Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Ministerkrav om ”sikre” pensioner ignoreres: Tilsyn ind i sagen

Carsten Vitoft

fredag 01. december 2023 kl. 11:15

Grønborg: Kritikken af bankerne, der forstummede

Ikke meget skal gå galt på de finansielle markeder her i slutningen af året, før pensionsbranchen igen i år får negative afkast, og mange tusinde danskere for andet år i træk får sænket størrelsen af deres månedlige pensionsudbetalinger. Kun et fåtal af pensionsselskaberne har indført den udbetalingssikring, som den tidligere erhvervsminister efterspurgte, skriver fagredaktør Carsten Vitoft. 

For snart halvandet år siden bad erhvervsministeren pensionsbranchen om at udarbejde nye modeller for pensionsopsparing, hvor pensionsudbetalinger ville være mere stabile – nærmest uafhængige af udviklingen på de finansielle markeder. 

Baggrunden for instruksen var de seneste års store nedture på de finansielle markeder, som har kostet mange med markedsrenteprodukter dyrt i form af lavere månedlige pensionsudbetalinger. I år kan det stadig nå at gå galt igen: Flere pensionsselskaber ligger her i efteråret nær nulafkast. 

Selv om tidligere erhvervsminister Simon Kollerup allerede påpegede problemet sidste sommer, har kun en lille håndfuld pensionsselskaber indført en ny form for udbetalingssikring. Finanstilsynet er netop færdige med kortlægningen til ministeren, og her er man heller ikke tilfreds med branchen.  

Uacceptable udsving

”Som udgangspunkt bør det være sådan, at pensionskunderne kun oplever udsving i deres pensionsudbetalinger af en størrelse, som er acceptabel i forhold til deres behov. Samtidig er det vigtigt at sikre, at kunderne får den rette information, så de kan indrette sig efter produktets virkemåde og ikke får ubehagelige overraskelser. Det er vi løbende i dialog med selskaberne om. En del af dialogen med branchen går på eventuelle justeringer af reglerne på området,” siger vicedirektør Carsten Brogaard fra Finanstilsynet.

Rapporten konstaterer tørt, at langt de fleste pensionsselskaber stadig ikke har mekanismer på plads, der kan bevare købekraften i pensionsalderen. 

”Styringen i en stor del af produkterne understøtter ikke en sikring af købekraften i pensionsudbetalingerne,” kan man læse i rapporten.

Som udgangspunkt ses det som fornuftigt nok, at udbetalingsprofilen er faldende hen over pensionsalderen, da man jo så at sige ”skal tygge bøfferne, mens man har gummer til det.” Altså groft sagt: Ved en meget høj alder har man måske mindre brug for pengene. Det er dog bekymrende, hvis pensionister ikke længere kan betale deres regninger på grund af negative investeringsafkast. 

Finanstilsynets rapport konkluderer også, at markedsrenten nu er større i Danmark end garanterede pensioner. Det vil sige, at størstedelen af fremtidens pensionister er i skudlinjen her ved markedsfald.

”Jeg tror ikke, der har været et pres fra kunder, virksomheder og pensionsmæglere på pensionsselskaberne til at få gjort noget, og der har så åbenbart samtidig heller ikke været nok pres fra Finanstilsynet og ministeren,” siger Frank Pedersen, der tidligere har været med til at udvikle den første udbetalingssikring herhjemme i produktet Tidspension. Han er nu gået på pension, og han har holdt fast i Tidspension og har dermed, som en af de meget få, en udbetalingssikring i dag.

”Jeg kan jo kun konstatere, at udviklingen går den forkerte vej. Danica har overtaget Tidspension, men de har lukket for nye kunder, som nu ryger ind i Danicas eget produkt, som ikke har sådan en udbetalingssikring,” siger Frank Pedersen.

Forskellige holdninger

Sampension vurderer ikke, at det nye produkt behøver at være kompliceret. Selskabet har selv fået sit nye produkt på plads dette efterår. 

”Vi har besluttet en meget enkel udjævning, der kun træder i kraft ved store udsving. Hermed opnår vi to ting. Dels undgår pensionisterne de helt store chok i økonomien, men mister ikke fordelene ved markedsrenteproduktet. Dels er mekanismen enkel at forstå,” siger produktdirektør Anne Louise Baltzer Engelund, Sampension.

Udbetalingerne i Sampension kan ikke falde mere end 5 pct. hvert år. Falder markedet mere end det, falder udbetalingerne også i år to og tre – indtil tabet er hentet ind gen.

Industriens Pension og PensionDanmark har andre former for tilsvarende nye forsikringsmodeller. Men i de fleste andre pensionsselskaber er der ikke sket så meget. De typiske forklaringer fra selskabernes er, at pensionsudbetalinger jo ikke falder så meget i 2023, og hvis det sker, vil det ikke ramme så mange kunder. 

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank