Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

PFA erklærer krig: På vej med kæmpestore milliardrabatter

Carsten Vitoft

torsdag 09. november 2023 kl. 11:15

PFA erklærer krig: På vej med kæmpestore milliardrabatter

Pensionsselskabet har netop udsendt spritnye og uhørt lave priser, som pensionsmæglerne kan anven­de til at tiltrække kunder. Rabatten er udformet, så den ikke nødvendigvis tilfalder kunderne, da mægler­ne kan vælge at beholde pengene selv. Udmeldingen tolkes som en krigserklæring til hele branchen, men især må det ses som en særlig udfordring af ærkeriva­lerne hos Danica, skriver fagredaktør Carsten Vitoft.

Der er blæst til kamp fra nær­mest første sekund, efter tidli­gere topchef og konstitueret direktør i PFA Mads Kaagaard i denne uge satte sig i direktørstolen hos Danica. For stort set samtidig har PFA’s nye direktør Ole Krogh Petersen lagt maksimalt pres med nogle af de mest aggressive ra­batter, som historisk er set i pensionsbranchen.

PFA vil ikke tale eller fortælle om de nye priser, som net­op er rundsendt til pensionsmæglerne. Men Økonomisk Ugebrev er kommet i besiddelse af det nye prisblad, der vi­ser, at PFA allerede fra årsskiftet vil give op mod 4000 kr. i rabat for hver eneste nye kunde med 1 mio. kr. i opsparing.

”Jeg ser det her som en krigserklæring mellem gamle kamphaner, der har mere fokus på at sætte de nærmeste rivaler på plads end på at udvikle reelle værditilbud til at lokke nye kunder til. Det har intet med effektiv konkurren­ce om forbrugerne at gøre. Nærmere er det en konkur­rence om at få mæglerne over på deres side. Her kan jeg sagtens forestille mig, at andre pensionsselskaber følger efter i kampen,” siger direktør for rådgivningsfirmaet Pen­geministeriet Karsten Engmann Jensen.

En krigserklæring

Pengene er nemlig ikke direkte rettet mod pensionskunderne – men derimod mod mæglerne, som også er modtagerne af det nye prisblad i stedet for kunderne. Der er altså fokus på at skaffe nye kunder i stedet for at give tilbud til de eksisterende kunder, som jo ellers er dem, der skal betale for rabatterne.

Det har PFA’s ledelse ikke ønsket en dialog om i den­ne uge. Men den oplyser i stedet i en mail til Ugebrevet, at det handler om de nye SUL-regler, som Finanstilsynet har introduceret sidste år. ”Vi kan af konkurrenceretlige årsager ikke prissignalere i pressen. Men det er helt na­turligt og i tråd med SUL-bekendtgørelsen, at vi generelt og løbende balancerer vores priser, og vi følger vores plan for at få SUL-regnskabet i balance i 2025,” oplyser PFA.

Men med til historien hører altså også, at det mildest talt er en interessant timing, at tilbuddene kommer lige netop nu, hvor det må antages, at kampen mellem PFA og Danica er på vej mod nye højder.

PFA og Danica har netop byttet direktører – og her fulg­te der også et par ufine tricks med undervejs. Nuværende PFA-direktør Ole Krog Petersen er skiftet fra Danica. Tid­ligere PFA-direktør Mads Kaagaard – der endda nåede at være konstitueret i PFA, men altså blev vraget netop til fordel for Ole Krogh Petersen – er skiftet til Danica, og han startede på arbejde i onsdags. Der er næppe tvivl om, at Mads Kaagaard meget gerne vil sige tak for sidst ved nu at gå direkte og intensivt efter PFA’s kunder.

Der er næppe heller tvivl om, at de andre pensionssel­skaber, som Velliv, AP Pension og Nordea Pension, også vil være nødt til at følge med, hvis ikke PFA skal løbe med alle kunderne i 2024.

Hvem får pengene?

Og så skulle man jo tro, alt fra fryd og gammen for pensi­onskunderne med udsigten til alle disse milliardrabatter. Men sådan vil det næppe blive, hvis man spørger Karsten Engmann Jensen:

”Det virker som en beskidt måde af føde en markeds­mekanisme på. Den er i forvejen fyldt med skjulte om­kostninger og usynlige dagsordener, som myndighederne aldrig rigtig kommer til at gennemskue. Jeg kan kun se, at det her gavner den mæglerbranche, som lever af hen­visningssalærer. Det er ikke noget, den enkelte forbruger kommer til at nyde godt af. Og det til trods for, at pensi­onsselskaberne i princippet er ejet af medlemmerne.”

I princippet kan pensionsmæglerne vælge at lade være med at sænke priserne, men blot inkassere PFA’s rabat­ter selv, og det er den udvikling, Karsten Engmann Jensen frygter, da den er set før i mæglerbranchen, hvor det hal­ter gevaldigt med konkurrencen mæglerne imellem.

PFA’s tilbud er så generøst, at man vil give 2000 kr. for hver eneste nye kunde – hvert eneste år – så længe kunden bliver i PFA. Dertil vil de bedste kunder også blive tilbudt en klækkelig rabat på investeringsomkostningerne på lidt over 20 pct.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank