Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Mistanke om kæmpe snyd med omkostninger i pensionssektoren

Carsten Vitoft

mandag 07. februar 2022 kl. 7:00

Nye data viser, at pensionsselskaber investerer langt mere passivt, end de siger. Konklusionen bakkes om af en førende uafhængig ekspert. Han vurderer, at danskerne betaler langt højere omkostninger på deres pension, end de burde gøre. Danica og PFA afviser snyd med investeringerne. Fagredaktør Carsten Vitoft gennemgår sagen.

Kunderne i PFA Pension lagde sidste år godt 4 mia. kr. i omkostninger for at få forvaltet deres pensionskroner. Men det tal burde måske være mindre end halvdelen. Nu rejses der nemlig alvorlig tvivl om, hvorvidt PFA – og andre danske pensionsselskaber – i virkeligheden forvalter kundernes pensioner aktivt, eller om de godt gør det passivt.

Aktiv forvaltning betyder, at der bruges masser af tid og kræfter på at finde de helt rigtige markeder, sektorer og aktier. Passiv forvaltning, derimod, betyder, at man helt simpelt følger et eller flere indeks.

Følger indeks tæt
Forskellen er himmelvid for de omkostninger, kunderne bør betale. Alene i PFA’s tilfælde burde omkostningerne være nær en femtedel af de omkostninger, som selskabet kradser ind i dag.

”Jeg må sige, at tallene er overbevisende. De peger i retning af, at pensionsselskaberne udadtil siger, de laver aktiv forvaltning af vores pensioner, og de tager sig betalt for denne aktive forvaltning. Men indadtil følger de stort set bare indeksene. Det ville overraske mig meget, hvis Finanstilsynet ikke er voldsomt interesseret i det her,” siger uafhængig investeringsrådgiver Karsten Engmann Jensen fra Pengeministeriet.

Tallene er et nøgletal kaldet tracking error, som netop siger noget om, hvor meget investeringer afviger fra de gængse indeks som C25. Ifølge den mest anerkendte og netop udgivne analyse af afkast på pensionsmarkedet fra rådgiver Nikolaj Holdt Mikkelsen dumper hele pensionsbranchen på dette tal, som skal være over fire.

Industriens Pension (4,2) er den eneste aktør i branchen, der består sådan en test af investeringerne, mens Danica (1,85) dumper med et brag og sammen med PFA (2,55) ligger helt i bund i branchen. Tallene verificeres af, at landets eneste passive pensionsprodukt fra Velliv ligger på 1,71 – altså næsten det samme som Danica.

Økonomisk Ugebrev har spurgt de største pensionsselskaber, om de selv har regnet ud, hvor aktive de i virkeligheden er. Både tracking error og et andet nøgletal, der hedder active share, kan belyse dette. 

”Vi har data på visse segmenter af de porteføljer, som indgår i kundernes pensioner, men ønsker ikke at dele dem. På overordnet niveau udregnes disse metrikker ikke, da vi ikke finder dem relevante,” lyder det fra PFA’s presseafdeling, der tilføjer, at disse tal også handler om markedsforhold. Men pensionsselskabet erkender, at man fra tid til anden er mindre aktive af forskellige årsager.

”Vi udregner ikke tracking errors eller active shares for de investeringer, som Danica Pension selv forvalter. Men vores egenforvaltede produkter er i meget høj grad aktivt forvaltede, i og med at der tages aktive investeringsbeslutninger på mange niveauer,” lyder det fra Danica, hvor de årlige omkostninger til aktiv forvaltning nærmer sig 3 mia. kr.

Udregner alt
”Jeg tror simpelthen ikke på, at de ikke har udregnet de her tal selv – en anden ting er så, om de vil oplyse dem til dig. Der er tale om milliardkoncerner, som udregner alt, der kan udregnes – ikke mindst i forhold til tilsynsmyndigheder og nye kunder. Men jeg noterer mig også, at andre pensionskasser vedstår sig at investere passivt.” siger Karsten Engmann Jensen.

Hos PensionDanmark erkender man, at der er stor sammenhæng mellem tracking error, passiv forvaltning og medlemmernes omkostninger. ”Typisk ligger tracking error for vores børsnoterede aktieportefølje mellem 2 og 3. Investeringsomkostningerne for forvaltningen af aktieporteføljen var i 2021 på 0,2 pct., hvilket er på niveau med de billigste passive ETF’er i markedet, og langt under hvad der betales på aktiv forvaltning i forskellige typer af investeringsforeninger. De lave omkostninger afspejler, at hovedparten af aktieporteføljen forvaltes internt,” siger CIO Claus Stampe.

Hans udregnede tracking error stemmer fuldstændig overens med de nye tal fra afkastrapporten, hvor PensionDanmark ligger på 2,49. Det samme gælder i Pædagogernes Pensionskasse PBU, der også gerne vil offentliggøre deres egen reelle tracking error på 2,6.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank