Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

PFA med svagt afkast på alternativer: overhales af Danica

Carsten Vitoft

torsdag 06. februar 2025 kl. 11:55

Ole Krogh - PFA
CEO Ole Krogh Petersen, PFA

PFA’s nærmeste konkurrent, Danske Bank-ejede Danica, havde sidste år næsten dobbelt så højt investeringsafkast på flere alternative investeringskategorier. Særligt på infrastruktur gik det galt for PFA, der lå helt i bund med et minus på knap fem pct. mod et sektorsnit på plus 3,4 pct. Datacentre har bare været bedre end vind og sol, lyder forklaringen. Det påvirker kundernes samlede pensionsafkast, hvor PFA ikke længere fører an, skriver fagredaktør Carsten Vitoft

Det halter en del for landets største pensionsselskab PFA med at skabe gode afkast på alternative investeringer. De fylder samlet set knap en tredjedel af danskernes pensionsordninger, eller knap 1000 mia. kr. Særligt investeringerne i energiinfrastruktur og ejendomme har haft det svært.

Afkastet på infrastruktur blev sidste år et minus på 4,6 pct. i PFA, mens Danica fik et plus på hele 10,9 pct. i afkast. Altså en forskel på mere end 15 procentpoint. På ejendomme scorede PFA igen et minus på 6,3 pct., mens Danica havde et plus på 5,5 pct., viser Økonomisk Ugebrevs årlige indsamling af afkasttal i pensionsbranchen.

PFA har ellers de seneste år været nærmest urørlig på det samlede afkast. Men svigtende afkast på flere typer af alternativer er nu begyndt at sætte spor i det samlede afkast, hvorved Danica overhalede PFA i 2024.

Forklaringen er, at Infrastruktur er en meget bred aktivklasse, der tæller alt lige fra digital infrastruktur og datacentre til lufthavne og meget andet. For PFA’s vedkommende er investeringer i infrastruktur forholdsvis koncentreret omkring vedvarende energi. Netop det område har haft det svært i 2024, forklarer Peter Tind Larsen, chef for alternative investeringer fra PFA. ”Vedvarende energiaktiver i drift som f.eks. havvindmølleparker har som forventet i et år som 2024 givet positive encifrede stabile afkast, mens udvikling af nye vedvarende energiprojekter har været mere udfordret. Her er PFA især eksponeret mod global havvind samt landvind og solenergi i USA,” siger han.

Danica har satset helt anderledes, siger Thomas Ingerslev fra Danica: ”Generelt havde Danica i 2024 et rigtig godt investeringsår. Vores flotte afkast for infrastruktur er i høj grad drevet af både co-investeringer og fondsinvesteringer i datacentre, der har redet på AI-bølgen gennem hele året.”

Hverken infrastruktur eller ejendomme er det, der fylder mest i pensionerne. Men samlet set fylder alternativerne nu rigtigt meget. Og det er altså også her, at afkastene kan variere voldsomt modsat børsnoterede aktiver, hvor der højst er tale om et par procentpoint over tid. Derfor bliver alternativerne vigtigere, når man som kunde skal vælge pensionsselskaber.

Sol og vind har haft det svært, mens datacentre og kunstig intelligens har været fremragende i 2024. PFA har tidligere satset meget på store direkte investeringer, hvor man har stor risiko. Danica har sat sig i midten, hvor man også bruger fonde med spredning af risikoen. Velliv anvender stort set kun brede fonde og investerer dermed til lav risiko på alternativerne.

Den slags forskelle går også igen blandt pensionskasserne. Her er det Sampension og Pensiondanmark, der gjorde det bedst på infrastruktur både sidste år og set over lidt længere tid. Sampension havde så til gengæld branchens største tab på ejendomme med et minus på 6,9 pct. sidste år.

Pensionskassen P+ lå helt i bund med minus på både ejendomme (-1,6 pct.) og infrastruktur (-2,2 pct.). Her ville man i sidste uge ikke forklare sine afkast.

Men det vil PKA til gengæld gerne efter en førsteplads blandt pensionskasserne og samlet set lige efter Danica. ”I 2024 er afkastet for PKA præget af primært rentefaldet, som giver en positiv markedsværdiregulering. Derudover er varigheden på aktiverne reduceret, hvilket også har haft en positiv betydning for afkastet. Det er ikke helt lige til at sammenligne afkastet fra infrastruktur i et enkelt år, da det kan være forholdsvis få aktiver, som danner udgangspunkt for afkastberegningen, og fordi investeringerne i infrastruktur ofte er ret forskellige fra selskab til selskab. Det er anderledes end for f.eks. børsnoterede aktier, hvor man investerer i nogenlunde de samme aktiver,” oplyser PKA, der oplyser, at pensionskassen også ligget tungt i sol, vind og vejr.

Carsten Vitoft

PFA - Danica

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Kommunikationschef til Hospitalsstaben, Aarhus Universitetshospital
Aarhus
Controller med fokus på bæredygtighed til Koncernregnskab i Sampension
Region Hovedstaden
Sydbank søger Privatrådgiver til Kgs. Lyngby
Kgs. Lyngby
Senioranalytiker / Porteføljemanager til infrastrukturinvesteringer
Hellerup
Kommunikationschef til Københavns Professionshøjskole
København
Dyrenes Beskyttelse søger erfaren projektleder til kampagner
Søborg
Data Scientist til nyoprettet AI-afdeling i AP Pension
København
Privatrådgiver til Djursland Bank
Lystrup

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank