Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Pres på tilsynet for indgreb mod deklarationsfusk på pensioner

Carsten Vitoft

onsdag 09. marts 2022 kl. 7:00

Både Nationalbanken, Konkurrencerådet og Finanstilsynet har i årevis kendt til problemet med dyre aktive investeringsprodukter med høje omkostninger, der i virkeligheden blot indeholder billig passiv indeksforvaltning. Tidligere har investeringsforeningerne efter pres fra tilsynet valgt frivilligt at fremlægge centrale nøgletal for aktiv forvaltning. Nøgletal, som flere pensionsselskaber afviser at fremlægge. Det lægger et ekstra pres på Finanstilsynet for at gribe ind.

Problemet med pensionssektorens vildledende varedeklarationer på sine investeringsprodukter, som hvert år koster pensionskunderne ekstra milliarder i omkostninger, har flere myndigheder tidligere påpeget. Nationalbanken har tidligere advaret om, at der var sat fejlagtige varedeklarationer på investeringsprodukter og at kunderne kom til at betale dyrt for aktiv forvaltning, mens der i virkeligheden blev leveret billig passiv forvaltning til dem.

Ringe afkast-fordel
I en analyse konkluderer Nationalbanken om danske aktieafdelinger, som også i stor stil anvendes i pensionssektoren, ”Mange af de afdelinger, der markedsføres som aktive afdelinger, i realiteten lægger sig tæt op af benchmark. Mange aktive afdelinger har svært ved at levere et afkast, der er højere end en passiv strategi på grund af de højere omkostninger. Endelig viser det sig, at overraskende mange aktivt forvaltede afdelinger reelt er tæt på at følge en passiv investeringsstrategi.”

Senest har konkurrencemyndighederne undersøgt problemet i pensionssektoren i en grundig rapport fra 2019. Over syv sider gennemgås bl.a. nøgletallet for active share, som kan afsløre eventuelle falske varebetegnelser for aktiv investeringsforvaltning. Men af uforklarlige årsager undersøgte Konkurrencerådet slet ikke nøgletallene i praksis i den danske pensionssektor.

Konkurrencestyrelsen er dog velvidende om, at der kan være problemstillinger omkring aktiv og passiv forvaltning.

”De fleste internationale studier peger således på, at aktivt forvaltede investeringsfonde reelt ikke synes at generere et højere afkast efter omkostninger end passivt forvaltede investeringsfonde,” lød det i rapporten. Konkurrencestyrelsen oplyser til Økonomisk Ugebrev, at der heller ikke i dag er planer om at undersøge den aktive eller passive forvaltning i pensionssektoren.

Genklang i tilsynet
Også Finanstilsynet har været på banen med sine egne undersøgelser, som dog var rettet mod investeringsforeningerne. Analysen afslørende, at en stor del af foreningerne dumpede på tilsynets test af nøgletallene.

”Analysen viste, at 56 af de 188 afdelinger havde en active share på under 60 procent kombineret med en tracking error på under 4 procent, hvilket efter internationalt anvendte kriterier indikerede, at afdelingerne muligvis ikke fulgte en aktiv investeringsstrategi,” hed det i analysen.

Og videre: ”Finanstilsynet oplyste samtidig, at et antal afdelinger på baggrund af yderligere analyser og samtaler med branchen ville blive bedt om at redegøre for deres strategi, herunder for hvorvidt afdelingerne – i lyset af de to nøgletal – reelt var aktivt forvaltede.” Analysen fik tilsynet til at kontakte de involverede bestyrelser og bede dem redegøre for problemet.

En active share på under 60 og tracking error på under 4 er netop det ”røde felt”, som aktive investeringsfonde og pensionsselskaber ikke bør befinde sig i. Men dengang i 2016 lykkes det i første omgang investeringsforeningerne at få tilsynet til at sænke nøgletallene så tilpas meget, at der efterfølgende kun var 22 afdelinger, der dumpede. Mange af dem blev sidenhen enten lukket eller fusioneret ind i andre afdelinger.

Forløbet havde dog givet investeringsforeningsbranchen et så dårligt image i offentligheden, at branchen selv indgik en frivillig aftale om, at offentliggøre active share og tracking error i deres årsrapporter, hvor man også skal forklare, hvis man dumper begge nøgletal.

Landets største pensionsselskaber afviste så sent som i sidste uge at offentliggøre de samme nøgletal for aktiv forvaltning.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank