Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Alternativer: Pensionssektorens aktiver er en kulsort boks

Carsten Vitoft

onsdag 10. marts 2021 kl. 7:00

Pensionssektoren har investeret 800 mia. kr.  i alternativer som infrastruktur, vindmøller og ejendomme. Og det medfører nu historiske forskelle i, hvor store afkast de forskellige pensionsselskaber skaffer på danskernes pensionsopsparing. Men pensionsselskaberne fortæller meget lidt om deres alternativer, viser Økonomisk Ugebrevs gennemgang af regnskaberne.

Sidste forårs rutsjetur på aktiemarkedet medførte enorme forskelle på, hvor meget danskerne fik i afkast på deres pensionsopsparing. Afkastet på unoterede aktier i Sampension nåede næsten 22 pct., mens Velliv blot lavede 3 pct. i afkast på den samme aktivtype, viser nye afkasttal fra pensionsbranchen, som Økonomisk Ugebrev har indhentet.

De store forskelle skaber nu grå hår i hovedet på pensionsrådgiverne, fordi selskaberne samtidig er rigtigt dårlige til at fortælle, hvordan de når frem til afkastene.

”Transparens i pensionssektoren er en mangelvare, når det gælder alternative investeringer. Der er ingen tvivl om, at det er meget væsentlig information for pensionsrådgiverne i forhold til at kunne træffe beslutninger på et oplyst grundlag. En udfordring er nok at få struktureret denne information. Men man kan også konstatere, at der ikke er konsensus i branchen om, hvad der bør oplyses om alternative investeringer. Efter de store afkastforskelle i 2020 kan man vist roligt sige, at selskaberne har spillet på forskellige heste. Men vi kan ikke konstatere meget andet end det,” siger Nikolaj Holdt Mikkelsen, der står bag en af de mest grundige afkastanalyser af pensionsbranchen.

Ønske om transparens
Hvis kunderne ikke får klar information, går det ud over konkurrencen mellem pensionsselskaberne. Det øger også mistanken om, at afkasttallene kan være masserede, så selskabernes resultater ser bedre ud, end de i virkeligheden er. Altså i de tilfælde, hvor de ikke vil oplyse, hvordan de er nået frem til afkastet.

Investeringsdirektør Henrik Olejasz Larsen fra Sampension medgiver, at det i dag ikke er muligt for udefrakommende at forstå, hvordan han har skabt branchens absolut højeste afkast i 2020.

”Vi vil gerne være mere transparente omkring det her. Men informationerne skal jo også produceres, og derefter skal spørgsmål om dem måske også besvares. Vi har intet ønske om at putte med oplysningerne, men vi kan konstatere, at medlemmerne i øjeblikket er meget mere optagede af klima og ESG, så det har vi prøvet at levere. Men jeg tror, at vi også kommer til at blive mere åbne på alternative investeringer i de kommende år,” siger han til Økonomisk Ugebrev.

Branchens afkasttal giver først mening, når de kan dekomponeres. Det handler om at give segmentoplysninger, som loven også kræver, hvis man følger internationale regnskabsregler. Men den danske pensionsbranche følger blot dansk regnskabslovgivning, som stort set ikke kræver nogen af den slags oplysninger.

En gennemgang af pensionsselskabernes seneste årsrapporter viser, at branchen slet ikke leverer disse oplysninger på deres alternative investeringer. Der er tværtimod flere eksempler på, at man fjerner den slags informationer. F.eks. PKA er gået fra ny til gammel regnskabspraksis, så man ikke længere kan se, hvad de unoterede aktiver er værd efter dagsværdi, som loven siger, det skal tages op til.

Branchen kan ellers bare se til Sverige, hvor den sjette AP fond – søster til ATP – viser vejen for oplysning om deres investeringer. Sjette AP fond investerer kun i alternativer og her får man både at vide, hvor i verden de ejer ting, hvem de ejer dem sammen med, hvor meget de ejer, i hvilke brancher og hvordan afkastet er gået det seneste år.

Sjette AP fond skal ligesom ATP følge de internationale regnskabsregler, men alligevel kan man ikke dekomponere ATP’s afkast på alternative investeringer. ATP oplyser dog lidt mere end pensionsselskaberne.

”Generelt arbejder vi løbende med at øge transparensen i vores rapportering – også om vores vores investeringer og afkast, hvilket vi også har fået ros for. Det er som på andre områder en afvejning af ressourceforbrug i forhold til de mange andre opgaver, vi løser – og dermed en vurdering af hvor vi bruger vores ressourcer bedst til gavn for medlemmerne,” siger direktør Kim Johansen i ATP.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank