Fagredaktør Carsten Vitoft går bag om exits for topcheferne i hele tre pensionsselskaber. Hans vurdering er, at pensionssektorens bestyrelser nu for alvor er begyndt at træde i karakter over for de ellers meget magtfulde og erfarne pensionsdirektører. Meget tyder på, at de mangeårige pensionsbosser ikke helt frivilligt nu forlader deres topposter.
Toppen af den danske finanssektor har været præget af historisk stor turbulens den seneste måned. Vellivs mangeårige direktør Steen Michael Erichsen måtte pludseligt, og under meget opmærksomhed, ud af vagten. Men det stopper ikke her.
To andre pensionsdirektører stopper også snart. Først kom meddelelsen om, at adm. direktør Søren Kolbye Sørensen i pensionskassen P+ stopper. Og derefter blev det kendt, at adm. direktør Torben Möger Pedersen fra Pensiondanmark snart holder op, kun ca. et halvt år før den forventede pensionering.
Officielt valgte de to sidstnævnte selv at gå. Men der er stærke indikationer på, at de begge to har fået et vink med en vognstang af deres bestyrelser. Groft sagt ligner det egentlige fyringer. Men den slags kan man jo klare på mange måder i forhold til offentligheden.
Et løsgående missil
I Torben Möger Pedersens tilfælde er der ikke mange i pensionsbranchen, der tror, at beslutningen reelt var hans egen. Udmeldingen om hans afgang virker mildest talt også kaotisk, hvis ellers man skal tro på den officielle forklaring fra Pensiondanmark.
Her forklarer bestyrelsesformand Lars Sandal Sørensen til Ugebrevet, at beslutningen om at skilles blev taget i fællesskab sidste efterår, og at selve processen med at finde en ny direktør startede ved årsskiftet. Men den forklaring karambolerer med, at Mögers afgang ikke blev udmeldt ved offentliggørelsen af pensionsselskabets årsrapport.
Her kunne Torben Möger Pedersen velfortjent have solet sig i et godt investeringsafkast i 2022 på flere af de alternative investeringer, som han nærmest har været frontmand på i hele branchen. I stedet blev der sendt en pressemeddelelse ud om Mögers afgang en sen søndag aften.
For trænede branchekendere så det allerede ved årsskiftet ud til, at Torben Möger Pedersen var på vej ud. Første indikation kom over nytår, hvor han pludselig meldte ud, at nu skulle Pensiondanmark til at sælge ud af alternative investeringer og igen købe op i gammeldags obligationer.
Næste udmelding kom et par måneder senere, hvor Möger atter gik i medierne – nu med den endnu mere opsigtsvækkende udmelding, at Pensiondanmark igen skulle til at investere i våben, efter at hele pensionsbranchen har brugt de seneste 20 år på at rydde op i den slags investeringer, som har været betragtet som uetiske.
Spørgsmålene runger stadig om, hvorvidt de to meldinger var clearet af med hans egen bestyrelse og bestyrelsesformand. Eller om han var så utilfreds med sin kommende exit, at det gjorde ham til et løsgående missil. Var den sene pressemeddelelse en søndag en konsekvens af disse udmeldinger?
For en topchef, der er på vej ud, er det også usædvanligt at forpligte en pensionskassen mange år ud i fremtiden.
Et skidt omvalg
En analyse af forløbet op til P+’ direktør Søren Kolbye Sørensens exit giver også mistanke om, at beslutningen ikke har været helt selvvalgt.
Forhistorien er denne: 110.000 akademikere står foran et centralt omvalg, fra rentegaranti til markedsrente, som nogle af de sidste i pensionsbranchen. Omvalget er et prestigeprojekt for både direktionen og bestyrelsen.
Det handler om at få så mange medlemmer som muligt til at skifte til det mere moderne markedsrenteprodukt. Forleden kom det så frem, at det kun er lykkedes Søren Kolbye Sørensen & Co. at få 15 pct. af medlemmerne til at vælge om. Og det er endda i en fokusgruppe, der må antages at bestå af de allermest egnede.
Tilslutningen må anses for at være en kæmpe fiasko. I de kommercielle pensionskasser var tilslutningen til omvalg over 30 pct., erfarer Økonomisk Ugebrev. Den lave andel i P+ kommer til at gå ud over medlemmernes afkast mange år frem, og bestyrelsen med finansmanden Kim Duus i spidsen kan næppe være tilfreds med resultatet.
Afvisning af omvalget kan kun tolkes derhen, at medlemmerne i P+ ikke har den store tillid til ledelsen.
Over for Økonomisk Ugebrevet bekræfter både Torben Möger Pedersen og Søren Kolbye Søren de officielle forklaringer på deres afgang.
Carsten Vitoft
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.