Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tema om pensionssektorens outsourcing – ATP-chefer får tocifret millionbonus efter elendigt afkast

Carsten Vitoft

torsdag 22. juni 2023 kl. 11:25

Tema om pensionssektorens outsourcing – ATP-chefer får tocifret millionbonus efter elendigt afkast

Sammen med PFA har de haft sektorens ringeste afkast på private equity. Alligevel betalte de store millionbeløb i bonus til kapitalforvaltere, skriver fagredaktør Carsten Vitoft.

Sidste års kursfald på aktiemarkedet efterlod store huller i danskernes pen­sionsformuer. Men selv om mange siden er blevet sat ned i pension, er det ikke alle i pensionsbranchen, der nu står tilbage med færre penge.

Dem, der forvalter pensionerne – de store kapitalforval­tere som ATP’s egen kapitalfond ATP PEP samt Copenhagen Infrastructure Partners CIP – er blevet ikke så lidt rigere i 2022.

Netop ATP PEP og CIP står for at forvalte den stærkt stigende andel af unoterede aktier i pensionssektoren. Men de har også været med til at levere de dårlige afkast­resultater i sektoren. Både ATP og PFA ligger faktisk med de ringeste afkast i sektoren, viser et rundspørge, Økono­misk Ugebrev har foretaget til de enkelte selskaber.

Sidste år leverede ATP et afkast på 4,2 pct., mens PFA fik 1 pct. i afkast på unoterede aktier. De moderate afkast skal sammenlignes med 24,5 pct. i AP Pension, 12,5 pct. i Velliv og 9,5 pct. i Danica. På fem års sigt ligger PFA helt i bund på afkastet, og ATP ligger tredjesidst.

Alligevel betalte ATP sidste år 25 mio. kr. i bonus til partnere i deres kapitalfond ATP PEP, mens PFA indirekte var med til at belønne Ørsteds tidligere guldfugle, der nu vir­ker gennem selskabet CIP. Hvor meget vides ikke, men CIP havde sidste år det bedste resultat i selskabets historie. Der er indtil videre betalt 75 mio. kr. i udbytte til de fem ejere.

Direkte adspurgt, om de oplyste investeringsafkast er tilfredsstillende, sætter både ATP og PFA dog spørgsmåls­tegn ved, om det overhovedet er gået så dårligt, som de­res egne tal ellers viser (se tabel).

”Det er altid vanskeligt at sammenligne investeringsre­sultater i de private markeder. Tidsvægtede afkast er ikke nødvendigvis en meningsfuld måde at vurdere selskabernes performance på. Selskaberne vil altid have meget forskellige investeringer og forskellige tilgange til aktivklasser afhæn­gigt af bl.a. risikoprofil, valuta, gearing og forretningsmodel,” siger investeringschef Mikkel Svenstrup fra ATP.

PFA peger på, at de unoterede aktier faktisk har slå­et aktiemarkedet, og at man ikke vil forholde sig til kon­kurrenternes afkast. Det virker dog lidt underligt, at man sammenligner unoterede og noterede afkast, da unotere­de aktier skal levere et markant højere afkast end aktie­markedet på grund af et illikviditets-tillæg. I ATP’s søster­selskab, den svenske AP6, lægger man 2,5 procentpoint oven i det årlige afkast på noterede papirer for at vurdere, om det unoterede afkast er tilfredsstillende.

Hvor godt det går med afkastene i de unoterede aktier, vil hverken ATP, PFA eller resten af pensionsbranchen tale om (se forrige artikel). Selskaberne henviser for yderligere oplysninger til kapitalforvalterne, som dog heller ikke me­ner, det er relevant for udenforstående, hvad de laver for deres penge og bonus.

Graver man i selskabernes årsrapporter, kan man se, at der som oftest arbejdes med det, der på finanssprog kaldes en hurdle rate – et fast afkast på 7 til 8 pct., og nås dette, udløses deres bonusser.

Carsten Vitoft

ATP har et af de laveste afkast på unoterede aktier

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Teamleder og medarbejdere til Koncernstyring og Tilsyn i Fødevareministeriet
København

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank