Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Forsikring & Pensions nye hardcore stil har skabt interne konflikter

Carsten Vitoft

onsdag 10. april 2024 kl. 11:15

Kent Damsgaard

Efter et generationsskifte i Forsikring & Pension er stilen lagt om, og det har skabt uro mellem medlemmerne. Den tidligere direktør, Per Bremer, blev gået på grund af sin kompromissøgende linje. Den nye direktør, Kent Damsgaard, er mere konfrontatorisk, men det har skabt nye interne uroligheder, skriver fagredaktør Carsten Vitoft.

Normalt er det en brancheorganisations opgave at promovere og synliggøre de gode ting hos deres medlemmer. Men Forsikring & Pension (F&P) går i disse dage helt andre veje. Den agerer i øjeblikket fødselshjælper til nogle af de mest negative historier, der overhovedet kan graves frem på det danske forsikringsmarked: Kunder, der står med de værst tænkelige skader, man kan forstille sig, og som bagefter afvises af deres forsikringsselskab.

Den nye direktør i F&P, Kent Damgaard, er gået i krig med politikerne, og nu skal de føle og mærke, når der skrives om utilfredse kunder, og når kunderne føler sig svigtet af politikerne. For den er helt gal med loven for ejerskifteforsikringer, og Kent Damgaard & Co. har skrevet et forslag til en ny lov. Problemer er bare, at politikerne har afvist forslaget.

Koster på tilliden

Så i løbet af de seneste måneder har der været ekstra mange negative historier i medierne. Et andet problem er dog, at det normalt også er den slags artikler og historier, som branchens aktører hader og frygter allermest, og som både skræmmer kunderne væk og sænker tilliden til hele markedet.

Denne nye stil er imidlertid planlagt helt fra toppen af F&P, da bestyrelsen allerede i 2020 sagde farvel til den tidligere direktør Per Bremer. Branchen ville ikke hans kompromis- og dialogsøgende stil, men ønskede en hårdere og mere konfrontatorisk stil, som Kent Damsgaard blev hentet ind for at skabe. Han har leveret varen, men mange medlemmer var ikke klar over, at det ville ende med, at branchen selv begyndte at skrive lovforslag og bidrage til negative historier om medlemmerne i medierne.

Det største forsikringsselskab, Tryg, bakker ikke længere op om Kent Damsgaards nye lovforslag. Selskaber inden for ejerskifteforsikringer undrer sig både over, at de nu skal være med til finansiere negative historier om deres egen branche, og at de ikke fik indflydelse på selve lovforslaget, som altså nu er skrinlagt.

Nye stridigheder er opstået mellem kommercielle selskaber og gensidige selskaber, hvor netop udviklingen på ejerskifte er illustrativ. Stort set ingen af de kommercielle selskaber gider beskæftige sig med ejerskifteforsikringer. Det er for dyrt og for besværligt. Det skaber ikke nok profit.

I stedet har de mægtigt travlt med mikrotarifering, hvor de gode kunder får gode priser og de dårlige kunder dårlige priser. Så kan man nøjes med at ringe rundt til de gode kunder og underbyde de gensidige selskaber, der gerne vil give nogenlunde ens priser til alle kunderne. Med andre ord er den gode og profitable del af forsikringsmarkedet gået til de kommercielle selskaber, mens de gensidige så kan sidde tilbage med alt skidtet. Og underskuddet.

Utilfredsheden stiger hos de gensidige selskaber, og de stoler allerede så lidt på de på store kommercielle selskaber og arbejdet fra F&P, at de har oprettet deres egen brancheforening under F&P.

Opbakning fra pension

De kommercielle pensionsselskaber er derimod glade for den nye konfrontatoriske stil, men også her ulmer problemerne på tværs af branchen mellem kommercielle pensionsselskaber og medlemsejede pensionskasser. Her baserer uenighederne sig dog også på den måde, hvorpå man gafler kunder fra hinanden.

Sampension har ”forvildet” sig væk fra fagbevægelsen og er gået på rov efter kunderne hos de kommercielle selskaber med en stigende succes i udbud af firmapensioner. De er langt billigere og giver dermed en bedre pension i sidste ende. Det har været populært hos flere kunder og mæglere.

Det har betydet, at begge parter er begyndt at bruge de rene bissemetoder, når kunderne vil skifte fra et pensionsselskab til en pensionskasse eller omvendt. Selv om der ligger underskrevne fuldmagter, bliver kunderne ringet op privat og lokket tilbage i folden. Eller overførslerne af pensionerne bliver trukket ud i månedsvis. Det har været så omfattende, at Finanstilsynet flere gange har grebet ind med advarsler.

F&P er gået fra det lange til det korte perspektiv og bliver både udadtil og indadtil mere og mere konfrontatorisk og aggressivt, og det går i den grad ud over både troværdigheden, tilliden og indflydelsen i medierne og på Christiansborg.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank