Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Sampension skal oplyse hemmelige millionbetalinger til mæglere

Carsten Vitoft

fredag 01. november 2024 kl. 11:55

Sampension skal oplyse hemmelige millionbetalinger til mæglere

Sampension må ikke længere anvende medlemmernes penge til at betale pensionsmæglere for at levere nye kunder uden at oplyse åbent om det. Sådan lyder det i en afgørelse fra Forsikring & Pension. Afgørelsen fra brancheforeningen fastslår, at Sampension allerede fra i år skal fremlægge, hvor mange millioner af medlemmernes penge, der går til mæglerne. Det kan blive et stort handicap i opgøret om nye firmakunder i forhold til hovedkonkurrenten PFA, som går efter de samme kunder som Sampension, der netop har fået gang i væksten, skriver fagredaktør Carsten Vitoft.

Mens Sampension i årets første seks måneder nåede den højeste præmievækst nogensinde, truer en ny afgørelse fra Forsikring & Pension nu med at spænde ben for væksteventyret.

Pensionsindbetalingerne steg hele 27 pct. og Sampension er nu begyndt at matche ærkerivalen PFA, som går efter de samme kunder på pensionsmarkedet.

Begge selskaber smider millioner efter pensionsmæglere for at tale varmt om deres respektive selskaber og pensionsordninger. Mens disse mæglerbetalinger er helt åbne hos PFA, har Sampension spillet med skjulte kort.

PFA oplyser hvert år om den samlede betaling til mæglerne, som sidste år nåede over en halv milliard kr. Men Sampension skriver et stort rundt nul i samme oplysningsfelt af deres opgørelser.

Omkostningselement

Men det skal være slut nu, hvis det står til Forsikring & Pension.

”Den seneste ændring af omkostningshenstillingen vedrører de pensionsordninger, hvor forsikringsformidlere varetager en del af rådgivningsarbejdet. Pensionskundernes omkostninger til forsikringsformidlerne er allerede i dag en del af omkostningsopgørelserne. Det nye er, at nu skal omkostningerne udspecificeres som et selvstændigt omkostningselement i ÅOK-opgørelsen. Tidligere kunne selskaberne vælge at lade omkostninger til forsikringsformidlere være en del af de samlede administrationsomkostninger,” siger F&P’s chefkonsulent Henning Skovmose Hansen til Økonomisk Ugebrev.

Sampension har hidtil benyttet sig af, at selskabet ikke var tvunget til at oplyse konkret om omkostningerne til mæglerne. Selskabet har heller ikke oplyst om betalingerne og deres størrelse til deres egne medlemmer i de årlige pensionsoversigter. Det tolker flere uafhængige pensionsmæglere som i strid med loven.

Ikke muligt at skabe vækst

Men Sampension har tilsyneladende tænkt sig at rette ind: ”Sampension indgår ligesom de øvrige selskaber og pensionsmæglere i arbejdet omkring fælles retningslinjer for, hvordan vi sammen får skabt transparens om enhver betaling. Det er vores opfattelse, at det bliver gjort på vidt forskellige måder i dag. Ikke bare, når det gælder indholdet, men også i hvordan informationen tilgår kunderne. Sampension støtter op om dette arbejde og forventer at kunne leve fuldt op til den fælles aftale,” svarer Christian Due, kundedirektør i Sampension.

Ifølge branchekilder har det ikke være muligt for Sampension at skabe den store præmievækst uden at have haft den store pengepung oppe af lommen. Men beløbet kendes altså ikke. Også PFA’s indbetalinger til mæglerne er eksploderet de seneste år. Og mæglernes regnskaber viser også, at de har kronede dage bl.a. på grund af tvekampen mellem Sampension og PFA.

De jagter de samme kunder, nemlig funktionærerne – de såkaldt kolde hænder i det offentlige og private – og PFA har haft rigtig god medvind. Men Sampension satser også hårdt, at tiltrække flere firmapensionskunder.

Men for Sampension er det også en kontroversiel måde at vokse på, når man også er en tvungen arbejdsmarkedspensionskasse – som betjener offentlige kunder, der ikke kan forlade Sampension. Ingen andre arbejdsmarkedspensionskasser søger at ekspandere på denne måde. De mener ikke, at deres medlemmers pensioner skal gå til endog høje millionlønninger til private pensionsmæglere.

Men nu skal Sampension altså fremlægge beløbene for mæglerbetaling, og det bliver lidt af en gyser, når tallene bliver tilgængelige næste sommer.

Carsten Vitoft

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank