Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Statsminister opretter pensionsordfører: Sektor under øget pres

Carsten Steno

fredag 11. oktober 2024 kl. 11:55

Frederik Vad

Socialdemokratiets nye pensionsordfører vil skærpe det politiske fokus på pensionssektoren, og det kan blive et barskt vendepunkt for sektoren, da regeringen og andre partier vil udfordre den mere kvalificeret end tidligere. Statsministeren løfter nu pensionsdagsordenen endnu højere op. Ikke mindst for en af S-stjernerne, Frederik Vad, der nu er udpeget som den første dedikerede pensionsordfører, men næppe den sidste, skriver fagredaktør Carsten Vitoft i denne analyse.

Ikke engang Forsikring & Pension lod sig mærke med det, da Mette Frederiksen for nylig udnævnte Frederik Vad til at tegne Socialdemokratiets politik på pensionsområdet. Det ligner et optræk til, at statsministeren igen vil forsøge at vinde valget på det aktuelle pensionsudspil om, at pensionsalderen ikke skal stige, men fryses fast.

Planen får ekstra vægt af, at det er ikke hvem som helst, statsministeren har sat i spidsen for den kommende tids forhandlinger på pensionsområdet. Frederik Vad anses som et af de største talenter i Socialdemokratiet, måske en fremtidig partiformand. Han er nu ordfører for to af de største og mest betydningsfulde områder op til næste valg. Udlændinge- og integrationsområdet – og nu også pensionsområdet.

Klarer han opgaven, er det ikke usandsynligt, at han hurtigt når en af de ledende poster i Socialdemokratiet og belønnes med en central ministerpost.

Men først skal han vise, om han kan blive lige så kontroversiel og skarp på pensionsområdet, som han i foråret viste sig i udlændinge- og integrationsdebatten.

”Sammen med dygtige folk fra Socialdemokratiet, og alle andre der går op i et retfærdigt pensionssystem, skal jeg nu kæmpe for at få denne vision realiseret. Og stille kritiske spørgsmål til den højrefløj, som ikke mener, der er et problem,” lød det på Frederik Vads Facebook-side efter udnævnelsen.

Spar fire år på arbejdsmarkedet

Når politikere skal score point over for den finansielle sektor, er det typisk gået ud over banker og realkredit. Men pension er hidtil gået fri fra politikernes radar. Det er sikkert slut nu, når pension bliver et decideret ordførerskab. Før var det spredt ud over flere ordførerskaber såsom beskæftigelsesordfører, boligordfører og klimaordfører. Det har nok været svært at holde styr på det hele og ikke mindst have tid til at markere sig på alle disse områder på samme tid.

Mon ikke flere partier nu overvejer at udnævne en pensionsordfører til de komplicerede forhandlinger, der snart går i gang om en arbejdslivskommission, dens medlemmer og et kommissorium.

Så bliver der lige pludselig mange pensionsordførere, der har brug for at markere sig i debatten. Presset på en modernisering af branchen vil vokse med krav om mere valgfrihed og gennemsigtighed. Også krav om lavere omkostninger vil vokse, når man nu snart kan begynde at bruge sine pensionskroner til andre ting end en pension 40 år frem i tiden.

Et hidtil lav-interesseområde vil altså blive til et høj-interesseområde – måske i samme stil som konvertering af huslån blev, da renten faldt.

På kort sigt er det interessante spørgsmål, hvordan Frederiks Vad & Co. vil sætte ind over for pensionsbranchen. Omkostninger bør ligge lige til højrebenet, hvis man så flytter fokus fra, om der er råd til en fastfrysning af pensionsalderen til, at man derefter begynder at finde finansieringen.

Høje omkostninger kan koste en tredjedel af en danskers pensionsopsparing. Det har ATP f.eks. slået fast, så det ville jo være et oplagt sted at starte for de nye pensionsordførere uden, at det ville koste danskerne noget. Forbrugerrådet og det tidligere Penge og Pensionspanel siger, at høje omkostninger koster fire år ekstra på arbejdsmarkedet.

Han kunne jo også snakke om lave investeringsafkast for ATP, hvor regeringen hidtil har været påfaldende tavs om de senere års elendige afkast. En reform af ATP kunne også skaffe udsigt til større pensionsformuer – igen uden det koster danskerne noget. Det kan i hvert fald næppe gå værre, end det gør i disse år for ATP-formuen.

Tidligere forsøg på at knægte finanssektoren har fejlet for Socialdemokratiet og ikke mindst tidligere erhvervsminister Simon Kollerup. Så der er masser at tage fat i for Frederik Vad, og den manglende konkurrence i pensionssektoren er lige så åbenlys som i andre dele af den finansielle verden.

Carsten Vitoft

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank