Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

AP Pensions retssag kan fjerne prominente bestyrelsesmedlemmer

Carsten Vitoft

mandag 23. maj 2022 kl. 7:00

Om kort tid falder dommen i en sag, hvor otte pensionsmedlemmer i AP Pension forsøger at holde pensionsselskabet ansvarlig for, at de er blevet sat 30 pct. ned i pension. Ud over, at sagen er principiel og kan få stor betydning for hele pensionsbranchen i relation til omvalg, truer den nu også med at fælde en stor del af bestyrelsen i AP Pension. Fagredaktør Carsten Vitoft gennemgår perspektiverne

Nogle af landets øverste topchefer i den finansielle sektor har netop været en tur i vidneskranken i Østre Landsret, hvor retssagen kører, og flere gav bagefter udtryk for, hvor ubehageligt det var at sidde foran flere af de pensionister, som de ti år tidligere havde sat 30 pct. ned i pension.

Men deres trængsler er måske slet ikke forbi, selv om man nu blot afventer den endelig domsafgørelse.

En af topcheferne, der var i vidneskranken, var Lasse Nyby, adm. direktør i Spar Nord bank, men også tidligere formand i Finanssektorens Pensionskasse (FsP), og derefter næstformand i AP Pension, som slugte FsP i 2011.

ANBEFALEDE OMVALG
Inden FsP blev slugt, gennemførte han og resten af ledelsen et omvalg af pension, hvor tusindvis af medlemmer i pensionskassen fik udskiftet deres sikre rentegaranterede pensionsprodukt med et nyt og mere usikkert slagsen, den såkaldte markedsrente.

Dengang anbefalede en enig bestyrelse med Lasse Nyby i spidsen varmt de nye pensionsprodukter, og der var ti tusinde medlemmer, der sagde ja. Det skulle de aldrig have gjort, viste eftertiden. Kun to år efter, at AP Pension havde taget over, begyndte en lang serie af nedsættelser af medlemmernes månedlige pensioner. Det summede sammen til en reduktion på 30 pct.

Deraf fødtes en protestbevægelse, der nåede 1500 utilfredse medlemmer. 176 af dem trak AP Pension i retten. Otte prøvesager er gennemgået i april, og i maj blev det sidste retsmøde afholdt, mens dommen ventes i løbet af sommeren.

I sin essens mener de 176, at de skal kompenseres for, at det materiale, de skulle fundere deres omvalg af pension på, var mangelfuldt, da det ikke indeholdt et eneste ord om, at risikoen ved, at de levede længere, og at pensionen altså skulle række over flere år, overgik til dem selv. Medlemmerne vil have omvalget til at gå tilbage eller økonomisk kompenseres for lige omkring 300 mio. kr.

Tidligere skatteminister Frode Sørensen har været en af hovedkræfterne bag protestbevægelsen. Han vurderer, at det bør have konsekvenser for ledelsen i AP Pension, hvis medlemmerne vinder sagen i Østre Landsret.

“Hvis dommen falder ud til vores fordel, og jeg selv sad i bestyrelsen i AP Pension og i sin tid havde været med til at anbefale medlemmerne de nye pensioner, så ville jeg gå af samme dag, som afgørelsen falder i Østre Landsret,” siger Frode Sørensen.

Det gælder tre af de mest erfarne kræfter i bestyrelsen i AP Pension. Først og fremmest Lasse Nyby, men dernæst også Michael Budolfsen, næstformand i Finansforbundet, og sidst Niels Jørgen Ellegaard fra Sparekassen Sjælland.

TABT TILLID
Lasse Nyby er valgt af arbejdsgiverne, men de to andre er endda valgt af medlemmerne, og de vil komme til at stå i en særdeles akavet situation, hvis AP Pension taber retssagen. Den kommende afgørelse risikerer nemlig i den grad at øge presset på den siddende bestyrelse. Oven i dette vil der også være 10.000 andre medlemmer af pensionsselskabet, som ligeledes blev sat ned i pension. Men de vil kun stå tilbage med en moralsk sejr, da deres sager allerede er forældet her godt ti år efter, at det hele startede. At sagen har trukket ud så længe, kan blive en sag i sagen, hvor den gode moral og etik ikke ses at være dyrket særligt meget.

Herefter vil der blive sået tvivl om, hvorvidt de tre bestyrelsesmedlemmer stadig kan fremstå tillidsvækkende over for de tusindvis af medlemmer med forældede sager. De får nok også svært ved at fremstå troværdige og få genvalg på næste generalforsamling – lige som det også er svært at se dem, som en del af den løsning, der så skal drøftes.

Forventningen er, at AP Pension vil søge et forlig med de resterende 176 minus otte medlemmer og i øvrigt sammenstrikke en eller anden form for kompensation til de resterende godt 10.000 medlemmer med nu forældede sager. Økonomisk Ugebrev har spurgt de tre bestyrelsesmedlemmer, om de selv mener, de kan fortsætte i tilfælde af et nederlag. Men det har vi ikke fået svar på.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank