Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Pensionsbranchen står på randen af en ny priskrig

Carsten Vitoft

onsdag 21. august 2024 kl. 17:25

Pensionsbranchen står på randen af en ny priskrig

For mindre end et år siden greb Finanstilsynet ind over for usund konkurrence i pensionssektoren der førte til prisdumping. Nu kan sektoren stå foran en ny opslidende krig på kundeomkostninger. Udløseren er, at landets største pensionsselskab, PFA Pension, har lagt så meget afstand til konkurrenterne med mange vundne pensionsudbud, at flere selskaber nu overvejer at dumpe omkostningerne på medlemmernes pensionsopsparing, erfarer Økonomisk Ugebrev.

Pensionssektorens nye rock star hedder Ole Krogh Pedersen, koncernchef i PFA. PFA voksede mere end alle de andre kommercielle pensionsselskaber til sammen.

Nu viser det sig, at alle konkurrenternes forsøg på at vinde kunderne tilbage er faldet til jorden efter første halvår af 2024. Både Velliv, AP Pension og Sampension var gået i medierne med positive kundebudskaber, angiveligt for at dæmme op for PFA´s succes.

Meget tyder dog på, at PFA er urørlige. Også i 2024 har PFA blæst konkurrenterne af banen, indikerer koncerndirektør Camilla Holm fra PFA.

”I 2024 har vi fortsat haft en stor vækst i indbetalinger. Men det fortæller vi mere om, når vi kommer med halvårsregnskab den 30. august. Det er en stor tillidserklæring, at vi år efter år oplever en stor tilgang af kunder. Den høje vækst i indbetalinger og den store nettotilgang af kunder viser, at vi står stærkt i markedet med et godt samlet værditilbud til kunderne med attraktive afkast i toppen af det kommercielle marked.”

Succes med en større omkostningsreduktion

Situationen er efterhånden alvorlig for PFA’s konkurrenter: Kundetrafikken virker så ensrettet, at det eneste modtræk er en reel priskrig mod PFA. Ifølge Økonomisk Ugebrevs oplysninger er det også, hvad flere selskaber overvejer. Endnu vil, man ikke gå officielt ud med det.

PFA har især haft succes med en større omkostningsreduktion for kunderne for godt et år siden. Den opsigtsvækkende manøvre blev indgående beskrevet i Økonomisk Ugebrev. Dengang beskrev vi, hvordan det både kunne ende som en kæmpe succes – eller fiasko.

I dag er der bred anerkendelse i hele pensionsbranchen, at Ole Krogh Pedersen er lykkedes med projektet.

”PFA har jo til mæglere skabt en kanonramme, som er svær for andre at konkurrere med. Og der er mange store udbud i gang lige nu,” siger partner Gert Nielsen fra rådgivningshuset BEDSTpension.

Lige nu har PFA kun medvind. Afkastet er i top. Omkostningerne blev sænket på investeringsforvaltningen, mens man øgede dem på forsikringerne, som Finanstilsynet havde krævet. Her rykkede PFA først over for kunderne, mens flere konkurrenterne lurepassede for at se kundernes reaktion over for PFA.

Den tøven har kostet dyrt.

”Det er korrekt, at de to små er lidt ude af konkurrencen: AP Pension og Nordea Pension ser ud til at døje med selvskabte problemer. Af de tre store kommercielle selskaber, kan det være svært at få Velliv ind, indtil de viser bedre investeringsafkast til kunderne. Så er der PFA og Danica tilbage, her synes jeg vel, at Danica gør det meget godt, men PFA har altså – især på mæglermarkedet – lagt sig i front,” forklarer Gert Nielsen fra BEDSTpension.

Eneste løsning vil være at udfordre PFA

De for tiden dårlige afkast i Velliv opvejes ikke af deres kundebonus, hvis man spørger mæglerne. Dog har de været gode til at holde fast i eksisterende kunder. AP Pension er plaget af deres ikke så vellykkede fusioner og slås med driften. Nordea Pension har meldt sig helt ud pga. en rodet fusion og IT-problemer. Danica skal trods alt aflønne ejeren i Danske Bank for den kapital, de stiller til rådighed, mens Velliv og PFA finansieres af DinKapital og KundeKapital.

Modsat har PFA størrelsen til at præstere lave investeringsomkostninger, og de har deres Kundekapital til at give lidt ekstra til kunderne.

For flere konkurrenter synes den eneste løsning at være at udfordre PFA, og sænke omkostningerne endnu mere. PFA har nemlig ikke tænkt sig at vente på de andre.

”Hjørnestenene i vores værditilbud er økonomisk tryghed, gode sundheds- og seniorløsninger samt samfundsansvar, som også er de områder, der er efterspørgsel på hos kunderne og dermed i samfundet. Det er også de områder, hvor vi vil fokusere og forbedre os yderligere i de kommende år,” slutter koncerndirektør Camilla Holm.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank