Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tema: Investeringsforeninger 2022 – Snyd med pensionspuljer: Afkast opgøres uden omkostninger

Carsten Vitoft

torsdag 15. december 2022 kl. 9:00

Snyd med pensionspuljer: Afkast opgøres uden omkostninger

Efter skarp kritik af høje omkostninger på bankernes puljeordninger, er bankerne blevet enige om at holde omkostningerne ude af det investeringsafkast, de oplyser til kunderne. Ifølge Forbrugerrådet TÆNK er det uempatisk over for kunderne. Bankernes beslutning medfører, at deres afkast automatisk vil fremstå bedre og bedre, uden nødvendigvis at være det. Afkastet ved andre opsparingsformer kan ikke længere direkte sammenlignes, skriver fagredaktør Carsten Vitoft.

Så sent som i sommer slog Forbrugerrådet TÆNK i en ny analyse fast, at ”bankerne har snablen godt nede i din pension”. Forbrugerrådet testede alle bankernes puljeordninger, og konklusionen var, at her var tale om et meget simpelt investeringsprodukt, som var alt, alt for dyrt.

Men i stedet for at sænke omkostninger er bankerne begyndt at skjule omkostningerne for deres kunder. Nu fragår omkostningerne i puljeordningerne ikke længere i afkastet, der offentliggøres, som det ellers er kutyme i resten af den finansielle sektor. 

Eksempelvis pensionsbranchen, som er den største konkurrent på pensionsopsparing, opgør afkastet efter omkostninger.

Central information fjernet

”Jeg finder overordnet, at brancheaftaler kan være hensigtsmæssige. Men her er der tale om, at man fjerner en helt central information, som er allervigtigst for kunderne. De er interesserede i, hvad der har været i afkast, efter banken har taget sine omkostninger. Det er min klare holdning, at man bør vise afkastet efter omkostninger, og at man samtidig bør vise omkostningerne selvstændigt,” siger cheføkonom Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet TÆNK.

Puljeordningerne er et af de mest lukrative forretningsområder i de danske banker. Det har det været i årevis, og det anslås, at over 100 mia. kr. er placeret i disse produkter. 

”I Danske Bank følger vi vejledning og bekendtgørelse for pulje og offentliggør afkast før alle omkostninger i Puljeinvest. Det gør vi i lighed med vores konkurrenter. Det er en branchestandard, der er indført for at gøre det nemmere for investorerne at sammenligne det reelle afkast på tværs af udbydere af puljeordninger. Årsagen er, at omkostningerne er individuelle for den enkelte kunde,” lyder det fra Thomas Nerup Olsen, investeringsspecialist i Danske Bank.

Danske Bank peger altså på, at omkostningerne i puljeordningerne er individuelle og afhænger af investeringsstrategien. Men det er vel næppe anderledes i pensionsbranchen. Thomas Nerup Olsen svarer ikke på, hvordan man kan sige, det er for kundernes skyld, at man nu viser afkastet, før bankens omkostninger er taget. Nordea bruger samme praksis som Danske Bank. 

”Man skal huske på, at det er bankerne, der sidder med magten her. De har betydeligt mere viden end forbrugeren om produkterne. Og det her er ikke en måde at hjælpe forbrugerne på. Oplyser man afkastet før omkostninger, så slører det informationsbilledet for forbrugeren. Og det kan blive konkurrenceforvridende i forhold til andre opsparingsformer. Så ser bankernes afkast bedre og bedre ud med tiden – uden at være det. Det er problematisk, for vi ved godt, at bankerne i forvejen ligger i den dyre ende af markedet, siger Morten Bruun Pedersen. 

Må selv finde oplysninger

Men bankerne er altså blevet enige på tværs, og de henviser til, at loven er på deres side.

”Vi oplyser kvartalsvist om afkast og aktivsammensætning på www.jyskebank.dk. Afkastet opgøres brutto; det vil sige før pensionsskat og puljegebyr. Kunden modtager årligt en opgørelse af omkostninger. Hertil kommer, at man på hjemmesiden under puljer kan finde en omkostningsberegner, som opgør ÅOP og ÅOK. Regler om oplysninger om afkast og omkostninger findes i Puljebekendtgørelsen,” siger senior director Flemming Larsen fra Jyske Bank.

Bankernes brancheforening har dog en anden opfattelse af dette.

”Det er ikke FinansDanmarks umiddelbare læsning af puljebekendtgørelsen, at den definerer den præcise metodik til opgørelse af afkast. Da det er Finanstilsynets regler, henvises hertil for konkrete spørgsmål vedr. reglerne,” oplyser FinansDanmark. 

Finanstilsynet havde i sidste uge heller ikke et svar på hånden, så indtil videre må kunderne selv finde og stykke oplysningerne sammen, hvis de eksempelvis vil se, hvor det bedst kan svare sig at placere ekstra pensionskroner.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank