Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Obligationer styrtdykker: Pensioner er på vej mod historisk tab

Carsten Vitoft

fredag 13. oktober 2023 kl. 11:15

Obligationer styrtdykker: Pensioner er på vej mod historisk tab

Nu falder nogle af pensionssektorens mest sikre aktiver i ekspresfart, og det kan sende pensionsafkastet for hele året i rødt. Kursen styrtdykker på lange danske obligationer, som nu har tabt mere end 10 pct. i år. Halvdelen er tabt alene i de seneste uger, skriver fagredaktør Carsten Vitoft.

Pensionssektoren ligger inde med for godt 250 mia. kr. lange danske obligationer, der er i gang med et nærmest historisk kursfald. Der er tale om nogle af de mere sikre aktiver, og derfor er det helt usædvanligt, hvad der i øjeblikket udspiller sig på den finansielle scene. 

”Det her, det er voldsomt, og jeg mindes ikke at have set noget lignende tidligere i de efterhånden 25 år, jeg har arbejdet i sektoren. Der er tale om, at rimeligt sikre danske obligationer med lang løbetid og høj rentefølsomhed snart har tabt over 12 pct., bare i år. Jeg må indrømme, jeg er spændt på at se, hvad det her betyder for de danske pensionsselskaber, som er nogle af dem, der har investeret allermest i de her obligationer. Det bliver nok ikke kønt,” siger managing partner Karsten Hannibal fra det uafhængige investeringsselskab Optimal Invest.

Det hele på vej i rødt

Pensionsselskaberne er dog ikke ramt ens. Tabene vil afhænge meget af, om der er tale om de gamle traditionelle produkter med en garanti eller om det er de nye markedsrenteprodukter. Men det er de store tals lov, da alene Nykredit har udstedt for omkring 50 mia. kr. af denne type obligationer. 

Det gamle garantirenteprodukt ser umiddelbart ud til at være hårdest ramt af de aktuelle kursfald. ”Konkret har afkastet på vores obligationer i september været -6,6 pct.,” lyder det eksempelvis fra PKA. Det er et meget voldsomt tab på blot en måned.

I ATP, der har masser af garantier, går det i forvejen rigtigt skidt med afkastet, men her vil man dog ikke give tal for, hvor påvirket man er af udviklingen. Det vil Lægernes og Lærernes Pensionskasser heller ikke.

Tidspunktet er særdeles uheldigt for pensionssektoren, hvor et ellers godt forår er blevet udskiftet med kursfald på alle aktiver. Aktierne – og særligt danske – ligger også i rødt. Når det sker, plejer sektoren at blive reddet af bedre afkast på alternativer – og stigende obligationskurser. Men nu falder alting på en og samme gang. 

Flere af pensionsselskaberne fortæller dog, at de stadig ligger i grønt for hele året på de mere moderne markedsrenteprodukter, selvom også de formentlig indeholder de lange obligationer. Her er det samlede indhold af obligationer et sted mellem 20 til 45 pct. af pensionsformuen, og der er ikke meget, pensionssektoren kan gøre ved udviklingen.

”Det her er noget, der kommer fra udlandet, som er dem, der for tiden sælger massivt ud af de lange danske obligationer. Det skyldes formentlig den generelt stigende rente og de problemer, der kommer heraf med refinansiering af gæld. Men der sker også ting og sager i Japan, hvor der også trækkes mange penge ud af Danmark for at blive placeret i det hjemlige marked, og det er jo ikke til at sige, hvornår det her slutter,” siger Karsten Hannibal.

Ugebrevet har lavet et rundspørge til ti pensionsselskaber om, hvor hårdt de er påvirket af situationen.

PFA tabte 1,6 pct. på obligationerne alene i september, og her tilføjer man, at det primært skyldes, at væksten i USA har været højere end ventet, hvilket har drevet renterne i vejret. Danica oplyser et afkast på minus 1,4 pct. den seneste måned. Industriens Pension fortæller på samme måde om minus 1,3 pct., Sampension om minus 1,8 pct.

Og det gælder altså alle obligationer, hvor erhvervsobligationer er steget ganske pænt, så tabene på de lange obligationer er meget, meget højere.

Det illustreres også af svaret fra Akademikerpension, hvor investeringschef Anders Schelde fortæller: ”I september har den samlede obligationsportefølje for både danske obligationer og kreditobligationer givet afkast på -0,7 pct. Ser vi kun på de danske stats- og realkreditobligationer, har de givet et afkast på -2,3 pct.”

Carsten Vitoft

Kursen styrtdykker på lange obligationer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank