APC Forsikringsmæglere blev spået en langsom død, efter at Nordea har opkøbt Topdanmarks pensionsforretning, fordi APC dermed kun ville kunne rådgive om, at kunderne kunne anvende ét bestemt pensionsselskab. De fleste pensionsselskaber har nemlig blacklistet APC. Men tilsyneladende er dørene nu ved at åbne op for APC, og markedsandele i pensionsbranchen kan blive flyttet, skriver fagredaktør Carsten Vitoft.
Danmarks mest udskældte forsikringsmægler, APC, er på vej ind i varmen hos flere af landets store pensionsudbydere.
Næsten alle de store kommercielle pensionsselskaber har ellers tidligere blankt afvist enhver form for samarbejde med APC, der har været beskyldt for at bruge ufine, og i nogle tilfælde ulovlige, forretningsmoder.
Det er uden tvivl også en af årsagerne til, at pensionsselskaber som Danica, PFA og Velliv ikke har ønsket at indgå formelle samarbejdsaftaler med APC, som derfor kun har sendt kunder til de mindste, og dermed mest sultne, selskaber, Topdanmark og AP Pension.
Der var et problem
Da Topdanmark for få uger siden blev købt af Nordea, så det virkelig sort ud for APC. Det vil nemlig være svært at kalde sig uvildig og uafhængig pensionsmægler, hvis man blot samarbejder med et enkelt pensionsselskab. Ikke mindst hvis man har nogle af markedets højeste omkostninger for at analysere markedet og administrere kundernes pensioner.
”Jeg synes, at det er og har været et problem, at man slår sig op som uafhængig rådgiver, hvis man ikke kan anbefale kunderne landets største pensionsselskaber. Specielt når der er så få selskaber tilbage på markedet, er det ekstra problematisk, hvis man ikke har dækning af hele markedet,” siger aktuar Søren Andersen fra FPension.
Salget af Topdanmarks pensionsforretning stod altså til at blive enden for APC. Men transaktionen kan nu gå hen og blive en positiv gamechanger for APC, som ser ud til at få åbnet helt nye døre til de andre pensionsselskaber.
Forklaringen på den nye situation skal findes i begivenheder, der er sket i det skjulte over de senere år, vurderer flere kilder fra pensionsbranchen over for Økonomisk Ugebrev. De vurderer, at APC nu står til at lande nye aftaler med to af de store kommercielle pensionsselskaber.
APC skønnes i dag at rådgive for omkring 22 mia. pensionskroner, som de altså er i stand til at flytte fra et pensionsselskab til et andet. Det er netop, hvad der vil blive startet i løbet af 2022. Bagtæppet for dette ryk blev allerede lagt tidligere, hvor de svenske pensionsmæglere Söderberg overtog knap halvdelen af APC, mens ejer og tidligere direktør Peter Lindblad stadig sidder med 51 pct. af aktierne.
Han har opbygget APC fra grunden – og undervejs opbygget stor mistillid i pensionsbranchen. Men han har nu trukket sig fra den daglige ledelse og er flyttet til Monaco. Ledelsen er nu overdraget til husadvokaten Jesper Hjetting, der har et bedre navn i branchen. Og netop dette personskift vurderes i branchen at have været altafgørende for nogle af de store pensionsselskaber.
Og der synes at være flere bevægelser på vej.
Topdanmark ryger altså ud af pensionsmarkedet efter at være blev købt op af Nordea, og netop her ser man ikke så negativt på at indgå en aftale med APC, vurderer Ugebrevets kilder. Alene af den årsag, at Nordea ikke har råd til at miste broderparten af den store luns af APC’s pensionsmidler, der ligger i Topdanmark.
Velliv måtte på banen
Det gælder også, selv om det konflikter med Nordeas egen wealth management-forretning, og så vægter det også, at der er tale om en såkaldt høj margin-forretning. Eneste spørgsmål er, om APC fortsat får lov til at have deres egne produkter på hylderne hos Nordea. Det er det åbenlyse stridspunkt, som der nu skal findes en løsning på.
Men APC står faktisk i en ganske god situation, lyder det i markedet. Velliv har nemlig nu uofficielt meldt sig på banen som mulig ny APC-partner, eftersom man selv nu står til at miste Nordea som den foretrukne salgskanal.
Nordeas opkøb af Topdanmark-aktiviteterne og det mistede samarbejde med Nordea var man selvfølgelig ikke udpræget tilfredse med i Velliv, som hidtil har afvist ethvert samarbejde med APC – lige som Nordea gjorde det under deres ejerskab af Velliv. Men nu ser det ud til, at begge nok ikke har råd til at lade være.
APC oplyser følgende om betydningen af Peter Lindblads exit: ”Peter Lindblads private forhold er uden enhver relevans for APC som virksomhed.”
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.