Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Kommentar: Finanstilsynet må stille krav om fuld åbenhed om alternativer

Carsten Vitoft

onsdag 09. december 2020 kl. 7:09

Finanstilsynet om god praksis for brug af kunstig intelligens

Finanstilsynet kommer om få uger med en redegørelse om afkast på alternative investeringer. Men allerede nu står det klar, at pensionsbranchen på seks måneder ikke selv kunne nå til enighed om en løsning. Derfor må det må nu være tilsynets opgave at sikre betryggende forhold på pensionsmarkedet. For det er ikke betryggende, at danskerne nu må spille pensionsroulette, hver gang de skifter selskab. Og det er endnu mindre betryggende, at pensionsbranchen ikke viser vilje til at løse problemerne, skriver fagredaktør Carsten Vitoft i denne kommentar.

Efter ni måneder med en gevaldig rutsjetur på aktiemarkedet tyder meget på, at det gælder om få sin pension ud landets største pensionsselskab PFA hurtigst muligt. Det er nemlig her, der sandsynligvis er skruet mest op for værdierne på de alternative aktiver, mens krisen har raset. PFA har på papiret på utroligste vis præsteret positive afkast på alle typer af alternativer under krisen. Som de eneste i branchen.

Både Infrastruktur, ejendomme og unoterede aktier i PFA var i plus efter ni måneder af 2020. PFA ramte plus 1,4 pct. på infrastruktur, mens Industriens Pension ramte minus 3,4 pct. PFA ramte plus 1,1 pct. på unoterede aktier, mens Lægernes Pension ramte minus 5,7 procent. Og endelig ramte PFA 0,1 procent på ejendomme, mens Industriens Pension ramte minus 5,1.

INGEN MESTERSKABER
PFA registrerede plusser hele vejen rundt. Mens Industriens Pension kun ramte minusser. De må være verdensmestre i PFA, da de globale finansielle markeder også ramte minusser, der var endnu større på de samme typer aktiver i de første ni måneder af året. Umiddelbart burde man så tænke: Hvorfor forlade et selskab, der synes at have fundet de vises sten og uendelighedsformlen til at skabe penge, hvor andre ikke kan?

Fordi PFA absolut ikke er hverken verdensmestre eller for den sags skyld bare danmarksmestre. De nævnte alternative aktiver er i sagens natur unoterede, og PFA sætter selv værdi på dem. Og når det kommer til aktiver, hvor priserne fastsættes på en noteret børs, så vender billedet pludselig.

I den mest læste afkastanalyse i den danske pensionsbranche, fra Nikolaj Holdt Mikkelsen, ligger PFA omkring en svag tiendeplads på afkast i den periode. Så evnerne rækker tilsyneladende længst, når man groft sagt selv bestemmer afkastets størrelse.

Derfor kunne det umiddelbart være fornuftigt at skynde sig at tage sit gode tøj og forlade Danmarks største pensionsselskab. For på et eller andet tidspunkt i fremtiden vil PFA sikkert blive indhentet af de kreative værdiansættelser på alternative aktier. Og det vil naturligvis gå ud over afkastet. På samme vis vil det bedst kunne betale sig at gå til Industriens Pension, hvor værdierne synes mere realistiske.

Men det kan ikke lade sig gøre hverken at forlade PFA eller at blive lukket ind i Industriens Pension. Det danske pensionsmarked styres fuldstændig af arbejdsmarkedet, og det er den direkte årsag til, at det overhovedet kan lade sig gøre for selskaber som PFA at være kreative med centrale nøgletal, der er altafgørende for at sikre en rimelig konkurrencesituation.

HEMMELIGE ALTERNATIVER
Arbejdsmarkedsmodellen for pensionsmarkedet er sikkert den helt rigtige. Men den betyder, at der bliver alt, alt for stort spillerum for aktører som PFA og PensionDanmark – og også deres indflydelse på grundlæggende markedsforhold og informationer til kunderne. Eller skal vi kalde dem medlemmerne – for begge giganter er i sagens natur ejet af medlemmerne.

Medlemmerne i PFA kan ikke få at vide, hvor meget de ejer i kæmpestore investeringer som Nykredit og TDC, der er meget afgørende for størrelsen af deres pensioner. PFA offentliggør ellers alenlange aktielister for børsnoterede aktier, men de unoterede alternativer er en konkurrencemæssig hemmelighed, som det lyder på listen.

Medlemmerne kan heller ikke se, hvordan det går med disse investeringer, da PFA hverken vil oplyse ejerandel, afkast eller løbende op- og nedskrivninger. PensionDanmark vil heller ikke oplyse, hvor godt det går med deresstørste unoterede investeringer. Det er altså umuligt at bedømme, om ledelsen gør det godt.

PFA og PensionDanmark har flest alternative investeringer i den danske pensionsbranche. 24 og 23 pct. af medlemmernes pensioner er placeret i disse hemmelige investeringer. PFA og PensionDanmark har løbende forsøgt at afspore arbejdet med at skabe nogle fælles regler for at sætte værdi på alternative investeringer, som beskrevet her i Ugebrevet.

EN TUR PÅ ROULETTEN
Det er ikke nemt at overskue forholdene i pensionsbranchen. Men summerer man ovenstående op, er problemet, at det skaber en pensionsroulette, hvor de kloge kan narre de mindre kloge. Firmapensioner bliver løbende sendt i udbud og skifter selskab. I ovenstående tilfælde udbetaler pensionsrouletten omkring 20.000 kr., hvis man inden årsskiftet kan nå at skifte fra PFA til Industriens Pension, per million kroner på pensionskontoen. Men det kan man som nævnt ikke.

I sidste ende er det Finanstilsynets ansvar, at pensionsmarkedet fungerer. Så når tilsynet her i december melder ud, hvad man vil gøre ved problemet, vil det stå klart, hvem der bestemmer på det danske pensionsmarked. Finanstilsynet eller de enkelte pensionsdirektører.

Kommer der ikke klare krav om åbenhed, er det også tilsynets ansvar, når pensionsbranchen så igen kører en egen løsning ud over en lang årrække, som den gjorde med det politiske ønske om åbenhed og gennemsigtighed. Altså de krav, som tidligere minister Bendt Bendtsen fremsatte i 2006, og som pensionsbranchen først leverede endeligt på i 2018.

Finanstilsynet er nu blevet advaret.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank