Den årlige rangering af verdens pensionssystemer viser, at Danmark nu kan være på vej ned ad ranglisten efter en førsteplads i flere år. Det skyldes bl.a. manglende gennemsigthed. Derouten er gået hurtigt, og nu må Danmark til at hente inspiration fra udlandet, lyder det fra en af rapportens forfattere. Fagredaktør Carsten Vitoft har kigget nærmere på rapporten fra Mercer.
Ifølge den netop fremlagte rapport fra den globale pensionsmægler Mercer er Danmark det eneste europæiske land, der ikke længere har fremdrift i sit pensionssystem. Denne form for stilstand, eller for nogle ligefrem tilbagegang, finder man kun i Tyrkiet, Filippinerne og Indonesien.
Den danske nedtur er synlig. Danmark indkasserede i 2022 en dårligere score end i 2012, hvor Danmark kom ind som nummer ét i det første år, vi deltog i undersøgelsen. Men nu er det ved at være slut med at være i verdenstoppen, hvis man spørger undersøgelsens forfattere.
Meget er gået i stå
”Før i tiden orienterede andre lande sig mod Danmark som inspiration for et godt pensionssystem. Men der kommer nok en tid nu, hvor det i stedet er Danmark, der skal til at se mod andre lande, hvis vi vil følge med den internationale udvikling. Man kan godt sige, at mange ting er gået i stå i det danske pensionssystem. Det er blevet et mindre fleksibelt system for den enkelte borger, og den udvikling er ikke slut endnu,” siger Jannik Andersen, head of partners & analytics Mercer.
Det kan være en af de sidste gange, at Danmark kan regne sit pensionssystem blandt verdens bedste. Et argument, branchen jævnligt bruger over for politikerne på Christiansborg, hvis de truer med at blande sig i dens vilkår.
Højdespringere som Israel og Finland er stærkt på vej til at overtage Danmarks tredjeplads. Den gode nyhed er, at Danmark stadig ligger i top tre.
”Ja, Danmark ligger på et højt niveau – et af de bedste. Det er den positive historie. Men vi skal jo helst ligge højt på listen, når lande som Saudi-Arabien, Polen, Philipinerne og Peru er med – altså lande, der investeringsmæssigt er udviklingslande. Det er Danmark jo ikke,” siger partner Gert Nielsen fra BEDSPpension.
Det er Island og Holland, der indtager de første pladser sammen med Danmark. De to andre frontløbere scorer højt på alle tre kategorier, som er henholdsvis tilstrækkelig opsparing (er der penge nok), bæredygtighed (er der penge nok over tid) og integritet og transparens (kan man regne med systemet). Det sidste punkt er imidlertid blevet en akilleshæl for den danske pensionssektor.
På ’Integrity’ står vi i Danmark på en score på 82,1 – mod et gennemsnit på 72,9. Og det er ikke imponerende, når vi sammenligner os med lande, hvor det finansielle system ikke er veludviklet. Finland har en score på 93,3 og Norge 90,3, mens Sverige med 79,5 er på samme niveau som os, og Island på 84,4.
”Så ’Integrity’ kan vi ikke prale af at være førende på, vi er tværtimod blandt de dårligste nordiske lande, kun reddet af Sverige med ca. samme score som os,” siger Gert Nielsen.
En sort boks
Men det handler også om gennemsigtheden i det danske pensionssystem – et emne, som branchen har været meget selvregulerende omkring, selv om politikerne flere gange har truet med at gribe ind over for netop dette. Hver gang har branchen peget på, at vi allerede har et af verdens bedste pensionssystemer.
Danmarks middelmådige score på ’Integrity’ afspejler bl.a., selvreguleringen.
”Selvom det hele handler om danskernes opsparing, så er meget i sektoren stadig en ’black box’, hvor kunder/medlemmer må regne med, at der på de mørke korridorer træffes de rigtige beslutninger uden for offentlighedens ubehagelige skarpe lys,” siger Gert Nielsen.
Men det er ikke bare branchen og ejerne, man kan klandre for udviklingen. Også politikerne bærer en del af ansvaret, vurderer Jannik Andersen.
”Det er særligt, når man skal have udbetalt sin pension, at politikerne har rykket meget på grænserne til ugunst for dem, der skal på pension. Alderen for, hvornår man kan gå på pension, er steget til verdensrekord i Danmark, og det er alderen også for, hvornår man kan begynde at få sine pensioner udbetalt. Det er politisk bestemte ting, som vi ikke har set den fulde effekt af endnu, så Danmark kan godt falde yderligere” siger han.
Carsten Vitoft
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.