Danmark i 2012 scorede en suveræn førsteplads. Men siden er Danmarks score faldet, og over de seneste 11 år er scoren faldet år for år. Næste år bliver Danmark eksempelvis overhalet af Israel, hvis ikke der bliver handlet.

Undervejs er der flere gange opstået stort politisk pres omkring høje omkostninger og manglende gennemsigtighed.

Men hver gang, nogen forsøger at ændre noget, siger F&P altså, at det er en dårlig ide, at det vil gå ud over kun­derne, og at vi allerede har et af verdens bedste pensions­systemer. Og selv politikerne tror på det. ”Historisk set har branchen udelukkende øget åbenheden, når der er et po­litisk pres,” siger partner Gert Nielsen fra BEDSTpension.

Gode ideer bliver skudt ned af F&P med begrundel­sen, at det jo er kunderne, der i sidste ende skal betale for eventuelle ændringer af pensionssystemet.

Ingen indblanding, tak

Man behøver ikke lede langt for at se, at mange velmen­te ideer bliver knust af F&P, inden de bare tager en smule form. Henrik Ramlau-Hansen har lavet et længere studie på CBS, der viser, at danskerne kunne have stor gavn af at spa­re mindre op i starten og mere senere i deres arbejdsliv. Han har også advaret mod, at mange danskere sparer for meget op i pension, hvilket kan påvirke arbejdsudbuddet negativt, hvis de samtidig har råd til at gå tidligere på pension.

Synspunktet fandt endda støtte hos en af landets førende økonomer, professor Torben Andersen fra Aarhus Universitet. Lige lidt hjalp det, og F&P skød begge forslag ned nærmest samme dag. Det kunne jo også gå hårdt ud over indtjeningen i pensionsbranchen med den slags æn­dringer.

Torben Andersen har også, sammen med to andre professorer, foreslået, at friværdi i ejerboligen kunne ind­gå i danskernes pensionsopsparing. Men også det skød F&P ned med det samme. Tænk hvis mange danskere så pludselig begyndte at spare mindre op. Og der er mange flere eksempler.

I F&P afviser man både kritikken og selve præmissen, at det danske pensionssystem skulle være blevet ringe­re over årene – trods Danmarks klart lavere score. Det er fordi, Mercer har udviklet deres rapport med flere spørgs­mål, lyder det fra F&P. Økonomisk Ugebrev ville gerne have spurgt Mercer om baggrunden for Danmarks ringe­re placering, men det spørgsmål har det ikke været muligt at få svar på inden for deadline.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank